Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
5.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Velika Britanija brexit

Petek, 24. 6. 2016, 5.31

6 let, 6 mesecev

Britanci so že zbrali več kot 115.000 podpisov za nov referendum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

brexit, podporniki izstopa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika Britanija se je na referendumu odločila, da se po 43 letih v evropski povezavi loči od EU. Šok ob brexitu je zamajal svetovne borze in britanski funt.

  • 23:42

    Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje zaključili z globokimi padci. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 17.400,75 točke, kar je za 610,32 točke oziroma 3,39 odstotka manj kot v četrtek. Tehnološki indeks Nasdaq je izgubil 202,06 točke oziroma 4,12 odstotka in se ustavil pri 4707,98 točke.

  • 21:50

    Voditelji EU se bodo sestali prihodnji teden na vrhu v Bruslju, na katerem bodo nedvomno največ pozornosti namenili izidu britanskega referenduma. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk želi, da bi imeli voditelji dovolj časa za razpravo o posledicah referenduma. V sredo se bodo sestali brez britanskega premierja na pogovorih o prihodnosti unije.

  • 20:57

    Britanski nogometni klubi bodo zaradi glasovanja Britancev za izhod iz EU poleti težko kupovali želene nogometaše, so prepričani strokovnjaki. Mladoletne nogometaše klubi ne bodo mogli pripeljati v svoje vrste, če ne bodo izpolnjevali raznih pogojev, tudi plače bi lahko porasle, tako kot tudi odškodnine za prestope.

  • 18:38

    Na svetovnih borznih trgih se je danes vrednost delnic znižala za okoli 2000 milijard dolarjev (okoli 1.800 milijard evrov), medtem ko se je zvišala vrednost naložb, ki veljajo za varno naložbo, kot so zlato in nekatere državne obveznice, piše Reuters.

  • 18:32

    Bonitetna agencija Standard & Poor's se zaradi brexita pripravlja na znižanje kreditne ocene Veliki Britaniji, glavni izvršni direktor ameriške banke JP Morgan Chase napoveduje spremembe v geografskem "pozicioniranju" banke s 16.000 zaposlenimi v Veliki Britaniji, ameriški analitiki pa predvidevajo posledice za čezatlantske odnose.

  • 18:08

    Ministri EU, pristojni za evropske in zunanje zadeve, so se izrekli za čimprejšnji začetek pogovorov o prihodnji ureditvi odnosov med EU in Londonom.

    Ob tem so izrekli obžalovanje, da so se britanski volivci odločili za izstop iz EU, je pred formalnim zasedanjem ministrov v Luxembourgu po poročanju STA dejal nizozemski zunanji minister Bert Koenders.

  • 18:07

    Londonska borza je trgovanje zaključila s skoraj 3% padcem, v Frankfurtu indeks DAX navzdol za 6,8%, v Parizu CAC 40 izgubil 8%.

  • 17:56

    Kriza, ki je nastala zaradi glasovanja Britancev za izhod iz EU, je najresnejša kriza unije od njenega nastanka, je po poročanju STA ocenil predsednik SDS Janez Janša. Od danes naprej se mora Slovenija pripravljati na vse možne scenarije, in sicer zlasti s krepitvijo gospodarstva, krepitvijo sodelovanja v Natu ter s povezovanjem z državami v okviru Srednje Evrope, pravi.

  • 16:47

    Ameriški predsednik Barack Obama, ki je nasprotoval odhodu Velike Britanije iz EU, pravi, da odločitev Britancev spoštuje. Kot je dodal, posebni odnosi med ZDA in Veliko Britanijo ostajajo enaki.

  • 16:39

    V Britansko-slovenski gospodarski zbornici poudarjajo, da bo odločitev Britancev povzročila nekaj nihanj in sprememb v gospodarskih odnosih, ki pa se ne bodo zgodile takoj.

    Glede srednje- in dolgoročnih gospodarskih posledic pa predvidevajo, da ne bodo tako hude. Kot poroča STA, dolgoročno vidijo celo napredek gospodarskih odnosov med državama.

  • 15:57

    Številni Britanci so že začeli zbirati podpise za nov referendum o članstvu v uniji. Uradno peticijo na spletu je do zgodnjega popoldneva podpisalo več kot 115.000 ljudi.

    Ker so zbrali več kot 100.000 podpisov, mora o pobudi razpravljati britanski parlament. Na peticijo mora odgovoriti tudi vlada - za to je bilo potrebnih 10.000 podpisov, poroča STA.

