Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 4. 2015,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 4. 2015, 13.27

8 let

Monaco želi spet šokirati nogometno Evropo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V senci madridskega obračuna, v katerem bo pomembno vlogo igral tudi naš Jan Oblak, bo danes v Torinu še en obračun četrtfinala lige prvakov. Udarila se bosta Juventus in Monaco.

Monaco je bil pred žrebom četrtfinalnih parov lige prvakov prav gotovo najbolj zaželen nasprotnik, a pri Juventusu dobro vedo, da kljub temu ne bo lahek zalogaj.

Arsenal je bil v osmini finala prepričan, da bo zlahka preskočil francoskega prvoligaša in se prvič po dolgih letih prebil med najboljših osem v Evropi. Pa se ni. Že na prvi tekmi v Londonu je izgubil z 1:3, potem v Monaku skorajda poskrbel za veliki preobrat, a zmaga z 2:0 ni bila dovolj. Nogometaši iz kneževine so priredili največje presenečenje prvega kroga izločilnega dela najmočnejše nogometne lige na svetu. Zdaj so prepričani, da lahko pripravijo novega.

Lepo priložnost za to bodo imeli že nocoj v Torinu. Juventus, ki išče staro evropsko slavo, ki jo je izgubil po letu 2006, ko je bil vpleten v največji škandal v zgodovini italijanskega nogometa, je seveda favorit, a naloga ne bo lahka. Tudi zato, ker je samozavest Torinčanov prav gotovo dodobra načel šokanten poraz proti propadajoči Parmi z 0:1 v prvenstvu konec tedna. Monaco na drugi strani v Franciji ni izgubil že osem tekem. V zadnjem krogu je zlahka, s 3:0, odpravil Caen.

V polfinalu nista bila že več kot deset let

Oba kluba v polfinalu lige prvakov nista bila že več kot deset let. Juventus se lahko seveda pohvali z veliko več uspehi v Evropi kot Monaco. Torinčani so bili dvakrat evropski prvaki, nazadnje leta 1996. Kar petkrat, nazadnje leta 2003, so bili v finalu lige prvakov oziroma pokala državnih prvakov. Monaco je daleč največji evropski uspeh dosegel leta 2004, ko je igral v finalu lige prvakov. Prej in potem se temu dosežku ni niti približal.

Italijani samozavest zagotovo črpajo iz dejstva, da so se do zdaj s francoskimi moštvi v izločilnih delih pomerili že desetkrat, niti enkrat jim ni spodrsnilo. Pa tudi podatek, da Monaco še nikoli ni zmagal v Italiji, govori v njihov prid. So pa Francozi samozavestni zato, ker so zmagali na zadnjih dveh gostujočih tekmah v ligi prvakov. Poleg zmage nad Arsenalom v Londonu s 3:1 so z 1:0 v skupinskem delu premagali Bayer v Leverkusnu.

Juventus ni favorit, ker favoritov ni

"Monaco si je zaslužil četrtfinale, ima odlično obrambo in je zelo organizirano moštvo, ki ga vodi odličen, pameten trener. Jasno je, da nam ne bo lahko. Da bi napredovali, bomo morali odigrati dve dobri tekmi. Potrebovali bomo veliko potrpežljivosti. Zavedamo se, da bo ta dvoboj trajal najmanj 180 minut. Tako se bomo morali tudi vesti. Na prvi tekmi ne bo padla odločitev. Ljudje govorijo, da smo favoriti, a sam sem prepričan, da v tako zahtevnem tekmovanju v četrtfinalu favoritov ni," je večer pred tekmo sporočil trener Juventusa Massimiliano Allegri.

"Juventus ima kakovost in izkušnje. Ima odlične nogometaše, vsi so starejši od 23 let. Lahko rečemo, da so Torinčani favoriti, a mi se ne bomo predali. Igrali bomo tako, kot igramo vedno. Nasprotnika bomo spoštovali in skušali igrati svojo igro. Juventus je boljši od Arsenala, zato nam bo težje, kot je bilo v osmini finala. Vsi v moji ekipi vedo, kaj morajo delati. Če bodo upoštevali navodila, ki jim jih bom dal, nam lahko uspe doseči pozitiven rezultat," pa je v napovedi tekme dejal trener Monaca Leonardo Jardim.

Zelo bodo pogrešali Francoza

Še pogled na zdravstveni karton obeh ekip. Pri Juventusu bodo prav gotovo zelo pogrešali poletnega francoskega vezista Paula Pogbaja, ki je poškodovan. Vprašljiva sta tudi nastopa ideologa igre Andrea Pirla in izkušenega branilca Andrea Barzaglija. Pri Monacu so vprašljivi nastopi izkušenega vezista Jeremyja Toulalana, branilca Ricarda Carvalha in napadalca iz Slonokoščene obale Lancina Traoreja.

Ne spreglejte