Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
10. 6. 2017,
23.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

Milivoje Novakovič slovenska nogometna reprezentanca Radenko Mijatović Aleksander Čeferin Stožice NK Maribor NK Maribor kvalifikacije za SP 2018 Malta

Sobota, 10. 6. 2017, 23.20

6 let, 6 mesecev

Milivoje Novaković po koncu kariere

Prvi, ki se je normalno poslovil od reprezentance

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Milivoje Novaković | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Slovo od soigralcev je bilo zelo težko," je s solznimi očmi priznal 38-letni slovenski reprezentant Milivoje Novaković, ko je po srečanju z Malto (2:0), s katerim je sklenil bogato nogometno kariero, stopil do novinarjev in se zahvalil vsem, ki so olepšali zelo pomemben dan v njegovem življenju.

Ko je v petek s cmokom v grlu obvestil javnost, da bo kvalifikacijska tekma z Malto njegova zadnja, je Sloveniji postalo jasno, da izgublja velikega nogometaša. Pred sobotno tekmo, ko se je že vedelo, da ne bo nastopil v začetni postavi, mu je predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović izročil darilo in 38-letnemu Ljubljančanu čestital za vse, kar je storil za slovenski nogomet.

Še pomeni dodano vrednost

Po dvoboju mu je lahko roko stisnil le še močneje, saj je Milivoje Novaković v manj kot 30 minutah, ki jih je prebil na zelenici, dokazal, da lahko še vedno igra vrhunski nogomet in pomeni dodano vrednost za Katančevo četo. Ker pa je njegova odločitev o tem, da bo nogometne čevlje zaradi večjega posvečanja družini postavil v kot, nepreklicna, v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2018 ne bo več oblekel državnega dresa.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je pred srečanjem z Malto Milivoju Novakoviću predal slavnostno darilo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Predsednik NZS Radenko Mijatović je pred srečanjem z Malto Milivoju Novakoviću predal slavnostno darilo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska reprezentanca ga bo pogrešala, podobno velja za navijače, ki so v 84. minuti skočili na noge, ko je Josip Iličić, z zadetkom in podajo prvo ime sobotnega srečanja, lepo zaposlil Novakovića, ta pa je rutinirano zatresel malteško mrežo in poskrbel za sanjsko slovo.

Stoječe ovacije in poklon soigralcev

Slovenija je premagala Otočane z 2:0, po srečanju pa so soigralci čustvenemu napadalcu, ki se ni ločil od vrednega spominka, žoge, s katero je dosegel zadnji gol, priredili posebno čast. Postavili so se v dve vrsti in poskrbeli za slavnostni špalir, namenjen le zmagovalcem in športnikom, na katere se lepijo vrhunski dosežki.

Slovenski reprezentanti so zaploskali 38-letnemu Ljubljančanu, ki je sklenil profesionalno pot. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski reprezentanti so zaploskali 38-letnemu Ljubljančanu, ki je sklenil profesionalno pot. Foto: Grega Valančič/Sportida

Novagol se je s sinom Nikolasom v naročju in ob ženi Martini, ki je nosila njegov reprezentančni dres, sprehodil med soigralci in še zadnjič pomahal v slovo občinstvu. Dočakal je stoječe ovacije, na častni tribuni so se pridružila številna znana imena. Tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Potrebuje še nekaj časa

Po tekmi se je dolgo zadržal v slačilnici. Poslovil se je od soigralcev, s katerimi je sodeloval več kot deset let in med katerimi ima ogromno prijateljev. "Slovo? Slovo od soigralcev je bilo zelo težko," je s solznimi očmi priznal, ko se je pojavil pred mikrofoni.

Reprezentanti, ki se potegujejo za nastop na SP 2018, so dolgoletnega prvega napadalca slovenske izbrane vrste po zadnji tekmi metali v zrak. | Foto: Grega Valančič/Sportida Reprezentanti, ki se potegujejo za nastop na SP 2018, so dolgoletnega prvega napadalca slovenske izbrane vrste po zadnji tekmi metali v zrak. Foto: Grega Valančič/Sportida

O špalirju, ki so mu ga priredili soigralci, nadomestni kapetan Bojan Jokić je dejal, da so se nanj spomnili povsem spontano, ni veliko razpredal. Poteza soigralcev ga je vidno ganila, zato niso presenetile njegove besede: "Prevelika so čustva, da bi kaj komentiral. Potrebujem nekaj časa, da bi lahko to lepo gesto, ki ste jo videli, delil z vami," je dejal drugi najboljši reprezentančni strelec, ki se je rodil v deželi pod Triglavom.

Bodo podobno slovo dočakali tudi drugi?