  • 15:50

    Izid referenduma je bil za mnoge presenečenje in do neke mere tudi šok, ocenjujejo analitiki vodilnih bruseljskih političnih inštitutov in think-tankov.

    Odločilni dejavnik pri odločitvi britanskih volivcev, da glasujejo za izstop iz EU, bi po njihovem mnenju lahko bila želja povrniti Otoku suverenost, poroča STA.

  • 15:15

    Papež Frančišek je odločitev Britancev za izstop iz EU danes pospremil z besedami, da je bila to volja ljudstva. "Od nas vseh pa to terja veliko odgovornost, da zagotovimo dobrobit prebivalcev Združenega kraljestva, pa tudi dobrobit in sožitje celotne evropske celine," je na letalu na poti v Armenijo, kjer začenja tridnevni obisk, dejal papež.

  • 15:14

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes posvarila članice EU pred prenagljenimi odzivi na odločitev Velike Britanije, da zapusti povezavo, saj bi s tem tvegali nadaljnje delitve v Evropi. "Ni dvoma, da gre za udarec Evropi in evropskemu procesu združevanja," je dodala po današnjem posvetu z vodji nemških parlamentarnih strank in poslanskih skupin v bundestagu.

    Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 14:18

    Volivci so močno nastavili ogledalo vsej politiki, je v osebnem mnenju izid referenduma komentirala komisarka za promet Violeta Bulc. Izrazila je upanje, da bodo Britanci našli dovolj modrosti, da bodo znali preseči trenutno polarizacijo in spet našli svojo notranjo trdnost.

  • 13:40

    Zaradi padca funta po odločitvi za brexit Velika Britanija ni več peto največje svetovno gospodarstvo, prehitela jo je Francija.

  • 13:38

    Evropska hiša potrebuje prenovo, meni italijanski premier Renzi.

  • 13:13

    Kako so glasovali Britanci:

    - Anglija: 47 odstotkov za obstanek, 53 odstotkov za brexit

    - London: 60 odstotkov za obstanek, 40 odstotkov za brexit

    - Škotska: 62 odstotkov za obstanek, 38 odstotkov za brexit

    - Wales: 48 odstotkov za obstanek, 52 odstotkov za brexit

    - Severna Irska: 56 odstotkov za obstanek, 44 odstotkov za brexit

  • 13:07

    Papež Frančišek je brexit označil za voljo ljudi in pozval k zagotovilom za "dobro tako Velike Britanije kot celine".

  • 12:47

    Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila globoko obžalovanje zaradi odločitve na referendumu. Meni, da je treba trezno analizirati položaj po brexitu in da se ne sme hiteti v prenagljene odločitve. "Obstaja jasna pot za odhod, zapisana v evropskih pogodbah. Obe strani bosta med pogajanji spoštovali vse zakone in obveznoti." Povedala je, da k njej na pogovor v ponedeljek prihajata Hollande in italijanski premier Mateo Renzi. "Vsi vidimo, da sta na svetu nered in kriza. EU ima pomembno vlogo," je poudarila.

    angela merkel, kanclerka | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 12:37

    Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zavrnil ugibanja, da brexit pomeni konec EU.

  • 12:35

    Za Škotsko je "demokratično nesprejemljivo", da jo vzamejo iz EU "proti njeni volji", je prva škotska ministrica Nicola Sturgeon napovedala, da je drugi referendum (prvi je bil septembra 2014) "zelo verjeten".

  • 12:33

    Britanski referendum je EU postavil v težek položaj. Začeti se mora zavedati svojih pomanjkljivosti, je opozoril francoski predsednik Francois Hollande.

  • 12:30

    Rusija po brexitu pričakuje boljše odnose z Veliko Britanijo, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja. Moskva si želi, da bi EU ostala vodilna gospodarska sila, je dodal.

  • 12:24

    "Britanci so dolgo časa stali z eno nogo zunaj in z drugo znotraj EU. Vseeno referendumsko odločitev obžalujem, kajti menim, da ne bo prinesla koristi niti Britancem niti preostalim 27 članicam EU," je izid referenduma komentiral evropski poslanec Franc Bogovič.

  • 12:21

    V skupni izjavi so se evropski voditelji zavzeli za hiter odhod Velike Britanije iz EU in napovedali, da ne bo nobenih novih pogajanj. "Kakršnokoli zavlačevanje bi po nepotrebnem zavleklo proces," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Francija in Nemčija sta zavzeli jasno stališče, da negotovost ne sme trajati predolgo, je pojasnil.

