Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 2. 2019,
10.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Barcelona Lyon Nabil Fekir UEFA liga prvakov Jean-Michel Aulas Ernesto Valverde Bruno Genesio Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Torek, 19. 2. 2019, 10.38

1 leto

Pred tekmo osmine finala LP: Lyon - Barcelona

Predsednik Lyona zbodel Messija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Lionel Messi | Lionel Messi je na zadnjih 12 tekmah za Barcelono dosegel kar 13 zadetkov. | Foto Reuters

Lionel Messi je na zadnjih 12 tekmah za Barcelono dosegel kar 13 zadetkov.

Foto: Reuters

Kdo bi si mislil, da se bosta v osmini finala lige prvakov pomerila kluba, ki v skupinskem delu nista izgubila niti enkrat? A se bosta. To sta Lyon in Barcelona, ki bo za razliko od francoskih gostiteljev lahko računala na svojega najboljšega igralca. Pri Lyonu se bodo morali znajti brez najmočnejšega orožja Nabila Fekirja.

Verjetni začetni postavi:

Lyon: Lopes; Dubois, Marcelo, Denayer, Mendy; Tousart, Ndombele; Traoré, Depay, Aouar; Dembélé
Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Alba; Rakitić, Busquets, Vidal; Dembélé, Messi, Suárez

Danes je zelo pomemben dan za Lyon in Barcelono. Francoski velikan igra dvoboj osmine finala prvič po sušnih sedmih letih, Katalonci pa nadaljujejo izjemen niz, saj so se v zadnjih 15 letih vselej uvrstili v izločilne boje.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Genesio opozarja na vročega Messija

Bruno Genesio je z Lyonom v skupinskem delu lige prvakov naprej premagal Manchester City, nato pa petkrat zapored remiziral. | Foto: Reuters Bruno Genesio je z Lyonom v skupinskem delu lige prvakov naprej premagal Manchester City, nato pa petkrat zapored remiziral. Foto: Reuters Barcelona velja za velikega favorita, a je Lyon že v skupinskem delu, kjer jo je dvakrat zagodel Manchester Cityju (zmaga in remi), nakazal, da se ne boji najbolj vročih evropskih ekip.

"Manchester City in Barcelona sta dve napadalno usmerjeni ekipi. Proti Cityju smo odigrali dve dobri tekmi. Lahko ju tudi proti Barceloni, ki je malce drugačna ekipa, saj ima v svojih vrstah superzvezdnika. Messija. Morali ga bomo odrezati od igre. Ko igraš proti Barceloni, potrebuješ uravnoteženost. Potrebuješ tako organizacijo kot tudi disciplino, nato pa moraš vsakič, ko je žoga v tvoji posesti, pritisniti na tekmeca. Nismo favoriti, a se lahko kosamo z Barcelono," sporoča trener Lyona Bruno Genesio, ki je za največjo evropsko tekmo v tej sezoni ostal brez najboljšega igralca.

Francoski Messi ne sme igrati

Kapetan Lyona Nabil Fekir bo prišel v poštev šele za povratno tekmo v Barceloni. | Foto: Reuters Kapetan Lyona Nabil Fekir bo prišel v poštev šele za povratno tekmo v Barceloni. Foto: Reuters Zaradi kartonov bo proti vodilnemu klubu španskega prvenstva manjkal Nabil Fekir. Nesojena okrepitev Liverpoola, ki ga je lani vabil na Anfield, je zelo cenjena. Francoski reprezentant v dresu Lyona tako navdušuje, da so mu nekateri podali celo vzdevek francoski Messi. Predstavlja največje orožje Lyona. Je njihov talisman uspeha in kapetan, danes pa se bo moral zadovoljiti le z vlogo navijača.

Za dodatne težave sta poskrbela še Belgijec Jason Denayer, ki si je v petek proti Guingampu poškodoval mišico, ter Tanguy Ndombele, ki je potožil po bolečinah v stegenski mišici. Domača javnost vseeno verjame, da bosta nared za tekmo, ki prinaša ogromen vložek. Z Messijem, ki je proti Lyonu na štirih tekmah dosegel tri zadetke, se bo pozabaval Ferland Mendy. Argentinec je sicer v imenitni formi. Na zadnjih 12 tekmah v vseh tekmovanjih je dal 13 zadetkov. V soboto je najprej zadel z bele točke proti Valladolidu in postavil končni rezultat (1:0), nato pa še zapravil kazenski udarec.

