Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 3. 2010,
10.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 24. 3. 2010, 10.28

8 let, 1 mesec

Messi in Rooney lovita Ronalda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tekmovalna sezona 2009/10 je pisana na kožo Lionelu Messiju in Waynu Rooneyju, ki sta skupaj dosegla že neverjetnih 67 zadetkov. Presežek Cristiana Ronalda izpred dveh let je v resni nevarnosti.

Izbrano druščino superzvezdnikov, ki jih pozna prav vsak nogometni navdušenec na zemeljski obli, sestavlja le nekaj obrazov. Med njimi v tej sezoni izstopata Lionel Messi in Wayne Rooney, ki se bosta konec leta zagotovo znašla v ožjem izboru za najboljšega nogometaša leta. Z nevsakdanjo lahkoto dosegata zadetke kot po tekočem traku in pomagata klubom (Barcelona in Manchester United) od izvrstnih rezultatov tako na domačih kot tudi evropskih zelenicah. Komaj 22-letni argentinski nogometni genij je v koledarskem letu 2010 odigral 16 tekem in se kar 17-krat vpisal med strelce. Samo v zadnjem tednu je dosegel okroglih deset zadetkov. Na pičlih štirih tekmah. Dvakrat je dosegel klasični "hat-trick" (trije zadetki na eni tekmi) in se po že ustaljeni tradiciji v španskem prvenstvu odpravil po tekmi domov z uradno igralno žogo, ki jo na Pirenejskem polotoku prejme v dar vsak avtor trojčka. "Leo" Messi je v dresu Barcelone zbral že 199 nastopov in prispeval 114 zadetkov.

Izjemno povprečje Cristiana Ronalda

Drevi bo na pomembni domači prvenstveni tekmi z Osasuno vpisal jubilejni 200. nastop. Če se bo njegovo ime znova pojavilo na seznamu strelcev, bo še korak bližje presežku Cristiana Ronalda, doseženega v sezoni 2007/08. Takrat je "vroči" Portugalec pri "rdečih vragih" zadeval kot za stavo in se v vseh tekmovanjih pohvalil z 42 zadetki (31 v angleškem prvenstvu, 3 v pokalu FA in 8 v ligi prvakov). Vsega skupaj je odigral 49 tekem. V naslednji sezoni je že plačal davek poškodbam in malce slabši formi, saj se je njegov celoletni izkupiček zaustavil pri številki 26, v tej pa jih je v dresu "galaktičnega" Reala prispeval 22. Zaradi številnih izostankov je odigral le 24 tekem, tako da se ponaša s fantastičnim povprečjem 0,92 zadetka na tekmi, celo boljšim od opevanega Messija (0,89), je pa vendarle zgodba v ligi prvakov za razliko od "gavča" že končana. Prav lahko se pripeti, da bo moral Ronaldo na častni tribuni na njegovem dvorišču Santiago Bernabeu v finalu LP zaploskati prav prvemu asu Barcelone, s katerim napoveduje spektakularno bitko za naslov španskega prvaka.

Rooney kot po tekočem traku

Poleg Messija pa velja v tej sezoni izpostaviti tudi 24-letnega Liverpoolčana, ki blesti pri Manchestru United. Nekdanji soigralec Ronalda je po njegovem odhodu postal prvi zvezdnik angleškega velikana, ki domuje na Old Traffordu. V 39 tekmah je dosegel že 33 zadetkov (0,85 na srečanje), od tega kar 26 v zahtevni "premierligi". Če bo stisnil zobe do konca sezone, saj se spogleduje z resnimi bolečinami v kolenu, kar skrbi tudi angleškega selektorja Fabia Capella, ter nadaljeval s podobnim ritmom doseganja zadetkov, lahko tudi on izboljša rekord samosvojega Portugalca. Če bi hotel postati najboljši strelec v klubski zgodovini, bi moral v eni sezoni zbrati kar 47 zadetkov in tako izboljšati podvig Škota Dennisa Lawa, doseženega sredi šestdesetih let minulega stoletja. Še težje pa bo ponoviti festival zadetkov, ki ga je v sezoni 1927/28 uprizoril Dixie Dean, klubska legenda Evertona. Dosegel je namreč kar 67 zadetkov, od tega kar 60 v prvenstvu. A takrat so na zelenicah vladali povsem drugačni časi. V moderni dobi "gladiatorskega" nogometa so rezultati veliko nižji, za vsak zadetek pa je potrebno pokazati določeno mojstrstvo, ki ga pri treh "kraljih" moderne nogometne ere, Messiju, Ronaldu in Rooneyju nikoli ni manjkalo ...

Ne spreglejte