    Cameron je v svoji izjavi napovedal, da bo 50. člen Lizbonske pogodbe uveljavil šele njegov naslednik, ki naj bi bil znan šele oktobra. Da z ločitvijo ni treba hiteti, meni tudi Boris Johnson, najresnejši kandidat za novega premierja.

  • 12:19

    Boris Johnson, zagovornik brexita, je dejal, da "ne moremo obrniti hrbta Evropi, smo del Evrope".

    Dejal je, da je žalosten zaradi Cameronove odločitve, da odstopi, a da jo spoštuje. Camerona je opisal kot pogumnega in načelnega.

  • 11:52

    Predsednik republike Borut Pahor po izglasovanem brexitu: Obstoj Evropske unije je za nas življenjskega pomena.

  • 11:51

  • 11:39

    "Hura za pogum svobodnih državljanov! Srce, možgani in ponos porazijo laži, grožnje in izsiljevanje. Hvala vam, Velika Britanija, zdaj smo mi na vrsti," se je odzval Mateo Salvini, voditelj italijanske Severne lige.

  • 11:14

    Na družabnih omrežjih so današnji dan zaradi brexita že označili za "črni petek". Twitter je poln tvitov z značilnim britanskim črnim humorjem v slogu: "V naslednjem filmu bo samo to, da bo James Bond dve uri na (pariškem letališču) De Gaulle čakal, da mu pogledajo potni list."

  • 11:11

    Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve obžaluje izid referenduma: "Menimo, da je Evropa najmočnejša, kadar smo v njej vsi čvrsto povezani. Upoštevajoč izid referenduma je treba trdnost in enotnost ohraniti in razvijati še naprej."

  • 11:06

    Umar izpostavlja, da je vsem ocenam skupno, da bodo gospodarske posledice brexita za EU negativne, in sicer naj bi pričakovano gospodarsko rast v EU v obdobju 2016-2018 skupaj znižal za med 0,5 in eno odstotno točko.

  • 11:02

    Odločitev za izstop Velike Britanije iz EU bo imela za Slovenijo predvsem posredne učinke, ki pa ne bodo takojšnji, je sporočil Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Zaradi predvidenega vpliva na znižanje gospodarske rasti v naših glavnih trgovinskih partnericah, predvsem znotraj EU, bo manjše povpraševanje po našem blagu in storitvah, napovedujejo. Vrednost slovenskega izvoza v Veliko Britanijo na letni ravni znaša okoli 600 milijonov evrov.

  • 10:56

    Minister za finance Dušan Mramor obžaluje odločitev Britancev: "Upal sem, da bo rezultat referenduma drugačen. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Slovenija to občutila v čim manjši meri."

  • 10:49

    Na stavnicah je favorit za novega britanskega premierja Boris Johnson. Nekdanjega župana Londona, glasnega zagovornika brexita, so sicer zjutraj, ko je zapuščal svoj dom, glasno izžvižgali.

    brexit, boris johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:48

    Donald Trump, najverjetnejši republikanski predsedniški kandidat za predsednika ZDA, ki je na obisku na Škotskem, od koder prihajajo nekateri njegovi predniki, je odločitev za brexit opisal kot fantastično, češ da so Britanci "vzeli nazaj nadzor nad svojo državo."

    donald trump, škotska, brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:27

    "To je začetek konca za EU. Številne druge države bodo sledile Veliki Britaniji. Evropa bo padla," je za britanski Mail dejal evroposlanec iz Švedske Peter Lundegren. Evroskeptični evropski poslanci iz Švedske, Nemčije, Italije in Francije so napovedali, da bodo številne vlade pod hudim pritiskom, da razpišejo svoje referendume o obstanku v EU.

  • 10:24

    Španija je predlagala "skupno suverenost" nad Gibraltarjem, češ da bi to britansko ozemlje tako ohranilo dostop do evropskega enotnega trga.

  • 10:23

  • 10:22

  • 10:20

    "Odločitev Britancev za izstop iz Evropske zveze spoštujem, praznujem pa je nikakor ne. Zdaj je ključno, da storimo vse, da povezava to krizo preživi in iz nje izide močnejša," je na Facebooku zapisal evroposlanec Lojze Peterle.

  • 10:17

    Evropa bi morala spoznati, da številni Britanci in Evropejci niso zadovoljno s tem, v katero smer gre Evropa, oziroma da EU nima pravih odgovorov na današnje izzive, je dejala norveška premierka Erna Solberg. Norveška ni članica EU, a je tesno povezana z Unijo.