Bayern München, Liverpool, Mohamed Salah, David Alaba
Sportal Na slovitem Anfieldu se obeta poslastica z napako

Valverde opozarja na protinapade Lyona

Ernesto Valverde se zaveda, da je Lyon, znan tudi pod vzdevkom Les Gones (po slovensko Otroci), v dobri formi. Pred nekaj tedni so zadali bogatemu PSG edini poraz v francoskem prvenstvu v tej sezoni. | Foto: Reuters Ernesto Valverde se zaveda, da je Lyon, znan tudi pod vzdevkom Les Gones (po slovensko Otroci), v dobri formi. Pred nekaj tedni so zadali bogatemu PSG edini poraz v francoskem prvenstvu v tej sezoni. Foto: Reuters "Dolgo smo čakali na to tekmo. Nestrpno jo čakamo, tako kot jo verjetno tudi Lyon. Lyon ima odlično ekipo. Dobro jim gre v tej sezoni, kjer v ligi prvakov sploh še niso izgubili. Močni so zlasti v protinapadih. Pri Lyonu najbolj občudujem zmožnost, kako lahko s pritiskom onemogoči, da razviješ lastno ekipno igro. To bo zahteven dvoboj," je Španec Ernesto Valverde odpotoval v Lyon z mislijo, da ga čaka vse prej kot lahkoten opravek.

Ko je Barcelona nazadnje v izločilnem delu lige prvakov gostovala v Franciji, se je pisala zgodovina. Na Parku princev v Parizu je proti PSG izgubila z 0:4, nato pa v največjem preobratu v zgodovini tekmovanja doma v zadnjih sekundah na Camp Nouu zmagala s 6:1 ter napredovala v četrtfinale. Bo podobno zanimivo tudi tokrat, ko se ne bo pomerila s PSG, ampak njegovim najbližjim zasledovalcem v prvenstvu, Lyonom?

Čustvena vrnitev Umtitija

Valverde bo v ekipi pogrešal Brazilca Arthurja, ki zaradi poškodbe stegenske mišice ne igra od 6. februarja. Rezervni vratar Jasper Cillessen manjka od konca januarja, Rafinha pa je po hudi poškodbi kolena, ki jo je staknil novembra, najverjetneje že končal sezono.

Bi lahko danes evropski krstni nastop za Barcelono vknjižil Kevin-Prince Boateng? | Foto: Reuters Bi lahko danes evropski krstni nastop za Barcelono vknjižil Kevin-Prince Boateng? Foto: Reuters

Po treh mesecih bi lahko zaigral Samuel Umtiti. Branilec svetovnih prvakov pozna odlično Lyon, saj se je leta 2016 odpravil v Barcelono prav iz tega kluba. Zaradi poškodbe kolena ni igral tri mesece, a vseeno pripotoval v Francijo kot del zasedbe. Pri prihodu je bil deležen velikega spoštovanja domačih navijačev.

Ronaldo je igral kot raketa, Messi pa ...

Na predsednika Lyona je naredil največji vtis Cristiano Ronaldo. | Foto: Reuters Na predsednika Lyona je naredil največji vtis Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters Pričakovanje velikega dvoboja, ki bo na štadion Groupama privabil skoraj 60 tisoč gledalcev, je dodatno začinil predsednik Lyona. Jean-Michel Aulas je v pogovoru za francoski časnik Le Figaro izpostavil drzno trditev, češ da Lionel Messi na dvobojih proti Lyonu ni kaj prida navdihnjen. Nato je še dodatno zbodel Argentinca, saj je dejal, da je povsem drugače, ko se proti Lyonu na drugi strani igrišča znajde Cristiano Ronaldo. Tako je Argentinca primerjal s Portugalcem, večnim tekmecem, s katerim sta dolgo veljala za najboljša nogometaša na svetu.

Aulas trdi, da Messi še zdaleč ni najboljši nogometaš, proti kateremu je zaigral Lyon. Novinarja je spomnil na prigodo iz leta 2004, ko se je Lyon pomeril z Manchester Unitedom. Vodil je z 2:0, nato pa so rdeči vragi v drugem polčasu vrnili udarec in izenačili na 2:2. Dvakrat je zadel v polno Ruud van Nistelrooy, obakrat pa mu je podajo prispeval Ronaldo. Aulas se spominja, da je bil neustavljiv in da je igral kot raketa. Tako je predsednik Lyona (ne)hote poskrbel, da bo najboljši strelec in kapetan Barcelone v dvoboj v Franciji vstopil z dodatno motivacijo.

Barcelona čaka na evropski naslov od leta 2015. | Foto: Reuters Barcelona čaka na evropski naslov od leta 2015. Foto: Reuters

Motiviran pa je tudi prvi mož Lyona. Kot predsednik je že petkrat osvojil Evropo, a vselej z nogometašicami Lyona. Marca bo dopolnil 70 let. Njegova želja, da je se upokoji pri 75 letih, do takrat pa stopi na evropski vrh še z moško ekipo. Če bo to hotel storiti v tej sezoni, bo moral najprej izločiti Barcelono, ki v tej sezoni le redko kaže znake slabosti.

Damir Skomina
Sportal Uefa se je postavila v bran Skomini, Srb prepričan, da je storil napako
Gareth Bale
Sportal Neverjeten spodrsljaj, ki si ga je privoščil Real
Ne spreglejte