Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2017,
14.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Barcelona davčna utaja

Sreda, 24. 5. 2017, 14.39

6 let, 6 mesecev

Messi ni prepričal sodnikov: milijonska kazen zaradi utaje davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Lionel Messi Barcelona | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Špansko vrhovno sodišče je danes potrdilo obsodbo prvostopenjskega sodišča, ki je lani argentinskega zvezdnika Barcelone Lea Messija zaradi davčnih nepravilnosti obsodilo na 21 mesecev pogojne kazni. Messi je španskim davčnim oblastem utajil skoraj 4,2 milijona evrov med letoma 2007 in 2009.

Sodišče je potrdilo tudi denarno kazen. Ta argentinskemu zvezdniku nalaga plačilo dveh milijonov evrov globe zaradi davčne utaje. Lionela Messija in njegovega očeta Jorgeja Horacia Messija so obsodili julija lani, vendar kazni ne bosta prestajala za zapahi. Ostala bosta na prostosti, kajti v skladu s špansko sodno prakso ni običajno, da bi za prve prestopke pri manj kot dvoletni zaporni kazni obsojenci za nenasilna kazniva dejanja šli v zapor.

Kriva utaje davkov v višini 4,16 milijona evrov

Vrhovno sodišče je v celoti potrdilo obsodbo proti nogometnemu zvezdniku, medtem ko je obsodbo proti njegovemu očetu znižalo na 15 mesecev pogojne kazni ob upoštevanju dejstva, da je njegov sin davčnim oblastem vrnil utajeni denar.

Zvezdnik Barcelone bo moral plačati še dva milijona evrov kazni. | Foto: Reuters Zvezdnik Barcelone bo moral plačati še dva milijona evrov kazni. Foto: Reuters

Messija in njegovega očeta Jorgeja, ki skrbi za sinove finančne zadeve od otroštva, je sodišče v Barceloni spoznalo za kriva utaje davkov v Španiji v višini 4,16 milijona evrov.

Messi ni prepričal vrhovnih sodnikov

Sodišče je pritrdilo obtožbam tožilstva, da sta oče in njegov zvezdniški sin v davčnih oazah, v Belizeju in Urugvaju, želela prikriti dohodke od marketinške uporabe igralčeve podobe (image rights) med letoma 2007 in 2009.

Messi se je na sodišču branil, da z izogibanjem davkom ni bil seznanjen in da ni ničesar vedel o finančnih zadevah, a ni prepričal sodnikov. | Foto: Reuters Messi se je na sodišču branil, da z izogibanjem davkom ni bil seznanjen in da ni ničesar vedel o finančnih zadevah, a ni prepričal sodnikov. Foto: Reuters

Šlo je za prihodke iz pogodb, ki so jih z nogometnim zvezdnikom sklenili predstavniki finančne ustanove Banco Sabadell ter multinacionalk Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Messi se je na sodišču branil, da z izogibanjem davkom ni bil seznanjen in da ni ničesar vedel o finančnih zadevah, saj se je ves čas posvečal zgolj igranju nogometa in le podpisoval, ne da bi podpisano prebral. Tako naj bi mu je na podlagi mnenja pravnih svetovalcev svetoval njegov oče, ki mu je povsem zaupal. Vrhovnih sodnikov s takšnim zagovorom ni prepričal.

Ne spreglejte