  • 10:11

    "Demokratično izraženo voljo britanskih kolegov vsekakor spoštujem, a hkrati obžalujem. Prepričan sem, da je treba Evropsko unijo ohraniti ter še nadalje krepiti kot skupnost in projekt spodbujanja miru, sodelovanja, svobode in varnosti," je sporočil slovenski premier Miro Cerar. Dodal je, da Slovenija ostaja močno zavezana nadaljnji krepitvi EU.

  • 09:57

    Evropski parlament je za torek sklical izredno sejo.

  • 09:54

    Lahko pričakujemo gospodarsko nestabilnost, je dejal guverner britanske centralne banke (Bank of England) Mark Carney in napovedal, da je banka pripravljena zagotoviti dodatnih 250 milijard funtov (približno 309 milijard evrov) likvidnih sredstev.

  • 09:51

    "Danes smo se zbudili v drugačni, šibkejši Evropski uniji. Zagotovo pa so se Britanci zbudili veliko bolj osamljeni in oslabljeni kot preostali državljani Evropske unije. A dejstvo je, da smo izgubili vsi," se je odzval slovenski evroposlanec Milan Zver.

  • 09:49

    Nekatere naslovnice svetovnih medijev ob brexitu:

    - Zgodil se je potres (The Guardian)

    - Dan neodvisnosti (Daily Mail)

    - Odhajajo (CNN)

    - "Zmagali smo brez enega izstreljenega strela" (citat Nigela Faragea na naslovnici The Independenta)

  • 09:46

    Vprašanje migracij je bilo odločilno, da so se Britanci odločili za brexit, je dejal madžarski premier Viktor Orban.

  • 09:45

    Nemški zunanji minister Steinmeier je zunanje ministre držav ustanoviteljic EU povabil na posvet v Berlin v soboto zjutraj.

  • 09:26

    Cameron: Čeprav to ni bila moja odločitev, menim, da Britanija lahko preživi zunaj EU.

  • 09:25

    Cameron je po napovedi odstopa sporočil, da je zjutraj o naslednjih korakih obvestil kraljico Elizabeto II. ter da se bo vlada sestala v ponedeljek.

  • 09:20

    Cameron: S to veliko odločitvijo zaupamo ljudem. Odločitev ni bila sprejeta zlahka, o rezultatu ni dvoma. Mnenje Britancev moramo spoštovati, pripraviti se moramo na nove pogovore z EU. Ponosen sem, da sem bil šest let premier te države. Med kampanjo sem se boril tako, kot znam - jasno sem povedal svoje mnenje. Kot premier bom naredil vse, da umirim ladjo, mislim pa, da nisem kapitan, ki bi našo ladjo vodil do novega cilja. Mislim, da moramo do konca oktobra imeti novega premierja.

    David Cameron | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 09:10

    Londonska borza je ob odprtju izgubila 7,5 odstotka, pariška osem odstotkov. Nemške delnice so izgubile skoraj deset odstotkov vrednosti.

  • 08:57

    "Kar te ne ubije, te naredi močnejšega," je v odzivu dejal Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta. Pripravljeni smo na ta negativni scenarij, nobenega pravnega vakuuma ne bo, je dodal. "Odločeni smo ohraniti našo enotnost 27 članic," je poudaril.

  • 08:35

    "Britanci so zelo jezni zaradi tega, kako so jih vse vlade zapored potisnile na rob," je brexit komentiral vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.

  • 08:32

    Zaradi brexita se bo na nujnem sestanku sestala francoska vlada pod vodstvom predsednika Francoisa Hollanda.

  • 08:31

    Cameron bo po 9. uri nagovoril javnost.

  • 08:26

    "Referendum je zmaga za navadne ljudi nad velikimi bankami, velikimi korporacijami in veliko politiko," je pred stavbo britanskega parlamenta razglasil Nigel Farage.

  • 08:11

    Cena zlata je po brexitu poskočila za 22 odstotkov.

  • 08:06

    "Velika Britanija se je podala na pot, ki bo izjemno težka in trnova, ne samo zanjo, ampak tudi za države, ki z njo aktivno sodelujejo tako gospodarsko kot politično," napoveduje predsednik DZ Milan Brglez.

