Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Natisni članek

Akira Nishino Roberto Martinez Belgija Japonska FIFA SP 2018

Torek, 3. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Odzivi po dramatični zmagi Belgije nad Japonsko

Bilo je tako mučno in tiho, da jih je poslal kar pod prho

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Japonska Belgija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ponedeljek v Rostovu je ponudil dramo, kakršna se je na svetovnih prvenstvih nazadnje zgodila leta 1966! Japonska je imela v drugem polčasu dva zadetka prednosti, dišalo je po ogromni senzaciji, nato pa so se prebudili Belgijci. Vklopili so načrt B in poskrbeli za preobrat, o katerem se bo govorilo še leta in leta. Belgijcem se je po zmagi 3:2 zmešalo od sreče, skrušeni Japonci pa so popadali na tla in zajokali. Nogomet je pokazal svojo veličastno, a tako kruto plat.

Ko je tekla že zadnja minuta sodnikovega podaljška, rezultat pa je bil 2:2, so Belgijci izvedli še zadnji protinapad. Izkazal se je za odločilnega in se zapisal v zgodovino kot eden najlepših v zgodovini belgijskega nogometa.

Japonska, Belgija
Sportal Kakšna drama v Rostovu! Belgija od 0:2 v zadnjih sekundah do 3:2.

Vratar Thibaut Courtois, ki je prišel do žoge po nekajminutnem pritisku Japonske, je poslal v ogenj Kevina de Bruyneja. Ta se je pognal v protinapad, našel na desni strani Thomasa Meunierja, slednji pa je podal pred japonska vrata. Romelu Lukaku bi se lahko vmešal v akcijo, a je žogo zavestno prepustil. Imel je dober razlog, saj je bil na levi strani sam Nacer Chaldi.

Prvič po 52 letih

Izjemna radost belgijskih nogometašev in nepopisna žalost Japoncev. | Foto: Reuters Izjemna radost belgijskih nogometašev in nepopisna žalost Japoncev. Foto: Reuters V igro je vstopil šele v 65. minuti, slabe pol ure pozneje pa dosegel zadetek, po katerem se je Belgicem zmešalo od sreče, Japonci pa so popadali na tla in se utapljali v solzah. Rdeči vragi so zmagali s 3:2, modri samuraji pa objokovali krutost nogometa, saj se je lahko v četrtfinale uvrstila le ena ekipa. Japonci so izkusili nič kaj prijeten občutek, kako je zapraviti dva zadetka prednosti na dvoboju izločilnega dela svetovnega prvenstva.

To je pred njimi nazadnje občutila Anglija, ko jo je ZRN izločila leta 1970. Takrat so bili Nemci boljši po podaljških. Kar pa se tiče dvobojev, odločenih v rednem delu, ki so šli na izpadanje, pa je zgodovina še daljša. Zadnji podoben primer se je na mundialih zgodil pred 52 leti! To je bil preobrat Portugalske proti Severni Koreji v četrtfinalu SP 1966, ko so Eusebio in druščina izgubljali že z 0:3, nato pa dosegli kar pet zadetkov zapored.

Japonska, Belgija
Sportal Chadli v zadnjih sekundah poslal Belgijo v četrtfinale

Selektor Belgije: Edino, kar šteje, je zmaga

Roberto Martinez je po razburljivem srečanju čestital Japoncem. | Foto: Reuters Roberto Martinez je po razburljivem srečanju čestital Japoncem. Foto: Reuters ''Moramo čestitati Japoncem, odigrali so tekmo na robu popolnosti. Bili so neizprosni v protinapadih in zelo čvrsti,'' je najboljšemu azijskemu predstavniku na svetovnem prvenstvu v Rusiji čestital Roberto Martinez. Španec, ki vodi Belgijo, pri delu pa mu pomaga nekdanji francoski as Thierry Henry, se je na dvoboju osmine finala znašel v ogromnih škripcih.

Rdeči vragi, ki so po treh zmagah v skupini G veljali za absolutne favorite srečanja, so na začetku drugega polčasa zaostajali z 0:2. Pričakovan preboj v četrtfinale se je kar naenkrat znašel v težavah in se močno oddaljil od Belgijcev.

