Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 4. 2014,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Izet Rastoder Green Dragons

Sreda, 9. 4. 2014, 13.04

8 let

Navijači Olimpije zahtevajo odstop predsednika Rastoderja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zdaj že nekdanji športni direktor Sašo Udovič je dejal, da je z Olimpijo nekaj narobe in da nujno potrebuje spremembe. Po zadnjih turbulentnih dogodkih so njegovim besedam prikimali tudi navijači.

Člani navijaške skupine Green Dragons so v sporočilu za javnost strnili zahteve, ki kličejo po korenitih spremembah. Zahtevajo odstop predsednika Izeta Rastoderja, upravnega odbora, nadzornega odbora in disciplinske komisije nogometnega kluba Olimpija Ljubljana. Nezadovoljstva oziroma drugačnih pogledov do načina vodenja kluba niso skrivali že na tekmah, ko so njihovi izbruhi jeze na tribunah mnogokrat prestopili meje dobrega okusa. Zaradi žaljivega skandiranja proti predsedniku in osrednjemu pokrovitelju kluba ter številnih prekinitev, ki so jih povzročili na takšne in drugačne načine, so osiromašili klubsko blagajno. Olimpija je bila deležna mnogih disciplinskih kazni. Navijači so to upravičevali s tem, da lahko samo še na tako skrajen način opozarjajo na nestrinjanje z načinom vodenja kluba, kar ni bila ravno prijetna popotnica občinstvu, da se v večjem številu udeležuje tekem v Stožicah. Zdaj so se navijači odločili na drugačen korak in v pisni obliki predstavili svoje zahteve.

Zahtevajo neodvisno finančno revizijo poslov

Le dan po tem, ko je Olimpija uradno prekinila sodelovanje s Sašem Udovičem, so člani navijaške skupine Green Dragons podali zahtevo, da se naredi neodvisna finančna revizija poslov vse od ustanovitve (2005) pa do danes.

Zahtevajo tudi, da se ugotovi finančna in kazenska odgovornost organov kluba in posameznikov pri porabi sredstev in zadolževanju ter pri drugih poslih, ki bi lahko bili sporni, ter dodajajo: "Menimo, da je predsednik Izet Rastoder s svojimi odločitvami negativno vplival na zadolževanje NK Olimpije pri podjetju Rastoder, d. o. o., ter da je za dolg NK Olimpije odgovoren sam."

Od Rastoderja zahtevajo, da izpolni svojo obljubo, ki jo je dal navijačem in javnosti, da bo klub zapustil v enakem finančnem stanju, kot je bil leta 2007, ko je kot sponzor in član upravnega odbora vstopil v klub. "Zahtevamo, da se klub čim prej preseli iz prostorov na Dvorakovi. Zahtevamo, da so v klubu zaposleni ljudje, ki so cenjeni in strokovni in da jim klub da odgovornost in možnost, da sami razpolagajo s proračunom," še poudarjajo navijači, ki bi radi čim prej dočakali volilno skupščino, na kateri se predstavi večletni poslovni in športni program kluba. "Zahtevamo, da člani društva po svoji vesti soustvarjajo in potrdijo program, ki Olimpiji omogoča prihodnost," so še zapisali.

Olimpija je letos zmagala le enkrat

Rastoder se je znašel v nezavidljivem položaju. Olimpija niza rezultatske neuspehe, močno je ogrožen cilj, da si zagotovi nastop v evropskem tekmovanju, projekt pomladitve Olimpije pa je z odhodom Udoviča trčil ob oviro.

Do nadaljnjega bo "zmaje", ki so se v tem letu razveselili le ene zmage (2:0 v prvenstvu nad Mariborom pred praznimi Stožicami, posledica nešportnega obnašanja navijačev Olimpija na uvodnem letošnjem večnem derbiju), še naprej vodil srbski strokovnjak Milorad Kosanović. Med navijači ne uživa večjega spoštovanja, a se ga na seznamu zahtev niso dotikali, pač pa osredotočili predvsem na predsednika, ki mu ni lahko. Nanj je naslovljeno vedno več kritik, nanj kaže vedno več prstov.

Njegov odhod bi zamajal finančno konstrukcijo kluba, ki se še lahko pohvali z rednim izplačevanjem prejemkov, če pa bi ga zapustil Rastoder, bi se mu ob pomanjkanju alternativnih možnosti vodenja kluba pisali črni časi. Pred mesecem dni je napovedal, da bo odstopil, če do jeseni ne bo mogel odkupiti kluba v 100-odstotno last. Letos je napovedana klubska skupščina Olimpije.

Ne spreglejte