Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 2. 2019,
11.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Ernesto Valverde Lyon Lionel Messi Lionel Messi UEFA liga prvakov Barcelona Luis Suarez

Sreda, 20. 2. 2019, 11.20

1 leto

Neverjetna strelska suša Luisa Suareza

Komu se je zameril zvezdnik Barcelone?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Luis Suarez | Luis Suarez ni dosegel zadetka v gosteh v ligi prvakov že tri leta in pol. | Foto Reuters

Luis Suarez ni dosegel zadetka v gosteh v ligi prvakov že tri leta in pol.

Foto: Reuters

Napadalec Barcelone Luis Suarez spada med najboljše napadalce zadnjega desetletja, a se je znašel v eni najbolj nenavadnih strelskih suš v svetu vrhunskega nogometa. Urugvajec, ki je v preteklosti opozarjal nase tudi z nešportnimi ugrizi tekmecev, se v ligi prvakov med strelce na gostovanjih ni vpisal že tri leta in pol. Tako je bilo tudi v torek v Lyonu.

Kaj se dogaja z 32-letnim Urugvajcem? Njegova strelska statistika je v ligi prvakov skromna, velik poudarek je na dvobojih v gosteh, tako da bi lahko govorili že o zanj zakletem tekmovanju. Na zadnjih 17 tekmah je dosegel le en sam samcati zadetek. Od napadalca njegovega kova navijači Barcelone pričakujejo veliko več zadetkov, a se je Luis Suarez ujel v mrežo strelskega posta, iz katerega se ne more rešiti.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Sušnih 1.508 minut

Po jeseni 2015 je v ligi prvakov dosegal zadetke le še na Camp Nouu. | Foto: Reuters Po jeseni 2015 je v ligi prvakov dosegal zadetke le še na Camp Nouu. Foto: Reuters Njegov strelski post na gostovanjih v ligi prvakov je eden najbolj neverjetnih, kar jih ponuja vrhunski nogomet. Sploh če upoštevamo, da igra v Barceloni, kjer mrgoli priložnosti in se nogometašem, ki igrajo v konici napada, cedijo sline, ko jih soigralci pošiljajo v ogenj pred vrata tekmeca. Suarez, ki na hrbtu nosi številko 9 - ta ponavadi krasi najboljše strelce -, v zadnjem obdobju zapravlja priložnosti kot po tekočem traku.

Zadnji zadetek v ligi prvakov je na gostujoči tekmi dosegel 16. septembra 2015. Takrat se je veselil na gostovanju pri Romi. Od takrat je minilo že 1.252 dni, Suarez je na igrišču prebil že 1.508 minut, a še vedno čaka na trenutek, ko se bo njegov priimek na evropski tekmi, ki se ne igra na Camp Nouu, znašel na seznamu strelcev. Brez gola je že tri leta in pol. Še več, v tem obdobju ni poskrbel za niti eno asistenco. V polno ni zadel na kar 16 gostujočih tekmah zapored. Povsem drugače je na domačih tekmah. Od 16. septembra 2015 je Suarez na domačih tekmah v Kataloniji v ligi prvakov odigral 19 tekem in dosegel 12 zadetkov.

Zakleto tekmovanje za Urugvajca?

V španskem prvenstvu je v tej sezoni dosegel že 15 zadetkov, v ligi prvakov pa niti enega. | Foto: Reuters V španskem prvenstvu je v tej sezoni dosegel že 15 zadetkov, v ligi prvakov pa niti enega. Foto: Reuters Ljubitelji zadetkov v torek v ligi prvakov niso mogli priti na svoj račun. Dvoboja v Liverpoolu in Lyonu sta se končala brez zadetkov (0:0). Čeprav so bili na delu veliki mojstri, so mreže ostale nedotaknjene. S tem se je nadaljeval klavrn niz zadetkov na letošnjih dvobojih osmine finala lige prvakov. Odigranih je bilo šest tekem, prav na vseh pa se je prvi polčas končal z 0:0. Zadetki so začeli padati šele v nadaljevanju, a ne tudi na Anfieldu in Groupami, kjer je imel prste pri tem, da je ostalo 0:0, tudi Luis Suarez.

