Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

Natisni članek

Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Leicester City UEFA liga prvakov špansko prvenstvo Barcelona

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 4.00

12 mesecev

Zadnji Slovenec v ligi prvakov

Jan Oblak se zahvaljuje črnogorskemu rešitelju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15
Atletico Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Od treh španskih klubskih velikanov, ki jih kmalu čakajo uvodni nastopi v četrtfinalu lige prvakov, je bilo po zadnjem nastopu v prvenstvu največ zadovoljstva čutiti v taboru Atletica. Jan Oblak si je za nastop na remiju z Realom (1:1) prislužil visoke ocene, po tekmi pa se je zahvalil Črnogorcu Stefanu Saviću.

Medtem ko so nogometaši Atletica v mestnem derbiju, tudi po zaslugi slovenskega vratarja Jana Oblaka, prekrižali načrte Realu in se z najbližjega gostovanja vrnili s sladko točko (1:1), je izmed treh španskih velikanov najbolj razočarala Barcelona. Čeprav ji je Atletico ponudil imenitno priložnost, da se v soboto zvečer točkovno izenači z belimi baletniki, so Katalonci padli na izpitu v Malagi in navijačem priredili obilico razočaranja (0:2).

Za še dodatne težave je poskrbela izključitev Brazilca Neymarja, ta je bil v zadnjih tednih v izjemni strelski formi, veliko pripomb pa so imeli tudi na sodnika, saj so prepričani, da bi moral vsak enkrat, če ne celo dvakrat pokazati na belo točko.

Favoriti v dvoboju z Leicester Cityjem

Real je največjemu tekmecu po nepričakovanem darilu, porazu Barcelone v Andaluziji, ušel Kataloncem (z odigrano tekmo manj) na tri točke razlike, Atletico pa se je izbrancem Luisa Enriqueja, ki se po koncu sezone poslavlja od vročega stolčka na Camp Nouu, približal na sedem točk razlike.

Izbranci Diega Simeoneja in Zinedina Zidana so se razšli brez zmagovalca (1:1). | Foto: Guliverimage/Getty Images Izbranci Diega Simeoneja in Zinedina Zidana so se razšli brez zmagovalca (1:1). Foto: Guliverimage/Getty Images

Real se pripravlja na spektakularno sredino evropsko bitko z Bayernom, ranjena Barcelona se bo dan pred tem udarila z Juventusom, Atletico pa bo poskušal v sredo upravičiti vlogo favorita proti angleškemu prvaku Leicester Cityju, ki je v osmini finala presenetil Sevillo. Andaluzijci v španskem prvenstvu dihajo Atleticu za ovratnik. Zaostajajo le za točko, kar je še dodatno opozorilo rdeče-belim, da ne smejo podcenjevati lisic, ki v tej sezoni ne blestijo v domačem prvenstvu.

Trije španski velikani so se po razburljivem sobotnem dogajanju v la ligi osredotočili na nove evropske izzive. Nogometaši Atletica so bili po remiju z Realom zadovoljni, točka pri vodilnem moštvu pa jim je še dvignila samozavest pred prvim četrtfinalnim nastopom v lgi prvakov.

Griezmann pokvaril načrte baletnikom

Oblak je za svoj nastop na kultnem štadionu Santiago Bernabeu prejel visoke ocene, španski mediji pa so si enotni, da je prispeval velik delež do velike točke, ki je na dvorišču madridskega Reala ponavadi na voljo le redkim izbrancem.

    

''Poskušali smo premagati Real, a nismo pokazali dovolj, da bi si lahko priigrali zmago. Je pa točka vsekakor boljša od poraza. Zaslužili smo si jo, tako da smo lahko zadovoljni,'' je po sobotnem madridskem obračunu povedal 24-letni Slovenec.

Na gostovanju pri evropskem prvaku je klonil le enkrat. V 52. minuti ga je premagal portugalski reprezentant Pepe. Strel je bil neubranljiv. Atletico je vrnil v življenje Francoz Antoine Griezmann. Zadel je pet minut pred koncem rednega dela, izkoristil krasno podajo rezervista Angela Corree in poskrbel, da je Atletico v prvenstvu ostal neporažen na Santiago Bernabeu še četrto sezono zapored.

Pepe premagal Oblaka, nato pa se poškodoval

Škofjeločan, ki bi ga rad v svojih vrstah videl tudi strateg Manchester Uniteda Jose Mourinho, je paral živce zlasti francoskemu napadalcu Karimu Benzemaju. Ustavil je dva njegova nevarna strela, dobro pa se je izkazal tudi proti najboljšemu nogometašu na svetu, Cristianu Ronaldu. Portugalec je bil v prvem polčasu blizu zadetka, a je tedaj slovenskemu asu na golovi črti priskočil na pomoč črnogorski soigralec.

Branilec Stefan Savić je Ronaldov strel, ko je žoga potovala proti mreži, z glavo izbil v kot.

Jan Oblak in Stefan Savić sodelujeta v obrambni vrsti Atletica. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak in Stefan Savić sodelujeta v obrambni vrsti Atletica. Foto: Guliverimage/Getty Images ''Savić me je takrat rešil. Če bi izbiral mojo najboljšo obrambo na tekmi, bi izbral njegovo posredovanje z glavo. Moram se mu še enkrat zahvaliti,'' je povedal po poročanju španskega dnevnika Marca.

Če bi ohranil mrežo nedotaknjeno, bi pretrgal niz 51 tekem Real, na katerih je vsak enkrat zatresel mrežo tekmeca. Tokrat ga ni premagal nihče izmed zvezdniškega trojčka BBC (Gareth Bale, Benzema in Cristiano Ronaldo so ostali brez strelskega dinamita šele na drugi tekmi v tej sezoni), ampak Pepe, ki pa mestnega obračuna ni končal s prešernim nasmehom, saj si je zlomil dve rebri, tako da ne bo kandidiral za gostovanje pri nemškem prvaku Bayernu.

Kapetan Reala izpostavil odličnega Oblaka

S tem se je izbor trenerja Zinedina Zidana v osrednji branilski vrsti še skrčil. Poškodovan je tudi Francoz Raphael Varane, tako da bosta najverjetneje od prve minute sodelovala Sergio Ramos in Nacho Fernandez.

Pepe, strelec sobotnega zadetka za madridski Real, je zaradi poškodbe zapustil igro v 65. minuti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pepe, strelec sobotnega zadetka za madridski Real, je zaradi poškodbe zapustil igro v 65. minuti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kapetan Reala Ramos je bil zelo razočaran z remijem. Po dvoboju je poudaril, da so ga pri Atleticu najbolj navdušili Diego Godin, Savić in Oblak. Naštel je osrednja branilca in vratarja, s tem pa dal vedeti, kako je največja moč in kakovost Atletica na sobotnem srečanju v Madridu slonela v obrambi.

Atletico se pripravlja na sredino tekmo z Leicester Cityjem. Kaj o nepredvidljivih Otočanih, ki so pod vodstvom novega trenerja Craiga Shakespeara nanizali pet zmag, nato pa v nedeljo klonili na gostovanju pri Evertonu (2:4), meni Oblak? ''Pomembno je bilo, da nismo izgubili z Realom. Dokazali smo, da smo v dobri formi. Zadovoljni smo, zdaj pa se moramo dobro pripraviti na sredo,'' je dejal edini Slovenec, ki še kandidira za osvojitev evropskega naslova.

Ne spreglejte