Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 5. 2012,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Manchester City Manchester United

Torek, 8. 5. 2012, 8.20

8 let

Med 16 vprašaji tudi eden iz Manchestra

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborčani so si jubilejno deseto zvezdico zagotovili že pred nekaj tedni. Med prvimi v Evropi. Na prvaka pa čaka še 16 držav. Tudi Anglija in Francija, po zaslugi Juventusa pa nič več Italija.

Z izjemo prvoligaških tekmovanj v nekaterih skandinavskih državah ter še nekaj manjših, ki so se zaradi specifičnih podnebnih razmer odločili za igranje v ''toplejših'' mesecih, se ligaško in pokalno dogajanje za večino Evrope bliža sklepnim dejanjem. Majskih počitnic je že davno konec. Za nekatere navijače so bile zelo prijetne, saj so se njihovi ljubljenci ravno med njimi znašli v središču pozornosti in se v zgodovino zapisali kot dobitniki lovorik, za druge privržence pa je bil uvod letošnjega petega meseca nekoliko manj prijeten. Ker pa v večini tekmovanj potekajo že zadnji krogi, ponekod pa je sezona že zaključena, je na seznamu prvakov in pokalnih zmagovalcev vedno manj negotovosti in vprašajev.

Bayern in Chelsea rešujeta domačo sezono s pokalom

Zbirka junakov tekmovalne sezone 2011/12 se dopolnjuje iz dneva v dan, kmalu pa bo napočil tudi trenutek, ko bosta državnega prvaka predstavili Anglija in Francija. Na Otoku kaže bolje Cityju, ki bo v zadnji krog krenil z enakim številom točk, a tudi občutno boljšo razliko v zadetkih od mestnega tekmeca Uniteda, tako da se mu prvič po sušnih 44 letih nasmiha državna zvezdica. V Franciji je v zadnja kroga z majhno prednostjo vstopil Montpellier. Drzno nagaja bogatejšim Parižanom, ki pa v domovini ''galskih petelinov'' zaradi tujega kapitala in z vseh vetrov zbranih zvezdnikov niso kaj prida priljubljeni.

Če na seznamu državnih prvakov pogrešamo 16 imen, pa je še več neznank pri pokalnih zmagovalcih. Kar 27, med njimi je tudi Slovenija, saj bosta 23. maja v ''štajerskih'' Stožicah o pokalnem naslovu odločala Maribor in Celje. Če bi ''vijolice'' upravičile vlogo favorita, bi po 13 letih osvojile dvojno krono. Slednjo bi lahko v najmočnejših ligah v Evropi osvojila tudi Juventus in Borussia Dortmund. ''Stara dama'' se po tržaškem slavju nadeja še pokalne lovorike, v finalu pa jo čaka Napoli, ''rumeno-črni'' iz Porurja pa bi lahko zadali novi udarec Bayernu. Tokrat sredi Berlina.

Če bi Bavarci ugnali tekmeca iz Dortmunda, bi podobno kot njihov tekmec v velikem evropskem finalu, Chelsea, ''domači'' del sezone rešili vsaj s pokalno lovoriko. V prvenstvu kaže junakoma iz Münchna in Londona slabše. Bayern je ligaško sezono končal na drugem, Chelsea pa ga bo najverjetneje šele na šestem. Kar pa se ne bi izkazalo za nič tragičnega, vsaj kar se tiče zagotovljenih nastopov v ligi prvakov v prihodnje, a le pod pogojem, da ''modri'' čez dobrih deset dni v Nemčiji spravijo na kolena ''neuradne'' gostitelje. V tem primeru bi si kot evropski prvak neposredno zagotovili nastop v ligi prvakov tudi v primeru slabše uvrstitve v premierligi, krajšo pa bi potegnil četrtouvrščeni angleški klub.

Ne spreglejte