Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Stožice večni derbi Nik Kapun NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 10.50

6 let, 7 mesecev

Nik Kapun

Ljubljančan, ki ne zna več izgubljati z Mariborom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Nik Kapun | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Najpomembneje je, da smo še vedno prvi," se po remiju (0:0) na derbiju med Olimpijo in Mariborom, ki v polnih Stožicah ni navdušil nogometnih sladokuscev, tolaži Nik Kapun. Ljubljančan v zeleno-belem dresu je že pozabil na občutek, kako je izgubiti proti Mariboru. Na zadnjih šestih nastopih je ostal vedno neporažen.

Na večnem derbiju so se v začetni enajsterici Olimpije znašli le štirje slovenski nogometaši. Eden izmed njih je bil Nik Kapun, 23-letni zvezni igralec iz Ljubljane, ki si je v tej sezoni močno oddahnil. Peklenskega obdobja, s katerim je imel opravka v prejšnji sezoni, ko ga je ob živce spravljala poškodba ahilove tetive, ki jo je težko odpraviti, je konec.

Eni in drugi čakali na napake tekmeca

Kapun redno igra. Je nogometaš po okusu trenerja Igorja Bišćana, ki si brez zveznega igralca iz Ljubljane ne more zamisliti najmočnejše postave Olimpije. Z njo se je v nedeljo lotil prvaka Maribora. Napovedal je boj za vse tri točke, na koncu pa po tekmi, v kateri so lahko ljubitelji nogometa (pol)priložnosti našteli na prste ene roke (0:0), osvojil eno.

"To je bil zahteven derbi. Na sredini igrišča je vladal trd boj, na koncu pa je rezultat pravičen za obe ekipi. Dobil sem občutek, kot da smo eni in drugi čakali na napake tekmeca. To ni bil naš cilj. V tekmo smo vstopili z željo, da pokažemo, kar znamo. Hoteli smo nadigrati Maribor in doseči zadetek, a se nam žal ni izšlo. Na koncu smo lahko zadovoljni s točko," je pojasnil, kako je po remiju v zeleno-belem taboru vendarle prevladovalo zadovoljstvo. Prevladovalo pa je še nekaj drugega.

Kapun je v prvi ligi prvič igral že z 18 leti in prejšnji teden vknjižil jubilejni stoti nastop. | Foto: Vid Ponikvar Kapun je v prvi ligi prvič igral že z 18 leti in prejšnji teden vknjižil jubilejni stoti nastop. Foto: Vid Ponikvar

"V slačilnici so bili občutki igralcev mešani. Po eni strani smo bili zadovoljni, ker smo bili čvrsti v obrambi in nismo prejeli zadetka, po drugi pa smo hoteli razveselili navijače z zmago, a se nam ni izšlo. Smo pa še vedno prvi na lestvici. To je najpomembneje. Pozitivno gledamo v nadaljevanje sezone," je napovedal boj za naslov prvaka.

Ne smejo gledati na Maribor

Sodeloval je tudi s člansko izbrano vrsto. | Foto: Vid Ponikvar Sodeloval je tudi s člansko izbrano vrsto. Foto: Vid Ponikvar Olimpija je udeležencu skupinskega dela lige prvakov preprečila, da bi z zmago poskočil na vrh razpredelnice. Še naprej ga zaseda ljubljanski klub, ki ga v nadaljevanju jesenskega dela čaka manj naporen urnik od Maribora. Vijolice bodo v Evropi nastopale vsaj do decembra, zmaji pa se bodo lahko v tem času pripravljali le na nove izzive v domačem prvenstvu in pokalu, sredine tednov pa v nasprotju z Mariborčani namenili počitku in nabiranju svežine.

"To je zagotovo priložnost za nas," se Kapun strinja s trditvijo, da bi si lahko jeseni priigrali točkovno prednost pred Mariborom, ki ga čakajo naporne obveznosti v Evropi.

"Moramo ostati osredotočeni nase, iti iz treninga v trening, iz tekme v tekmo in na vsaki tekmi iskati tri točke. Ne smemo gledati na Maribor in to, kako bodo igrali oni," se nekdanji mladi slovenski reprezentant nagiba k temu, da v nadaljevanju jesenskega dela ne smejo posvečati prevelike pozornosti nastopom Maribora.

Na večnih derbijih je že pozabil, kako se izgublja

Med strelce se je vpisal na prijateljski tekmi s Chelseajem (1:3) ... | Foto: Vid Ponikvar Med strelce se je vpisal na prijateljski tekmi s Chelseajem (1:3) ... Foto: Vid Ponikvar Mladi nogometaš Olimpije bo reprezentančni premor dočakal pozitivno razpoložen. V prejšnji sezoni je zaradi zdravstvenih težav odigral le pet prvenstvenih tekem. Ahilova tetiva mu je povzročala ogromno težav, tako da se je na igrišče vrnil šele v zadnjih mesecih sezone.

Takrat se je trikrat pomeril z Mariborom in vedno ostal neporažen. V pokalu se je prek vijolic (2:1 in 1:1) uvrstil v finale pokala Slovenije, v 31. krogu prvenstva pa se je derbi v Stožicah podobno kot nedeljski končal brez zadetkov. Kapun ga ne bo ohranil v najlepšem spominu, saj je moral zaradi poškodbe gležnja zapustiti igrišče že po šestih minutah.

V zadnjih dveh letih sploh ne pozna poraza proti Mariboru. Po sezoni 2014/15 Ljubljančani še niso izgubili proti vijolicam, če je nastopal in branil barve Olimpije. V sezoni 2015/16, v kateri je z zmaji osvojil naslov prvaka, je sodeloval pri nepozabni zmagi v Ljudskem vrtu (3:0).

22. maja 2013 je poskrbel za zgodovinsko zmago Olimpije na Bonifiki, prvo v obdobju državne samostojnosti. | Foto: Vid Ponikvar 22. maja 2013 je poskrbel za zgodovinsko zmago Olimpije na Bonifiki, prvo v obdobju državne samostojnosti. Foto: Vid Ponikvar

Ko so vijolice v prejšnji sezoni premagale Olimpijo s 3:1 in 1:0, Kapun ni stopil na igrišče. Zdaj je drugače. Zdaj je ujel tekmovalno formo, v nadaljevanju sezone pa se bo trudil, da bi ljubljanski klub zadržal prednost pred Mariborom.

Zadnjih šest večnih derbijev, na katerih je nastopil Kapun:

2015/16:
Maribor : Olimpija 0:3 (igral je 90 minut)
Maribor : Olimpija 2:2 (2 minuti)

2016/17:
Olimpija : Maribor 2:1 (90 minut - pokal)
Maribor : Olimpija 1:1 (89 minut - pokal)
Olimpija : Maribor 0:0 (6 minut)

2017/18:
Olimpija : Maribor 0:0 (90 minut)

Ne spreglejte