Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Manuel Pellegrini Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zinedine Zidane Manchester City Real Madrid

Torek, 26. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Očital jim je, da so obsedeni s Cristianom Ronaldom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Danes bo Manchester City v polfinalu lige prvakov igral najpomembnejšo evropsko tekmo v 122-letni zgodovini kluba. Angleži so v elitnem evropskem klubskem tekmovanju tako daleč prišli prvič. Na drugi strani polfinala bo Real Madrid, ki je bil tam že velikokrat.

Real, z desetimi evropskimi naslovi najbolj trofejen evropski klub, je v polfinalu že 27., kar 13-krat so Madridčani igrali v velikem finalu in seveda upajo, da bo po tokratnih obračunih z Manchester Cityjem njihova uspešnost petdesetodstotna, 14 od 28. Za Angleže, ki so že pred nekaj časa izgubili možnosti za naslov državnega prvaka, velja ravno obratno.

 

V novejši zgodovini, štejemo jo od prihoda šejka Mansourja v klub leta 2009, so bili pri Manchester Cityju dvakrat angleški prvaki in osvojili tri pokalne lovorike, v Evropi pa jim je kot po pravilu vselej spodrsnilo. Tokrat jim ni. V osmini finala so pričakovano odpravili kijevski Dinamo in v četrtfinalu nekoliko manj pričakovano PSG. Zdaj so se znašli pred največjim izzivom v bogati zgodovini kluba.

Upa, da bo še kdaj, a zdaj je prvič

"Počaščeni smo, da smo prišli tako daleč. Verjamem in želim si, da bomo v prihodnosti tukaj še velikokrat, a zdaj je prvič. Zato je tekma, ki je pred nami, še kako pomembna. Upam in verjamem, da bomo prišli še dlje. Izziv je igrati proti tako dobri ekipi, kot je Real. Odigrati bomo morali najboljši tekmi življenja. Prepričan sem, da ju tudi bomo. Pred nami je dolg, naporen boj," je povedal kapetan Manchester Cityja Vincent Kompany.

 | Foto:

Robustni belgijski branilec je v klubu od leta 2008, prišel je leto pred začetkom novega obdobja, in je eden izmed avtorjev nogometne revolucije manj znanega izmed dveh klubov, ki domujeta v Manchestru. Drugi je seveda Manchester United, ki se je od lige prvakov poslovil že pred dolgo časa, zato zdaj po mestu bolj ponosno hodijo tisti navijači, ki prisegajo na sinjemodro barvo, ki pa nad evropskimi tekmami, vsaj do zdaj, niso bili preveč navdušeni.

Najpomembnejša tekma v zgodovini kluba

Znano je, da City v ligi prvakov že nekaj let nima tako dobre podpore, kot jo ima sicer. Njegovi navijači v Evropi od leta 2014 protestirajo proti Uefi. Razlog je dogodek na tekmi proti moskovskemu CSKA, ki je kljub prepovedi zaradi rasizma na tekmo spustil del svojih navijačev in za to ni bil kaznovan. Vsaj žvižge himni tekmovanja lahko pričakujemo tudi tokrat, a v domačem taboru so prepričani, da podpora s tribun ne bo izostala.

 

"Igramo najpomembnejšo tekmo v zgodovini kluba. Prepričan sem, da nam bodo navijači stali ob strani. Vedno, ko nam, smo uspešni. Tudi tokrat bo tako," samozavestno sporoča Kompany, ki bo tokrat pogrešal enega ključnih soigralcev. Afriški vezist Yaya Toure se je poškodoval pri sobotni zmagi nad Stoke Cityjem s 4:0 in izpustil ponedeljkov trening, zato ga tokrat najverjetneje ne bo.