  • 08:03

    Za brexit je glasovalo 17.410.742 oziroma 51,9 odstotka volivcev, za obstanek pa 16.141.241 (48,1 odstotka) volivcev. Glas je oddalo 71,8 odstotka volilnih upravičencev oziroma več kot 30 milijonov Britancev.

  • 08:01

    Država potrebuje občutek kontinuitete in stabilnosti. Cameron je dal jasno vedeti, da bo ostal premier, je izjavil britanski zunanji minister Philip Hammond.

  • 07:51

    "Za nas to ni dober dan, ni pa katastrofa in ni trenutek za paniko," je sporočila slovenska evropska poslanka Tanja Fajon.

  • 07:45

    Pripravljeni smo na kratkoročne posledice brexita, je zatrdil britanski finančni minister George Osborne.

  • 07:30

    "Žalosten dan za Evropo, Veliko Britanijo," meni nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

  • 07:29

    Marine Le Pen, voditeljica francoske Nacionalne fronte, je brexit pozdravila kot zmago in pozvala k referendumu o EU.

  • 07:07

    Tabor brexit je presegel magično mejo 16,8 milijona glasov, potrebnih za zmago. Tabor za obstanek je preplavila velika žalost.

    brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 06:56

    Le še 192.765 glasov je potrebnih za uradno in dokončno slavje zagovornikov brexita.

  • 06:56

    Na borzah je padel tudi evro. Funt je v primerjavi z jenom izgubil 13 odstotkov.

  • 06:51

    Tabor brexit za dokončno slavje potrebuje še 308.519 od nepreštetih glasov.

  • 06:44

    Voditelj nizozemske Stranke za svobodo Geert Wilders je že pozval k nizozemskemu referendumu o obstanku v EU.

  • 06:38

    Japonsko borzo so zaradi hudega padca indeksa Nikkei zaprli za deset minut.

  • 06:35

    Voditelj irske republikanske stranke Sinn Feina Martin McGuinness je po brexitu pozval k referendumu o združitvi Irske.

  • 06:30

    Škotska svojo prihodnost vidi znotraj EU, je izjavila Nicola Sturgeon, prva škotska ministrica. Večina Škotov, ki je lani na referendumu tesno izglasovala, da ostaja del Velike Britanije, je na tokratnem referendumu glasovala za obstanek v EU.

  • 06:23

    J. K. Rowling, avtorica svetovne uspešnice o čarovniku Harryju Potterju, je na Twitterju prejela prošnjo, naj kaj naredi glede izida referenduma. "Mislim, da si še nikoli nisem bolj želela čarovnije," je odgovorila Rawlingova, zagovornica obstanka.

  • 06:07

    "Zunaj smo," je na svoji naslovnici nad fotografijo prešernega Faragea razglasil časnik Daily Mail. Nigel Farage | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 06:06

    Po do zdaj preštetih glasovih je za brexit glasovalo 14,7 milijona, za obstanek pa 13,7 milijona volivcev.

  • 05:54

    Velik zagovornik brexita, predsednik stranke Ukip Nigael Farage, je že razglasil zmago. "Zdaj si upam sanjati zoro, ki se rojeva nad neodvisnim Združenim kraljestvom," je dejal.

  • 05:49

    Da so se Britanci odločili za brexit, sta razglasila tudi televizija ITV in The Economist.

  • 05:45

    Po preštetih glasovih v 309 od 382 volilnih območjih je za brexit glasovalo 50,9 odstotka volivcev.

  • 05:41

    BBC je napoveduje, da bo Britanija zapustila EU.

  • 05:41

    Vrednost britanskega funta je padla za devet odstotkov, na najnižjo vrednost po letu 1985. Zaradi prvih, neuradnih rezultatov referenduma je indeks Nikkei 225 izgubil več kot tisoč točk oziroma šest odstotkov.

  • 05:39

    Volilna udeležba je bila po neuradnih podatkih 71,9-odstotna.

  • 05:36

    Ob 4.45 so bili zagovorniki brexita v prednosti za okoli pol milijona glasov. Anglija in Wales sta odločno glasovala za odhod iz EU. Škotska in Severna Irska sta bolj naklonjeni obstanku, London pa je odločno za obstanek v EU.


Kaj sledi brexitu

Slovenec v Londonu: Brexit je majhen zdrs za Veliko Britanijo in velik padec za Evropo

Keep Calm and Carry On* #kolumna

10 pesmi ob ločitvi od Britancev #video

Kako so se Britanci odpovedali EU

Spremljali smo referendumski dan v Veliki Britaniji


Ne spreglejte