''To je bil preizkus našega značaja. To je bil preizkus, kaj zmore naša ekipa. Videli ste, kako so se odzvali igralci, ki so vstopili v igro. To pove vse o naših igralcih. V nogometu želiš biti včasih popoln. Na svetovnem prvenstvu, še posebej v izločilnem delu, pa je edino, kar šteje, napredovanje. Da zmagaš. Zato danes ne smemo iskati negativnih stvari. Važno je bilo le napredovati. Lahko smo zelo ponosni na igralce, še naprej lahko verjamemo v Belgijo,'' je po dramatičnem spopadu dejal Španec, ki je imel dober nos za menjave.

Fotogalerija
1 / 55

Sredi drugega polčasa je poslal v igro Marouaneja Fellainija in Nacerja Chadlija. Prvi je izenačil na 2:2, drugi pa postavil končni rezultat. In omogočil Belgiji, da se bo v četrtfinalu pomerila proti Braziliji. Tako je Martinezov načrt B obrodil sadove.

Sportal Selektor Mehike ostro nad Neymarja: On je sramota za nogomet!

Bilo je tiho in žalostno

Japonski navijači so težko sprejeli dramatičen poraz v Rostovu. | Foto: Reuters Japonski navijači so težko sprejeli dramatičen poraz v Rostovu. Foto: Reuters ''Razočaran sem in zelo potrt. Povedli smo z 2:0, a ostali brez zmage,'' je na drugi strani zmajeval z glavo Akira Nishino. Japonski selektor se je po zanj zelo bolečem preobratu znašel v nehvaležnem položaju.

Igralci, ki so se v mislih že pripravljali na podaljšek, so doživeli šok. Na igrišču so popadali na tla in zajokali. Selektor sprva ni vedel, kaj narediti, nato se je domislil. ''Po tekmi sem igralcem v slačilnici dejal, naj gredo pod prho. Bilo je mučno, saj so samo stali in se pogledovali. Niso bili zmožni prav ničesar izustiti,'' je opisal nelagodje, s katerim je imel opravka, ko je po šokantnem porazu stopil do pretresenih igralcev. Po izjemni predstavi, ki je dišala po podaljških, a so Belgijci le nekaj sekund pred koncem dosegli zmagoviti gol in poskrbeli, da je bilo vse odločeno že prej.

''Ko smo vodili z 2:0, sem si zelo prizadeval, da bi dosegli še en zadetek. Imeli smo nekaj priložnosti. Do neke mere smo nadzorovali potek srečanja, a je nato Belgija dvignila ritem svoje igre. Takrat, ko je to najbolj potrebovala. Morda so za to krive moje odločitve, moje taktične usmeritve. Nismo več mogli slediti Belgiji,'' se je posul s pepelom selektor Japonske, ko se je spomnil na to, da bi lahko po nepričakovanem vodstvu z 2:0 izbral tudi kakšno drugo taktično rešitev.

Christian Eriksen
Sportal Zaradi zapravljene 11-metrovke proti Hrvaški bo še dolgo trpel

Zgodila se je tragedija

Japonska bi lahko po Južni Koreji in Severni Koreji postala tretja azijska država, ki bi zaigrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva. | Foto: Reuters Japonska bi lahko po Južni Koreji in Severni Koreji postala tretja azijska država, ki bi zaigrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Foto: Reuters ''Nočem tega povsem priznati, a zgodila se nam je tragedija. Poraz moramo sprejeti kot dejstvo. Zelo sem razočaran, povsem uničen. Igralci so dali vse od sebe, pokazali smo dober nogomet, a naš cilj je bilo napredovanje v četrtfinale. Zato temu ne morem reči uspeh,'' je pojasnil japonski strateg, ki je na selektorskem stolčku le dva meseca pred začetkom prvenstva zamenjal Vahida Halilhodžića.

Bil je prepričan, da bi lahko Japonci v podaljšku strli odpor Belgijcev. Tudi zaradi tega, ker je na zadnji tekmi skupinskega dela namenoma spočil nekaj igralcev. To bi lahko prišlo do izraza v podaljšku, ki pa ga ni dočakal. Belgijci tega niso dovolili.

Sportal Hrvati bi mu postavili spomenik, Srbi bi si ga prisvojili #video

''Nisem pričakoval takšnega belgijskega protinapada. Pripravljal sem se že na podaljšek,'' je priznal Nishino. Podobno je čutilo tudi na tisoče japonskih navijačev v Rostovu, zato gre še toliko bolj razumeti žalost, ki se je naselila v tabor modrih samurajev. Četrtfinale svetovnega prvenstva ostajajo neizpete sanje.

Ne spreglejte