Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Amir Ružnić brexit angleško prvenstvo

Petek, 24. 6. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Amir Ružnić o spremembah v angleškem prvenstvu

Nogometni brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Slovenski nogometni zastopnik Amir Ružnić ni pretirano zaskrbljen zaradi brexita. Najboljši igralci bodo dobili in ohranili klube, nekateri iz srednjega razreda pa se bodo verjetno morali odpraviti v druge dežele.

"Mislim, da se ne bo veliko spremenilo. Še naprej se bo marsikaj dogajalo v zvezi s prestopi. Mislim, da želijo v angleški nogometni ligi omejiti število tujcev. Ampak Premier League brez tujcev … To ni to," pravi nogometni posrednik Amir Ružnić o učinkih brexita. "Prezgodaj je za jasne sodbe, treba bo počakati," ne deluje pretirano zaskrbljen.
 
Najboljši igralci bodo še vedno najbolj zaželeni in bodo gotovo dobili svoj prostor pod soncem. Kaj pa na primer tisti iz srednjega razreda? "Prestopali bodo v nekatera druga prvenstva, ki bodo tako postala bolj zanimiva," odgovarja primorski agent.

Kaj se bo spremenilo v premier league?

Bo v angleškem prvenstvu po novem zaigralo več domačih igralcev, ki so bili zdaj zapostavljeni zaradi ogromnega odstotka tujcev? | Foto: Bo v angleškem prvenstvu po novem zaigralo več domačih igralcev, ki so bili zdaj zapostavljeni zaradi ogromnega odstotka tujcev? Izstop Velike Britanije iz Evropske unije bo angleškemu prvenstvu prinesel nekaj sprememb. Pričakuje se večletno obdobje pogajanj in usklajevanj z Evropsko unijo, tako da naj bi Velika Britanija s samostojnimi pljuči in novimi ukrepi zadihala šele leta 2019 ali celo 2020. Do takrat bodo angleški klubi sprva plačali drago ceno strmemu padcu funta na borzah, saj bodo morali za nakup poletnih okrepitev seči globlje v žep, kot so si zamisliti pred zgodovinskim slovesom od evropske družine. Padec funta bi lahko poskrbel tudi za višjo ceno vstopnic in navijaških rekvizitov.
 
Angleški klubi ne bodo več mogli kupovati skritih draguljev, mlajših od 18 let. Še pred kratkim, ko so upoštevali skupna zakonska določila Evropske Unije, je bilo to mogoče, zdaj pa bodo lahko v svoje vrste kot najmlajše vabili le 18- ali 19-letne igralce. Angleški časnik Telegraph je poročal, da bi ob strogem upoštevanju britanske zakonodaje v tem trenutku izgubilo delovno dovoljenje za delo na Otoku okrog sto tujih nogometašev, ki igrajo v najmočnejši Premier League. 

Po novem bodo nogometni legionarji v Angliji obravnavani enako kot delavci, ki prihajajo iz držav nečlanic EU. Če bodo hoteli pridobiti delovno dovoljenje, bodo morali izpolnjevati enega izmed naštetih pogojev. Morali bodo biti standardni reprezentanti svojih držav in odigrati vsaj 75 odstotkov srečanj v zadnjih letih, kar ni mačji kašelj. Obstaja tudi možnost, da nogometaš, ki ne izpolnjuje teh pogojev, vseeno podpiše pogodbo z angleškim klubom, a mora prejeti priznanje za nadpovprečno nadarjenega igralca.

Veliki angleški klubi so to možnost izkoristili pri nakupu številnih mladih Brazilcev, težave pa se bodo porodile pri manjših klubih, ki jim je Angleška nogometna zveza (FA) za podobne načrte večkrat prižgala rdečo luč. Tega se bodo razveselili ljubitelji treh levov, ki so prepričani, da bodo po izstopu iz Evropske unije mlajši domači igralci deležni več priložnosti, kot so jo bili do zdaj, ko so v angleškem prvenstvu prevladovali tujci. V sezoni 2015/16 jih je bilo skoraj 66 odstotkov, angleških igralcev pa le 34.

