Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
28. 9. 2014,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Kliton Bozgo Borussia Dortmund Bayer Leverkusen

Nedelja, 28. 9. 2014, 9.42

8 let

Mariborčani so trn v peti nemškim klubom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborčane v torek čaka druga tekma lige prvakov. V Gelsenkirchnu se bodo pomerili s Schalkejem. V bogati zgodovini kluba so se Mariborčani z Nemci že merili in bili več kot dostojni nasprotniki.

Z dvema nemškima kluboma se je do zdaj Maribor pomeril v bogati zgodovini nastopov v evropskih pokalih. In z njima odigral štiri tekme. Dvakrat je izgubil in dvakrat remiziral. Na vseh štirih tekmah je bil dostojen tekmec kluboma, ki sta takrat kotirala veliko višje od mariborskega kluba. Torej podoben položaj zdajšnjemu, ko ekipo Anteja Šimundža čaka gostovanje pri Schalkeju, ta je v pretekli sezoni v zelo kakovostni prvi nemški ligi končal na tretjem mestu.

Prvi mariborsko-nemški obračun sega v leto 1993, takrat je Maribor po vodstvom Branka Horjaka v zgodnji fazi pokala UEFA igral proti Borussii Dortmund. Ta je imela v svojih vrstah kopico zvezdnikov, vodil jo je priznani trener Ottmar Hitzfeld, ki je aktiven še danes. V Ljudskem vrtu je bilo presenetljivo 0:0, v Dortmundu je nekaj časa kazalo celo na senzacijo. Po golu Klitona Bozga je Maribor na polčas odšel z vodstvom z 1:0, a tudi z igralcem manj. Tik pred odhodom na odmor je bil pri gostih izključen Sašo Lukić.

Številčno oslabljeni in igralsko podrejeni Mariborčani niso zdržali. Že na začetku drugega polčasa jih je z dvema zadetkoma razžalostil eden izmed takratnih večjih zvezdnikov evropskega nogometa, Švicar Stephan Chapuisat, in poskrbel za pričakovano zmago Nemcev z 2:0. Za kako močno Borussio je šlo, kaže dejstvo, da je ta le nekaj mesecev pred tem igrala v finalu istega tekmovanja, dve leti za tem pa dosegla največji uspeh v klubski zgodovini. Osvojila je naslov evropskega prvaka.

Hud udarec za Nemce sredi Leverkusna

Drugi dve tekmi Maribora proti nemškim klubom segata v leto 1999 in prvi nastop Mariborčanov v ligi prvakov. Takrat so se merili z Bayernom iz Leverkusna, ta je takrat preživljal najsijajnejše obdobje v klubski zgodovini. Prvič so se z lekarnarji udarili v drugem krogu tekmovanja, ko so Bayer gostili v Ljudskem vrtu po sijajni zmagi, ki so jo v prvem krogu nepričakovano dočakali v gosteh pri kijevskem Dinamu. Pred domačimi navijači so se dostojno upirali favoriziranim Nemcem, ti so do zmage z 2:0 prišli šele v zadnjih desetih minutah tekme, ko sta zadela najprej hrvaški branilec Boris Živković in potem še nemški golgeter Ulf Kirsten.

Povratna tekma je bila v Leverkusnu. To je bil zadnji krog skupinskega dela, pred katerim Maribor ni imel več možnosti za napredovanje, medtem ko so se Nemci potegovali za drugo mesto in pot v nadaljnje tekmovanje. Maribor je predvsem po zaslugi izjemnega rezervnega vratarja Luke Grešaka iztržil remi brez zadetkov in poskrbel, da so Nemci, dve leti pozneje so igrali v finalu lige prvakov, doživeli velik šok in razočaranje, po katerih se niso pobrali še nekaj časa. Da bi bilo le tako tudi v torek pozno zvečer …

Ne spreglejte