Real Madrid ni samo Cristiano Ronaldo

A bolj kot o zvezdniku iz Slonokoščene obale je moral trener Cityja Manuel Pellegrini odgovarjati na vprašanja o Cristianu Ronaldu. Portugalec je izpustil zadnjo tekmo madridskega Reala, Madridčani so po preobratu zmagali nad Rayom Vallecanom s 3:2 in ostali v igri za španski naslov, a naj bi bil tokrat nared za igro. "Zdi se, da ste obsedeni z Ronaldom. Je sijajen igralec, o tem ni dvoma, a Real je veliko več kot zgolj kot samo on," je novinarjem odvrnil domači trener.

Cristiano Ronaldo, ki bo očitno nared za igro, je bil na treningu dan pred tekmo pričakovano v središču pozornosti. | Foto: Cristiano Ronaldo, ki bo očitno nared za igro, je bil na treningu dan pred tekmo pričakovano v središču pozornosti.

"Moramo imeti vroče srce in hladne glave," je recept za današnjo tekmo večer pred njo razkril Čilenec. "Moramo uživati v polfinalu, saj se ne dogaja ravno vsako leto, da smo v njem. Hkrati morajo nogometaši nastopiti zelo odgovorno, a tudi samozavestno. Vsi v klubu, od igralcev do trenerjev in preostalih, si želimo, da bi se uvrstili v veliki finale. Verjamem, da smo tega sposobni," je še povedal trener, ki po koncu sezone odhaja iz Manchestra, saj bo naredil prostor za Španca Josepa Guardiolo.

Vprašljiv je tudi Karim Benzema

Prav lahko se zgodi, da bo poleti službo iskal tudi trener, ki sedi na klopi njegovega nasprotnika, Zinedine Zidane. O njegovi usodi na klopi Reala bo v veliki meri verjetno odločal prav uspeh v ligi prvakov. "Upam, da bosta igrala oba. Imata težave, a sem prepričan, da bosta nared," je Francoz, ki je Real – ta pod vodstvom njegovega predhodnika Rafaela Beniteza še zdaleč ni kazal tistega, kar so navijači pričakovali – vrnil na zmagovite tirnice in v boj za lovorike doma in v tujini, najprej odgovoril na vprašanje o Ronaldu in napadalcu Karimu Benzemaju. Tudi zvezdniški napadalec ima namreč težave z zdravjem.

Zdi se mu, da je podobno, kot je bilo leta 2014

"Smo v dobri formi, verjetno najboljši v tej sezoni. Naredili bomo vse, da zmagamo že tokrat, čeprav ne bo lahko. Možnosti so petdesetodstotne. Lahko upamo, a prepričani v uspeh na tako velikih tekmah ne moremo biti. Jasno je le to, da bomo morali iz sebe iztisniti 150 odstotkov," je povedal nekdanji nogometni as, ki je trenersko pot na največji sceni začel prav na klopi Reala.

 | Foto:

"Naš nasprotnik je spoštovanja vreden. Jasno je, da nam ne bo lahko. Morali bomo biti učinkoviti v napadu in pazljivi v obrambi. Leta 2014, ko smo bili evropski prvaki, je bilo v garderobi podobno vzdušje, kot je zdaj, zato sem optimist," je še povedal 43-letni trener, ki je bil ob zadnjem evropskem naslovu Reala pomočnik takratnega trenerja Carla Ancelottija. Odkar je januarja letos sedel na vročo madridsko klop, je na 21 tekmah zabeležil 17 zmag, dva remija in dva poraza, kar je najboljša trenerska statistika v novejši zgodovini kluba. Zdaj ima lepo priložnost, da jo še izboljša.

 

Manchester City – Real Madrid, danes ob 20.45

Prva tekma polfinala lige prvakov, štadion Etihad v Manchestru. Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija).

Verjetni začetni enajsterici:
Manchester City: Hart; Sagna, Otamendi, Kompany, Clichy; Fernando, Fernandinho; Navas, De Bruyne, Silva; Agüero.
Odsoten: Toure (poškodba).

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo; Modrić, Casemiro, Kroos; Bale, Jese, Ronaldo.
Vprašljiva: Benzema, Carvajal.

Ne spreglejte