Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
14.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

špansko prvenstvo Santos Barcelona Neymar

Torek, 8. 11. 2016, 14.40

6 let, 7 mesecev

Vrhovno sodišče se odloča o sodnem postopku proti Brazilcu

Nemiren spanec Neymarja, Barcelona presenečena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Neymar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek v ponovnem odločanju spremenilo prejšnjo odločitev in sprejelo pritožbo španskega tožilstva. To pomeni, da se lahko začne sodni postopek proti brazilskemu nogometnemu zvezdniku Neymarju zaradi domnevne korupcije in prevare, ki je povezane z njegovim prestopom iz brazilskega Santosa v velikana iz Barcelone.

Madridsko sodišče sprva ni odprlo kazenskega postopka proti Neymarju in domnevno oškodovane brazilske poslovneže napotilo k civilni tožbi, a se je špansko tožilstvo odločilo za pritožbo na vrhovnem sodišču. To je v ponovnem presojanju za zdaj dopustilo možnost kazenskega postopka.

Izpad dohodkov skupine brazilskih vlagateljev

Bo moral brazilski zvezdnik pričati na sodišču? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo moral brazilski zvezdnik pričati na sodišču? Foto: Guliverimage/Getty Images Sodnik Jose de la Mata je v pisni obrazložitvi zapisal, da ima tožilstvo na voljo deset dni, da se odloči, ali bo nadaljevalo postopek ali od njega odstopilo. Svoje argumente lahko predloži tudi obramba. Po poročanju španskega tiska naj bi šlo za bolj kot ne formalnost pred sklepno odločitvijo o začetku sodnega postopka.

Španske pravosodne oblasti so preiskavo zoper zvezdniškega napadalca ter zdajšnje in nekdanje vidne predstavnike kluba iz Barcelone sprožile na podlagi prijave brazilskega investicijskega sklada DIS. Skupina brazilskih vlagateljev brazilskega reprezentanta, njegovega agenta in očeta toži zaradi izpada dohodka ob njegovem prestopu iz Santosa v Barcelono.

Brazilski poslovneži so imeli pred velikim čezatlantskim prestopom v lasti 40 odstotkov deležev oziroma pravic od trženja igralčeve podobe. Prepričani so, da so bili v prestopu, ki je zaznamoval leto 2013, oškodovani oziroma dobili le drobiž od astronomskega posla.

Neymarju grozi postopek tudi v domovini

Brazilec je eden osrednjih zvezdnikov katalonskega velikana. | Foto: Reuters Brazilec je eden osrednjih zvezdnikov katalonskega velikana. Foto: Reuters Barcelona je najprej objavila, da je bila vrednost Neymarjevega prestopa 57,1 milijona evrov. Ta znesek pa je le okviren, saj je Barcelona 40 milijonov evrov nakazala podjetju N in N v lasti očeta zdaj 24-letnega Neymarja. Barceloni očitajo, da je s tem manevrom zmanjšala vrednost prestopa, ki naj bi bil vreden vsaj 83,3 milijona evrov. V Barceloni trdijo, da je pri plačilu Neymarjevi družini šlo pravzaprav za nogometaševo plačo, ne poplačilo transferja.

Santos je tako dobil le 17,1 milijona evrov, brazilski poslovneži iz brazilskega investicijskega sklada DIS pa 40 odstotkov tega zneska (6,8 milijona evrov).

Sodni sramoti, omadeževanemu ugledu in sodnemu kazenskemu postopku zaradi davčne utaje so se želeli v Barceloni seveda na vsak način izogniti. Klub je tako junija v dogovoru s tožilstvom privolil v poplačilo 5,5 milijona evrov globe. Neymarju tudi v domovini Braziliji grozi postopek zaradi izogibanja plačila davkov.

Barcelona presenečena

Neymar je letos z Barcelono podpisal novo pogodbo, ki se bo iztekla 30. junija 2021. Brazilec tvori udarno konico napada skupaj z Argentincem Lionelom Messijem in Urugvajcem Luisom Suarezom.

Barcelona se želi na vsak način izogniti sodnemu postopku. | Foto: Reuters Barcelona se želi na vsak način izogniti sodnemu postopku. Foto: Reuters

V Barceloni so najnovejšo odločitev sodišča sprejeli z velikim presenečenjem, napovedali so njeno izpodbijanje, saj se želijo sodnemu postopku na vsak način izogniti. Odločitev ni dobra novica niti za aktualnega predsednika Barcelone Josepa Mario Bartomeuja in njegovega predhodnika Sandra Rosella, ki jima tako kot Neymarju grozi mučno dokazovanje nedolžnosti pred sodiščem.

Ne spreglejte