Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 5. 2014,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mišo Brečko slovenska nogometna reprezentanca Köln Argentina Lionel Messi Lionel Messi Luis Suarez Srečko Katanec Dominic Maroh

Torek, 27. 5. 2014, 12.26

7 let, 12 mesecev

Mišo Brečko komaj čaka na Lionela Messija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mišo Brečko, eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov, komaj čaka, da se bosta začeli prijateljski tekmi v Urugvaju in Argentini. "To bo nekaj posebnega," poudarja izkušeni kapetan Kölna.

Prvega maja je dopolnil okroglih 30 let. Ravno v času, ko je v nemškem mestu, znanem po katedrali, užival ob čestitkah navijačev, saj so si kozlički suvereno priborili vozovnico za udeležbo v mikavni bundesligi. Dober mesec pozneje se bo s slovensko nogometno reprezentanco odpravil na turnejo, ki se ne ponudi vsak dan.

"V Južni Ameriki še nisem bil. To bo moja premiera. Lepo bo videti državi, ki obožujeta nogomet. Argentina je nekaj posebnega, tam je nogomet božanstvo, krasno bo igrati proti njej. Se že veselim," Mišo Brečko ni skrival navdušenja na nedeljskem reprezentančnem zboru.

Suarez bi v vsaki ekipi predstavljal dodano vrednost

Slovenija se bo najprej ustavila v Urugvaju, kjer bo 5. junija gostovala v Montevideu (dvoboj bo ob 1.30 po slovenskem času), nato se bo predstavila še pri gavčih. Urugvaj se ubada s težavami, poškodovan je njegov najboljši napadalec Luis Suarez. To je težava manj za slovensko obrambo.

Bo zaradi tega tudi manjši spektakel? "To pa ne. Morda bo malce padla njihova kakovost, a ima Urugvaj vseeno tako dobro reprezentanco, da bo vseeno dober. Bi pa Suarez v vsaki ekipi predstavljal dodano vrednost, sem pa prepričan, da tekma s tem, ko ga ne bo, ne bo izgubila skoraj nič," je prepričan 66-kratni slovenski reprezentant in prvi izbor Srečka Katanca na mestu desnega bočnega branilca.

Veseli se obeh srečanj z nekdanjima svetovnima prvakoma, kot večji magnet pa doživlja tekmo v Argentini. Zakaj? "Igrati proti Messiju, ki je mogoče najboljši nogometaš vseh časov … To je nekaj posebnega. Sploh pri njem doma, ko ima zadnji test pred odhodom na svetovno prvenstvo. Na tribunah bo veliko ljudi, krasno bo," napoveduje eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov, ki je tvoril ogrodje izbrane vrste že pred štirimi leti, ko je Slovenija nastopila na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Trboveljčan je na Brdo pri Kranju prispel dobre volje. Njegov Köln se je zlahka vrnil med najboljše nemške klube, prejšnji petek pa je sledila še ena doza pozitivne energije, ko se je znamenita južnoameriška zasedba zbrala v Piranu in v nogometni pokoj pospremila Mateja Mavriča.

"To je bil dobrodošel trening pred akcijo. Malce smo se razgibali, malce tekli. To je bila krepitev moštvenega duha. Spominjali smo se prigod iz JAR. Škoda, da Mateja ni več z nami v reprezentanci. Je odličen človek," je bil še pod vtisom petkove prireditve. Na njej je reprezentančna zasedba za malega Reneja iz Renč in njegovo operacijo stopala zbrala 30.333 evrov in si prislužila gromek aplavz občinstva, pa tudi marsikatero solzo sreče njegovih staršev.

Brečko: Maroh je sezono odigral brez napak

Brečko je kapetan Kölna. V tej sezoni je lahko užival. Čeprav je marsikdo pričakoval, da ne bo tako preprosto, so kozlički v drugi nemški ligi kmalu prevzeli vodstvo, nato pa ga niso več izpustili iz rok in se v veličastnem slogu vrnili v bundesligo.

"Naredili smo tisto, kar smo morali. To gotovo vpliva tudi na mojo samozavest v reprezentanci. Lepo je sezono končati na tak način. Izpolnili smo cilje, imeli suvereno sezono, se brez težav uvrstili v prvo ligo, zdaj moramo tako nadaljevati. Če Köln ne bi imel prvoligaša, bi mu nekaj manjkalo. Vsi v Nemčiji govorijo, da spadamo v prvo ligo, a to je treba dokazati na igrišču," meni slovenski branilec, ki se vrača v elitni razred nemškega klubskega nogometa in je zelo ponosen na navijače Kölna, po njegovem mnenju ene najboljših in najbolj zvestih v Evropi.

Kölnu je do vrnitve med najboljše pomagal tudi Dominic Maroh, ki pa ga v zadnjem času ni več na reprezentančnem seznamu. "Imel je dobro sezono, je standarden in zanesljiv, sezono je odigral brez napak. Ali bi si zaslužil mesto na seznamu kandidatov? To so stvari za selektorja. To ni moje delo. Lahko le povem, kako je igral," je pohvalil klubske predstave Maroha, s katerim pri Kölnu, kjer med navijači še živi spomin na Milivoja Novakovića, sestavljata majhno, a pomembno slovensko kolonijo.

Ker bo Köln priprave na novo sezono začel julija, bo Mišo po vrnitvi iz Južne Amerike našel čas za nekajtedensko razvajanje z družino nekje v toplih krajih. Odšel bo na morje, vmes pa spremljal še dogajanje na svetovnem prvenstvu v Braziliji. "Za kako tekmo se bo vedno našel čas," se je nasmehnil in se v hotelu Kokra pridružil soigralcem na reprezentančnem kosilu. Dober tek, kapetan!

Ne spreglejte