Po zadnji tekmi, ki jo je odigral kot profesionalni nogometaš, se je zahvalil mnogim. "To je bilo lepo slovo. Hvala vsem navijačem, ki so bili na tekmi in me podpirali. Hvala soigralcem in NZS za lepe trenutke. V čast mi je bilo igrati za reprezentanco. Še najlepše pa mi je, da sem prvi, ki sem se normalno poslovil od reprezentance. Upam, da se bodo v prihodnje tako poslovili vsi igralci, ki si to zaslužijo," ni pozabil na nekdanje soborce, s katerimi je popeljal Slovenijo na SP 2010, ki po odločitvi, da ne bodo več igrali za reprezentanco, niso dočakali poslovilne tekme.

Po dvoboju z Malto je vzel za spomin žogo, s katero je dosegel zadnji zadetek v bogati karieri. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po dvoboju z Malto je vzel za spomin žogo, s katero je dosegel zadnji zadetek v bogati karieri. Foto: Grega Valančič/Sportida

Takšnih je kar nekaj, začenši z vratarjem Samirjem Handanovićem, ki že več let ne govori za slovenske medije, nekdanjim kapetanom Robertom Korenom, nekdanjim soigralcem pri Kölnu Mišom Brečkom, Nejcem Pečnikom, Zlatanom Ljubijankićem, Aleksandrom Radosavljevićem, Markom Šulerjem in še bi lahko naštevali. Nekateri še vztrajajo v klubskem nogometu, od reprezentance pa se nikoli niso poslovili tako, kot se je Nova. Z zadetkom, že njegovim 32. v državnem dresu, in spoznanjem, da je pri 38 letih še kako konkurenčen.

Posvetil se bo družini

"Bilo je lepo slovo in pomembna zmaga za Slovenijo. Spet smo tam, kjer si želimo na razpredelnici (pozneje so Slovaki v gosteh premagali Litvo in se vrnili na drugo mesto, Slovenija pa je padla na tretje, op. p.). V tem trenutku nisem pomemben jaz. Moja zgodba je končana, pomembno je, da smo osvojili nove tri točke. Reprezentanci želim vse najboljše v nadaljevanju kvalifikacij. Bom zraven njih in jih podpiral," je napovedal Novaković, ki se je le nekaj tednov po tem, ko je z Mariborom proslavljal svoj prvi in edini državni naslov v dolgoletni karieri, poslovil od igrišč.

Stiskal bo pesti, da se reprezentanca uvrsti na SP 2018. | Foto: Vid Ponikvar Stiskal bo pesti, da se reprezentanca uvrsti na SP 2018. Foto: Vid Ponikvar

Posvetil se bo vlogi očeta in moža. Sin Nikolas, na svet je privekal pred dobro polovico leta, in srčna izbranka Martina sta ga pospremila v nogometni pokoj in zaploskala zadnjemu zadetku, ki ga je dosegel v karieri.

"Lahko rečemo, da je bil to najbolj čustven gol, a je bil tudi plod nekega dela. Vse se je izšlo tako, kot se mora. Morda sem jezen, da nisem igral od prve minute, a tako pač je. Lepo je, ko dosežeš zadetek. Igralci so igrali name, to sem opazil. Name je šlo veliko žog. Smo pa videli, da imam v sebi še vedno golgeterski instinkt. Imel sem dve, tri priložnosti, tako da sem lahko vesel in ponosen," je dejal sveže upokojeni nogometaš, ki se bo z družino najprej odpravil na dolge in zaslužene počitnice.

Brez njega bi Slovenija le stežka videla jug Afrike

V dresu Slovenije je v polno zadel prvič po slabih dveh letih. | Foto: Vid Ponikvar V dresu Slovenije je v polno zadel prvič po slabih dveh letih. Foto: Vid Ponikvar V državnem dresu je zbral 80 nastopov in dosegel 32 zadetkov. Proti Malti je na poslovilni tekmi za reprezentanco zatresel mrežo prvič po slabih dveh letih. Nazadnje je bil uspešen na gostovanju pri Švici (september 2015), kjer je Slovenija izgubila z 2:3 in kljub vodstvu z 2:0 zapravila lepo priložnost, da bi se neposredno uvrstila na EP 2016.

Če bi se to uresničilo, bi Novaković po SP 2010 s Slovenijo zaigral še na drugem velikem tekmovanju. Tako bo ostalo pri tem, da je največjo srečo doživel na svetovnem prvenstvu na jugu Afrike. Brez njega, z naskokom najboljšega strelca v kvalifikacijah, bi Matjaž Kek le stežka popeljal Slovenijo na svetovni zemljevid.

Ne spreglejte