Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
20.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Sevilla Jorge Jesus

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 20.40

2 leti, 4 mesece

Oblak lahko postane najmlajši vratar vseh časov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaše Benfice čaka v sredo veličasten izziv. Lizbončani bodo lovili evropsko lovoriko in se v finalu lige Europa pomerili s Sevillo, slovenski vratar Jan Oblak pa se lahko vpiše v zgodovino.

Benfico čaka v sredo drugi zaporedni finale lige Europa, ki pa ga pričakuje v nekoliko spremenjeni postavi. Razlika je očitka tudi na mestu vratarja. Če je lani med vratnicama stal izkušeni Brazilec Artur Moraes in moral na srečanju s Chelseajem dvakrat po žogo v mrežo (orli so nesrečno izgubili z 1:2), je letos osrednji kandidat za vlogo prvega vratarja na sklepnem dejanju evropske lige njegov stanovski kolega iz Slovenije.

Je veliko mlajši, star je komaj 21 let, v tej sezoni pa je za Benfico branil 23-krat in ji pomagal že do dveh lovorik. Zanimivo je, da je Benfica kar na 18 tekmah obdržala nedotaknjeno mrežo, z Oblakom na vratih pa sploh še ni izgubila. Tako v domačih kot evropskih tekmovanjih. Sezona še ni končana, čakata jo še dve češnji na vrhu torte. Finale lige Europa ter finale portugalskega pokala in nevsakdanja priložnost, da bi se Benfica v sanjski sezoni 2013/14 posladkala s pokrom lovorik.

Jesus je v nedeljo privoščil počitek tako Oblaku kot Moraesu

Ker Škofjeločana ni bilo v kadru za nedeljsko gostovanje pri Portu v zadnjem krogu portugalskega prvenstva (Benfica je z rezervno postavo izgubila z 1:2, to je bil šele njen drugi poraz v sezoni), je bolj ali manj jasno, da ga je trener Jorge Jesus čuval za veliko bolj pomemben izpit. Za naskakovanje sredine evropske lovorike, ki bi Benfico odrešila 52-letnega znamenitega uroka. Leta 1962 ga je po zadnji evropski kroni Benfice izrekel nekdanji trener Bela Guttmann ter dejal, da Lizbončani brez njega ne bodo osvojili evropske lovorike še sto let, nato pa je portugalski velikan nastopil sedemkrat v finalu in še vselej ostal praznih rok.

Ne smemo pozabiti, da je strateg Benfice na zadnji prvenstveni tekmi namenil počitek tudi 33-letnemu Moraesu, a je treba tudi poudariti, da je na zadnji evropski tekmi, ko si je utirala pot v finale, branil Oblak. Na gostovanju pri Juventusu, ravno na štadionu, kjer bo v sredo portugalsko-španski posladek. Slovenski reprezentant ni prejel zadetka, ostalo je pri 0:0, s tem pa so tudi zrasle njegove možnosti, da bi se znova znašel med vratnicama.

Če bo proti evropskemu krvniku Mariborčanov branil Oblak, se bo vpisal v klubsko zgodovino, saj bo postal z naskokom najmlajši vratar Benfice v evropskem finalu. Do zdaj velja za najmlajšega Jose Henrique, ki je leta 1968 branil v finalu pokala državnih prvakov. Takrat je Benfica po podaljških izgubila z Manchester Unitedom z 1:4. To je bilo že obdobje, ko se je kazala Guttmannova kletev, Henrique pa je bil takrat star 25 let.

Ne spreglejte