Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
11.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Jasmin Handanović Nejc Vidmar Samir Handanović Manchester United David de Gea Atletico Madrid Barcelona Marc Andre Ter Stegen Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 11.15

6 let, 5 mesecev

Najbolj vroči vratarji v Evropi

Oblakov rekord v veliki nevarnosti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Marc Andre Ter Stegen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometašem Barcelone gre v tej sezoni v španskem prvenstvu vse kot po maslu. Zasluge pripadajo tudi Nemcu Marc-Andreju ter Stegnu, ki je v sodelovanju s soigralci na 11 srečanjih prejel le štiri zadetke, najmanj izmed vratarjev v najmočnejših evropskih ligah. Če bo ohranil takšno formo do konca sezone, bo popravil rekord, ki si ga v Španiji lasti tudi Jan Oblak.

Statistika razkriva, da je v tem trenutku najbolj razigran čuvaj mreže Marc-Andre ter Stegen. Z Barcelono je v španskem prvenstvu skoraj nedotakljiv. Na 11 srečanjih je moral po žogo v mrežo le štirikrat, torej je na dvoboj v povprečju prejel le 0,36 zadetka.

Slovenski vratar Jan Oblak, ki je z Atleticom prav tako neporažen, a zaradi bistveno večjega števila neodločenih rezultatov (Barcelona je desetkrat zmagala in enkrat remizirala, Atletico pa šestkrat zmagal, remiziral pa kar petkrat), za vodilnimi Katalonci zaostaja osem točk.

Oblak gleda v hrbet Nemcu

Jan Oblak (Atletico) v prvenstvu za Barcelono zaostaja osem točk. | Foto: Reuters Jan Oblak (Atletico) v prvenstvu za Barcelono zaostaja osem točk. Foto: Reuters Škofjeločan je v zadnjih dveh sezonah osvojil nagrado Zamora, ki jo španski športni dnevnik Marca podeljuje vratarju z najmanjšim številom prejetih zadetkov v la ligi. Oblak je prestižno priznanje osvojil dvakrat, v sezoni 2015/16 pa je bil tako uspešen, da je na 38 prvoligaških nastopih prejel le 18 zadetkov. S tem je izenačil rekord, ki ga je v sezoni 1993/94 postavil nekdanji vratar Deportiva Paco Liano. Oba sta se lahko pohvalila s povprečjem 0,47 prejetega zadetka na tekmo.

Oblakov rekord se je, če gre dan soditi po jutru, znašel v veliki nevarnosti. Njegov stanovski kolega iz Nemčije Ter Stegen je v tej sezoni v vratih Barcelone tako prepričljiv, da se lahko pohvali še z boljšim povprečjem od tistega, s katerim sta se na seznam rekordov vpisala Liano in Oblak.

Nekdanji član Borussie Mönchengladbach je v tem trenutku tudi najmanjkrat premagan vratar klubov, ki nastopajo v petih najmočnejših ligah v Evropi. Še najbolj se mu je približal Španec David De Gea (Manchester United), ki je z rdečimi vragi na 11 tekmah v tej sezoni angleškega prvenstva prejel pet zadetkov. Na visokem tretjem mestu je 24-letni Oblak, specialist za tekme, kjer ohrani mrežo nedotaknjeno. V sezoni, v kateri bo najverjetneje ostal brez pomladi v ligi prvakov, je bil v španskem prvenstvu premagan le šestkrat.

Visoko tudi Samir Handanović

David De Gea je na vratih Manchester Uniteda v premier ligi prejel pet zadetkov. | Foto: Reuters David De Gea je na vratih Manchester Uniteda v premier ligi prejel pet zadetkov. Foto: Reuters Sedemkrat se je zatresla mreža dveh Brazilcev in Francoza. Alisson Becker (Roma) je najuspešnejši vratar v serie A, Ederson Moraes (Manchester City) si je s sinjemodrimi v premier ligi priigral lepo prednost pred zasledovalci.

Z osmimi točkami zaostanka sta najbližja United De Gee in Tottenham Huga Llorisa, ki je prav tako prejel sedem zadetkov, a je za razliko od Edersona branil le na desetih tekmah.

Poleg Oblaka med najboljšimi vratarji na svetu izstopa tudi Samir Handanović. Izkušeni Ljubljančan je v vratih Interja, ki v tej sezoni razvaja navijače z dobrimi rezultati, na 12 tekmah prejel devet zadetkov.

Najmanjkrat premagani vratarji v petih najmočnejših ligah v Evropi:

Vratar (klub) Nastopi Zadetki Povprečje
Marc-Andre ter Stegen (Barcelona) 11 4 0,36
David De Gea (Manchester United) 11 5 0,45
Jan Oblak (Atletico Madrid) 11 6 0,54
Alisson Becker (Roma) 11 7 0,64
Ederson Moraes (Manchester City) 11 7 0,64
Hugo Lloris (Tottenham) 10 7 0,70

Olimpija ne zaostaja veliko za Barcelono

Nejc Vidmar je v tej sezoni v vratih Olimpije stal petkrat in prejel le en zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Nejc Vidmar je v tej sezoni v vratih Olimpije stal petkrat in prejel le en zadetek. Foto: Vid Ponikvar Kako pa je z vratarji v Sloveniji? Najboljšo obrambo ima vodilna Olimpija. Zmaji so na 15 tekmah prejeli le šest zadetkov, a pri tem niso računali na stalnega prvega vratarja, ki bi podobno kot ter Stegen branil na vseh tekmah.

Odgovorno nalogo so si pri zeleno-belih, ki imajo le za las slabše povprečje od Barcelone (0,40 zadetka na tekmo), razdelili trije soigralci. Prav vsi so branili na petih tekmah, največkrat pa je svojo mrežo zaklenil Nejc Vidmar. Trenutno poškodovani vratar Olimpije je na petih tekmah prejel le en zadetek. Aljaž Ivačič je bil premagan dvakrat, Rok Vodišek pa trikrat.

Jasmin Handanović bo 28. januarja 2018 (podobno kot njegov vzornik Gianluigi Buffon) dopolnil 40 let. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jasmin Handanović bo 28. januarja 2018 (podobno kot njegov vzornik Gianluigi Buffon) dopolnil 40 let. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Vrata so za tekmece pogosto začarana tudi pri mariborskem klubu. Vijolice, ki so podobno kot Olimpija v dozdajšnjem delu sezone zbrale 37 točk, so na 15 nastopih prejele osem zadetkov. Šestkrat je bil premagan Jasmin Handanović. Mladostni veteran, ki bo v začetku prihodnjega leta dopolnil okroglih 40 let, je branil na 13 tekmah in prejel le šest golov, njegov mlajši stanovski kolega Matko Obradović pa je bil na dveh srečanjih premagan dvakrat.

Ne spreglejte