Pri Barceloni sodeluje z Lionelom Messijem. V španskem prvenstvu se bolj ali manj posrečeno dopolnjujeta, sta najboljša strelca tekmovanja, ko pa Urugvajec zasliši himno lige prvakov, njegova strelska zvezda močno zbledi. Vsaj v zadnjih sezonah. Ko je pred leti igral in zabijal gole za Liverpool, je bil slabe volje, saj rdeči niso igrali v ligi prvakov. Ko se je preselil v Barcelono, mu je šlo sprva odlično. Leta 2015 je postal evropski prvak in v finalu dosegel zadetek. Povzpel se je na prestol, nato pa postopno izgubljal strelski dinamit in padel v neverjetno krizo, kar zadeva doseganje zadetkov. Zlasti na gostovanjih.

Nogometaši Lyona so v torek 32-letnemu Južnoameričanu preprečili, da bi se veselil zadetka v Franciji. | Foto: Reuters Nogometaši Lyona so v torek 32-letnemu Južnoameričanu preprečili, da bi se veselil zadetka v Franciji. Foto: Reuters

Da ni v najboljši formi, je Suarez nakazal s tem, da v vseh tekmovanjih ni zabil zadetka že pet tekem zapored. V soboto je proti Valladolidu zapravil kar štiri zelo zrele priložnosti. Neučinkovit je bil tudi v Lyonu, kjer je v drugem polčasu zapravil dve priložnosti. Na tekmi, na kateri je bil najbližje zadetku v vrstah Barcelone Sergio Busquets, gostitelji pa so prek Martina Terriera zadeli okvir vrat in prisilili Marca-Andreja ter Stegna k najbolj atraktivni obrambi večera, so nogometaši streljali s slepimi naboji.

Trener Barcelone ni zaskrbljen

Ernesto Valverde verjame, da prihaja trenutek za strelski niz Suareza. | Foto: Getty Images Ernesto Valverde verjame, da prihaja trenutek za strelski niz Suareza. Foto: Getty Images Strelski post Suareza, ki je pri Barceloni deležen statusa drugega zvezdnika kluba, skrbi navijače, trener Ernesto Valverde pa je drugačnega mnenja. "To me ne skrbi. Skrbelo bi me, če ne bi imel nobene priložnosti. Priložnosti so namreč tisto, kar zahtevaš od napadalcev. Če si Luis ne priigra priložnosti, pa jih ustvari drugim. Tekmeci se ga bojijo. V nogometu se stvari spreminjajo. Za napadalce je znano, da lahko padejo v strelski niz," ostaja strateg Barcelone potrpežljiv. Ne skrbi ga strelska suša varovanca, od katerega bo prihodnji mesec, ko se bo na Camp Nouu igrala povratna tekma z Lyonom, pričakoval bolj konkretne rezultate.

Na to, da je bila igra Barcelona v Lyonu v napadu začarana, je posrečeno namignil Ivan Rakitić. "Tudi če bi igrali še 30 minut, ne bi zadeli v polno. Odigrali smo dobro tekmo, a včasih se dogaja, da žoga preprosto noče v mrežo," je dejal hrvaški reprezentant.

Ko je Suarez dosegel zadnji gol v ligi prvakov v gosteh, je v Prvi ligi Telekom Slovenije igral še Zavrč. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Suarez dosegel zadnji gol v ligi prvakov v gosteh, je v Prvi ligi Telekom Slovenije igral še Zavrč. Foto: Vid Ponikvar

Ko je Suarez dosegel zadnji gol na gostovanju v ligi prvakov za Barcelono, je podajo prispeval prav Rakitić. Pisal se je 16. september 2015. To je bilo približno takrat, ko je Olimpijo vodil še Marijan Pušnik in z njo postal jesenski prvak, trener Maribora je bil Hrvat Krunoslav Jurčić, v Prvi ligi Telekom Slovenije pa so igrali še Koper, Zavrč in Krka.

Lionel Messi
Sportal Predsednik Lyona zbodel Messija

Niz strelskega posta Luisa Suareza na gostovanjih v LP:

Lyon : Barcelona 0:0
Inter : Barcelona 1:1
Tottenham : Barcelona 2:4
Roma : Barcelona 3:0
Chelsea : Barcelona 1:1
Juventus : Barcelona 0:0
Olympiakos : Barcelona 0:0
Sporting : Barcelona 0:1
Juventus : Barcelona 3:0
Celtic : Barcelona 0:2
Manchester City : Barcelona 3:1
Borussia Mönchengladbach : Barcelona 1:2
Atletico Madrid : Barcelona 2:0
Arsenal : Barcelona 0:2
Bayer Leverkusen : Barcelona 1:1
BATE Borisov : Barcelona 0:2
Roma : Barcelona 1:1 - Luis Suarez strelec v 21. minuti

Ne spreglejte