Zanimanje o(b)staja

Amir Ružnić je potrdil zanimanje angleških klubov za nakup Josipa Iličića, ki je član italijanske Fiorentine. | Foto: Amir Ružnić je potrdil zanimanje angleških klubov za nakup Josipa Iličića, ki je član italijanske Fiorentine. V najmočnejši angleški ligi (premier league), eni najmočnejših na planetu, v lanski sezoni ni bilo nobenega Slovenca. In tudi v prihodnji ga (verjetno) ne bo. Zato se za slovenske legionarje stvari ne bodo bistveno spremenile.

Ružnić je potrdil, da vsekakor obstaja zanimanje za slovenske igralce: "Vsekakor menim, da imajo dovolj kakovosti za igranje v Angliji. Na primer za Josipa Iličića v zadnjih letih vlada velik interes, bil je tudi za Roberta Berića," je omenil njegova varovanca, ki nosita dres slovenske izbrane vrste, trenutno pa si nogometni kruh služita v Italiji (Fiorentina) in Franciji (St. Etienne). Odgovor na vprašanje, zakaj na Otoku ne igra več Slovencev, pa je vreden milijon dolarjev.

Kateri tujci so v sezoni 2015/16 igrali v premier league?

Število nogometašev Država
34 Francija
33 Španija
26 Irska
23 Wales
19  Belgija
18 Nizozemska
17 Argentina, Škotska
15 Brazilija
10 Senegal
8 Italija, Nemčija, Nigerija, Slonokoščena obala, Švica
7 Avstralija, Severna Irska
6 Češka, Gana, Švedska
5 Danska, DR Kong, Jamajka, Portugalska, Srbija, Urugvaj, ZDA
4 Alžirija, Avstrija, Ekvador, Kamerun
3 Južna Koreja, Kolumbija, Kostarika, Norveška, Poljska
2 Benin, BiH, Curacao, Čile, Japonska, JAR, Maroko, Romunija, Slovaška
1 Burkina Faso, Burundi, Egipt, Gambija, Grčija, Gvadelup, Hrvaška, Islandija, Kanada, Kenija, Litva, Madžarska, Mali, Nova Zelandija, Paragvaj, Slovenija, St. Lucia, Togo, Tunizija, Venezuela    

Ni črna lisa

Haris Vučkić je v prejšnji sezoni nosil dres Wigana in z njim napredoval v drugi kakovostni razred. | Foto: Haris Vučkić je v prejšnji sezoni nosil dres Wigana in z njim napredoval v drugi kakovostni razred. Seveda pa to ne pomeni, da je Velika Britanija črna lisa na zemljevidu slovenskih legionarjev. V lanski sezoni je bil na primer s tamkajšnjo izkušnjo zadovoljen dolgoletni slovenski reprezentant Bojan Jokić, ki je igral za drugoligaša (tekmovanje championship) Nottingham Forest.
 
Za najvidnejša kluba pa sta pred leti, ne v istem obdobju, podpisala Milenko Ačimović (Tottenham) in Haris Vučkić (Newcastle). Skupaj sta za svoja kluba zaigrala 24-krat. Vučkić je član srak, kot pravijo igralcem enega najbolj tradicionalnih angleških klubov, član še zdaj, a ga Newcastle, ki se je prejšnji mesec poslovil od elitnega klubskega razreda, vse od leta 2012 posoja različnim nižjeligašem.

Kateri Slovenci so v sezoni 2015/16 igrali na Otoku?

V Veliki Britaniji so v sezoni 2015/16 igrali Haris Vučkić (Newcastle, posojen Wiganu), Bojan Jokić (Villarreal, posojen Nottingham Forestu), Gregor Zabret (Swansea City do 21 let), Filip Valenčič (Notts County), Oskar Cvjetičanin (Southampton do 19 let) in Timi Max Elšnik (Derby County do 21 let).

Ne spreglejte