Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
21.24

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Kevin Kampl Borussia Dortmund Union Berlin Bayern München Bundesliga nemško prvenstvo

Nedelja, 30. 10. 2022, 21.24

1 leto, 5 mesecev

Nemško prvenstvo, 12. krog

Union v dodatku do zmage in tako ostaja pred Bayernom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Bayern München | Bayern je po visoki zmagi nad Mainzom prevzel vodstvo. | Foto Reuters

Bayern je po visoki zmagi nad Mainzom prevzel vodstvo.

Foto: Reuters

Branilci nemškega naslova, desetkratni zaporedni prvaki iz Münchna, so se v 12. krogu nemške bundeslige znesli nad Mainzom. Ugnali so ga s teniškim rezultatom 6:2. Uniona iz Berlina, ki je na prejšnjih štirih tekmah dvakrat izgubil, se je le vrnil na zmagovito pot in z 2:1 premagal Mönchengladbach. Leipzig je v obračunu udeležencev lige prvakov premagal Bayer Leverkusen.

Bayern Musiala
Sportal Spodrsljaj Uniona in Bayern je vse bliže, v Dortmundu petarda

Julian Nagelsmann | Foto: Reuters Julian Nagelsmann Foto: Reuters Bavarskemu nogometnemu velikanu za razliko od evropske lige prvakov, kjer je po petih tekmah še brezmadežen in si je že zagotovil nastop v osmini finala, v domačem prvenstvu še ne gre vse po načrtih. V svojem dvanajstem obračunu je le dosegel sedmo zmago, na svojem računu pa ima tudi štiri neodločene izide in poraz v lokalnem obračunu proti Augsburgu.

Izbranci 35-letnega stratega Juliana Nagelsmanna so temelje za zmago nad tekmeci iz Mainza postavili že v prvem polčasu, ko so zadeli Serge Gnabry (5.), Jamal Musiala (28.) in Senegalec Sadio Mane (43.), v drugem polčasu pa so delo dokončali Leon Goretzka (58.), Francoz Mathys Tel (79.) in Kamerunec Eric Maxim Choupo-Moting (86.). Za Mainz je prvi gol v izdihljajih prvega polčasa dosegel Švicar Silvan Widmer, drugega pa Danec Marcus Ingvartsen (82.).

Dolgo je kazalo, da bo Union po sedmih krogih, ko je bil v vodstvu nemške lige, moral prvo mesto prepustiti Bayernu. Ta je namreč s sobotno visoko zmago proti Mainzu skočil na prvo mesto, Berlinčanom pa v nedeljo sprva ni šlo vse po načrtih. V prvem delu so namreč gostje povedli z zadetkom Nica Elvedija. V nadaljevanju so se gostitelji vrnili, v 79. minuti je izenačil Kevin Behrens. A je kazalo, da bo ostalo le pri točki, saj je Gladbach uspešno odbijal vse napade in zdržal hud pritisk Uniona. Vse do sedme minute sodnikovega dodatka, ko je praktično zadnjo akcijo na tekmi uspešno končal Danilho Doekhi in s tem poskrbel za tri točke.

Berlinčani imajo tako na vrhu lestvice 26 točk, Bayern eno manj. Na tretjem mestu je zdaj Freiburg, ki je z 2:0 premagal zadnjeuvrščeno zasedbo Schalkeja.

Leipzig premagal Bayer

Francoski reprezentant Christopher Nkunku (Leipzig) si deli prvo mesto na lestvici najboljših strelcev nemškega prvenstva.  | Foto: Reuters Francoski reprezentant Christopher Nkunku (Leipzig) si deli prvo mesto na lestvici najboljših strelcev nemškega prvenstva. Foto: Reuters

RB Leipzig je na domačem igrišču ukanil farmacevte iz Leverkusna z 2:0. Za zasedbo iz vzhodnega dela Nemčije sta se med strelce vpisala Francoz Christopher Nkunku (32.) in nemški reprezentant Timo Werner (83.). Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl je za gostitelje igral v prvem polčasu, po velikem odmoru ga je zamenjal Malijec Amadou Haidara.

Wolfsburg je na domačem igrišču ukanil Bochum s 4:0. Za volkove so zadeli Felix Nmecha (27., 58.), Ridle Baku (35.) in Danec Jonas Wind (80.), medtem ko je Stuttgart v sami končnici strl odpor Augsburga in zmagal z 2:1. Za zasedbo iz Stuttgarta je odločilni gol v drugi minuti sodnikovega podaljška dosegel Waldemar Anton. Pred tem je za gostitelje zadel Gvinejec Serhou Guirassy (15.), za goste iz Augsburga pa Florian Niederlechner (4.).

Nemško prvenstvo, 12. krog:

Petek, 28. oktober:
Werder Bremen : Hertha Berlin 1:0 (0:0)

Sobota, 29. oktober:
RB Leipzig : Bayer Leverkusen 2:0 (1:0)
Kevin Kampl (Leipzig) je odigral prvi polčas in v 35. minuti prejel rumeni karton.

Bayern München : Mainz 6:2 (3:1)
Stuttgart : Augsburg 2:1 (1:1)
Wolfsburg : Bochum 4:0 (2:0)
Eintracht Frankfurt : Borussia Dortmund 1:2 (1:1)

Nedelja, 30. oktober:
Union Berlin : Borussia Mönchengladbach 2:1 (0:1)
Schalke : Freiburg 0:2 (0:1)
FC Köln : Hoffenheim 1:1 (1:1)

Najboljši strelci:

9 - Fullkrug (Werder Bremen), Nkunku (Leipzig), 
8 - Thuram (B. Mönchengladbach),
7 - Kamada (Eintracht), Musiala (Bayern), 
6 - Becker (Union Berlin), Grifo (Freiburg), Mane (Bayern),
5 - Demirović (Augsburg), Frimpong (Bayer Leverkusen), Kainz (Köln), Lindstrom (Eintracht), Lukebakio (Hertha), Sane (Bayern),

Ne spreglejte