Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 11. 2011,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branko Oblak slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 24. 11. 2011, 13.41

8 let

Oblak: Hitzfeld je dobil, kar je iskal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Branko Oblak je bil na sestanku v Zürichu član slovenske nogometne delegacije. Z razporedom tekem, ki jih je določil žreb, je zadovoljen, nekoliko manj pa švicarski selektor Otmar Hitzfeld.

Nogometne delegacije Švice, Norveške, Albanije, Cipra, Islandije in Slovenije so se v torek udeležile sestanka, na katerem naj bi bil dosežen dogovor o razporedu kvalifikacijskih srečanj za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji. Ker so se želje prekrivale in je bilo pri določenih državah zaznati pomisleke, je za razpored poskrbel kar žreb. Opravljen je bil v skladu z določili Mednarodne nogometne zveze (FIFA). ''Vsaka stran je imela svoje želje, le redke pa so bile uresničene. Na začetku so dogovori še obrodili nekaj sadov, ko pa smo prišli na 'tričetrt' opravljenega, pa se je zalomilo. Takrat se je za mojstra izkazal naš predsednik (Aleksander Čeferin, op. p.). Kot pravi odvetnik je prevzel pobudo in predlagal žreb. Tako je tudi obveljalo,'' je Branko Oblak za Sportal povzel večurno dogajanje na sestanku v Zürichu, ki se ga je udeležil kot strokovni sodelavec Nogometne zveze Slovenije (NZS). S krovno nogometno organizacijo je združil moči le za pomemben dogodek v Švici, zvezi pa je pripravljen pomagati tudi v prihodnosti. ''Bomo videli, kaj se bo izcimilo iz tega,'' je pripomnil najboljši slovenski nogometaš zadnjih 50 let. Gostoljubnost Švicarjev ga je navdušila, na sestanku pa se je največ družil z nemškim prijateljem Otmarjem Hitzfeldom. Kmalu sta našla nekaj skupnih točk, sprva münchenski Bayern, nato pa tudi slovensko izbrano vrsto. Oblak jo je vodil pred leti, švicarski selektor Hitzfeld pa se bo z njo dvakrat pomeril v kvalifikacijah za SP. Priznani strokovnjak, ki je ligo prvakov osvojil tako z dortmundsko Borussio kot Bayernom, se ni razveselil odločitve, da bo v prvem krogu gostoval v Sloveniji.

''To mu ni bilo niti najmanj všeč. Mi smo imeli že pripravljen načrt, da bi na drugi tekmi gostovali pri Švici, a tega ni hotel sprejeti. No, potem pa je dobil, kar je iskal ... Po žrebu mi je odkrito priznal, da bi moral sprejeti naš predlog,'' je zaupal nekdanji selektor slovenske izbrane vrste, ki je z razporedom tekem kar zadovoljen. Da se tekmeci niso dogovorili že sami, pripada velika zasluga Islandiji in Norveški, ki sta hoteli zaradi slabših vremenskih razmer (veliko snega) spreminjati marčevske termine. ''Uvodni tekmi bosta zelo težki. Če doma s Švico in v gosteh z Norveško osvojimo štiri točke, potem ne bo bojazni za nadaljevanje, če pa tega ne bomo storili, bodo nastopile težave. Srednji del kvalifikacij, ko igramo dvakrat s Ciprom, Albanijo in Islandijo, je zelo ugoden. Tisti, ki bo izgubil z reprezentancami, ki so na mednarodni lestvici uvrščene slabše, bo neposredno izpadel iz boja za vrh. Sem mnenja, da se bomo s Švico in Norveško 'potolkli' med seboj, potem pa bo boljši tisti, ki bo imel več sreče in znanja.'' Kako pa ocenjuje jakost skupine? ''Če upoštevamo uvrstitve reprezentanc na mednarodni lestvici, je skupina lahka. Če pa pogledamo realno, pa sploh ni lahka, saj nismo tako kakovostni, kot bi lahko to sklepali po našem mestu na lestvici,'' je še poudaril 64-letni Ljubljančan.

Ne spreglejte