Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Sam Allardyce zveza FA angleška nogometna reprezentanca Manchester United Dax Price Giuseppe Pagliara Scott McGarvey

Sreda, 28. 9. 2016, 11.24

6 let, 6 mesecev

Angleška nogometna afera

Osramočeni Allardyce še zdaleč ni edini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Sam Allardyce | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sam Allardyce ni edini, ki so ga ujeli pri dogovarjanju prestopov nogometnih igralcev, enako je počelo tudi osem zdajšnjih ali nekdanjih trenerjev iz premier lige, trdi angleški časnik Daily Telegraph. Allardyce je prav zaradi tega razkritja britanskega časopisa sinoči ostal brez službe angleškega selektorja.

Trije novinarji-agenti so posneli korupcijska dogovarjanja in uporabo nezakonitih plačil za prestope igralcev. Daily Telegraph trdi, da je v afero vpletenih osem zdajšnjih ali nekdanjih trenerjev premier lige in dva trenerja iz druge angleške lige championship.

Italijanski nogometni zastopnik Giuseppe Pagliara je potrdil, da je odprl bančni račun na švicarski banki, namenjen je trenerjem, ki so prikrivali plačila. Italijan je novinarju pod krinko na kosilu v manchestrski restavraciji San Carlo razložil, da je trener, ki je deloval v premier ligi, uporabil skrivno kodo, da je preveril, če je dobil denar. "Je zame malo kave, Pino?" se glasi geslo.

Zastopnik Dax Price trdi, da je en trener dvigoval plače igralcev, če so mu ti mesečno dali 4000 funtov (4635 evrov).

Angleška nogometna zveza in policija prejeli podatke

Na dan curlja vedno več informacij o nepravilnostih v angleškem nogometu. | Foto: Thinkstock Na dan curlja vedno več informacij o nepravilnostih v angleškem nogometu. Foto: Thinkstock Tretji zastopnik, nekdanji igralec Manchester Uniteda Scott McGarvey, pravi, da je družabniku dal 30 tisoč funtov (okrog 35 tisoč evrov), s tem pa si je zagotovil prestop igralca.

Daily Telegraph ni poimensko imenoval vpletenih trenerjev, čeprav so trije agenti večkrat ponovili ista imena. Časopis je zatrdil, da je prepise pogovorov predal angleški nogometni zvezi in policiji.

Pagliara je zanikal vsa plačila trenerjem, tiskovni predstavnik McGarveyja pa je zavrnil vsakršen prestopek. Price na obtožbe še ni odgovoril in tudi ne bo, dokler ne bo dobil dodatnih pojasnil, poroča omenjeni časopis.

Selektor je bil le 67 dni

Allardyce je sinoči po vsega 67 dneh dobil odpoved angleške zveze. Enainšestdesetletnik je brez službe ostal, ko so ga ujeli pri dogovarjanju prestopov igralcev z lažnim konzorcijem z Daljnega vzhoda, posneli pa so tudi njegove izjave, v katerih sramoti svojega predhodnika Roya Hodgsona.

Angleška izbrana vrsta bo 11. oktobra gostovala v Stožicah. Lani je v Ljubljani zmagala s 3:2. | Foto: Reuters Angleška izbrana vrsta bo 11. oktobra gostovala v Stožicah. Lani je v Ljubljani zmagala s 3:2. Foto: Reuters

Allardycea so skrivoma posneli, ko daje nasvete, kako obiti prestopna pravila, kritiziral je tudi odločitev angleške nogometne zveze (FA) o obnovi Wembleyja. S konzorcijem se je dogovoril tudi, da bo za 400 tisoč funtov (463 tisoč evrov) prišel v Singapur in Hongkong kot ambasador.

Kakšni so odmevi?

Na afero se je odzvala britanska športna ministrica Tracey Crouch, ki je pozvala k preiskavi: "Integriteta športa je najpomembnejša, jasno smo povedali, da od vodstva pričakujemo najvišje standarde in transparentnost športnih teles. Zadnje obtožbe britanskega nogometa so zelo resne in o njih bomo govorili z nogometnimi oblastmi. Vse dokaze moramo preiskati in moramo biti pripravljeni pomagati."

Nekdanji kapetan Anglije Alan Shearer je za BBC dejal, da so za takšno okolje, polno pohlepa, krive nesramno bogate pogodbe v premier ligi. Z njim se je strinjal tudi predsednik FA Greg Dyke: "Če želiš biti selektor Anglije, moraš biti bolj bel kot belec. Ta človek bi dobil več kot tri milijone funtov na leto, zakaj je potem tekal naokrog, da bi našel še dodatnih 400 tisoč funtov?"

Ne spreglejte