Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
16.16

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Darko Karapetrović Green Dragons Stožice Nik Kapun Aleksander Šeliga Miha Zajc

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 16.16

4 leta, 1 mesec

Maribor je slovenski Bayern

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Olimpije in Maribora bodo v sredo uprizorili prvi letošnji večni derbi. Ljubljančani nimajo težav s poškodovanimi igralci, navijaška skupina Green Dragons pa ne bo prekinila bojkota.

Štadion v Stožicah bi moral v tej sezoni že pozdraviti Mariborčane, a jih še vedno ni dočakal. Prvi večni derbi bi morali odigrati lani v vročih poletnih mesecih, a je bil prestavljen. Nato je bil prestavljen še nekajkrat, vijolice pa so s senzacionalnim prebojem v skupinski del lige prvakov naredile medvedjo uslugo vodstvu tekmovanja, ki je zaman iskalo rezervne termine za večni derbi v Ljubljani. Ker so bili vsi termini zapolnjeni, se je derbi prestavil na uvod spomladanskega dela, nato pa doživel vnovično zamudo. Po novem ga bodo odigrali šele 8. aprila. Zamudo pa je doživel še en derbi, tisti v 21. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ki bi moral biti odigran pred dobrim tednom, a so takrat igralci prisilno počivali, saj je vodstvo tekmovanja zamaknilo začetek spomladanskega dela. "Pozimi smo se dva meseca pripravljali le za derbi z Mariborom, na prijateljskih tekmah pa me je bolj kot rezultat zanimala igra. Nato pa smo zamaknili začetek prvenstva, tekma je bila prestavljena, mi pa smo morali pripraviti nekaj drugega," je priznal Darko Karapetrović, ki mu v zimskem pripravljalnem obdobju ni bilo težko motivirati izbrancev, saj so bolj ali manj razmišljali o bližajočem se srečanju z Mariborom.

"Derbi že sam po sebi predstavlja motivacijo. Zagotovo nam je ne manjka," zagotavlja Miha Zajc, mlajši nosilec zvezne vrste, ki predstavlja razlog za bleščečo prihodnost zeleno-belih.

Težko je uigrati pet novih igralcev, a so na pravi poti

Olimpija se je pozimi pripravljala na obračun z vijolicami in iskala najprimernejše rešitve, kako na derbiju v Stožicah ustaviti nalet branilcev naslova, nato pa je morala čez noč spremeniti taktiko, saj se je začetek spomladanskega dela zamaknil za teden dni, Olimpija pa se je morala pripravljati na tekmo z Radomljami. Zmaji so jo v Domžalah dobili s 4:0, vse zadetke pa so dosegli šele v drugem delu, ko so izkoristili prednost igralca več.

"Seveda proti Mariboru ne moreš igrati enako kot proti Radomljam. Je pa zmaga v Radomljah lepa popotnica za derbi," je po uvodni zmagi leta 2015 zadovoljen Karapetrović, ki je pozorno spremljal sobotni dvoboj med Mariborom in Gorico, do sredinega derbija pa si ga bo ogledal še nekajkrat.

Z igro Olimpije še ni povsem zadovoljen. Priznava, da je težko uigrati pet novincev v dveh mesecih in da bo potreboval še nekaj časa. "Smo pa na pravi poti. Na derbi se pripravljamo tako kot na vsako drugo tekmo," ni razkril začetne enajsterice in dodal, da bi jo lahko v zadnjem trenutku še spreminjal. Nared so vsi osrednji kandidati, seznam poškodovanih je čudežno prazen, tako da lahko za uvodni vrhunec nogometnega leta 2015 računa na najmočnejšo postavo.

"Maribor je igral v ligi prvakov in predstavlja v Sloveniji tisto, kar Bayern predstavlja v Nemčiji. Imamo pa svoje cilje in motiv, da zadovoljimo sebe. Želimo odigrati dobro in zmagati," je razkril cilj, ki so se ga razveselili vsi navijači Olimpije. Najmlajši, ki še niso dopolnili 14 let, bodo imeli možnost brezplačnega vstopa, vsi kupci vstopnic pa si bodo lahko za nagrado brezplačno ogledali še prihodnjo prvenstveno tekmo, ko bo v soboto v Stožicah gostoval velenjski Rudar.

Najlepša reklama za slovensko ligo

Jeseni je strateg Karapetrović v Ljudskem vrtu skoraj doživel tisto, o čemer najraje sanjajo trenerji Olimpije. Ni manjkalo veliko, pa bi se zmaji v Ljubljano vrnili bogatejši za sladko zmago. Zmanjkalo je le nekaj minut, Maribor je prek prvega strelca tekmovanja Marcosa Tavaresa izenačil, večna tekmeca pa sta se razšla z atraktivnih 3:3. Koliko zadetkov bo padlo v sredo? Nogometaši Olimpije so o tem bolj ali manj molčali, so pa prepričani, da bo občinstvo spremljalo všečno srečanje.

"Čaka nas dobra tekma, lepa za gledalce. Upam, da bo na naš štadion, ki je najlepši v Sloveniji, prišlo čim več ljudi. Na takšnih tekmahje najlažje igrati, saj daš vedno vse od sebe. To je najlepša reklama za slovensko ligo," se Nik Kapun, mladi Ljubljančan, še eden iz plejade nadarjenih mladih reprezentantov, ki bi rad Olimpijo povzdignil na višjo raven, dobro spominja jesenske lepotice v Ljudskem vrtu.

Ni odigral veliko derbijev, a na Maribor ima poseben spomin, saj se je jeseni vpisal med strelce v Ljudskem vrtu, v članski konkurenci pa je za Olimpijo v sezoni 2012/13 debitiral ravno na derbiju v Mariboru. Takrat je med vratnicama blestel kapetan Aleksander Šeliga. Branil je odlično in paral živce vijolicam, v izdihljajih srečanja pa ga je premagal Tavares, dokazani brazilski strup za Olimpijo.

"Moramo biti ponosni, da lahko igramo na takšnem spektaklu. To je največji dogodek, kar ga ponuja Slovenija," pravi nekdanji reprezentančni vratar, ki je proti Radomljam mrežo zadržal nedotaknjeno, v sredo pa se bo trudil, da bo prejel manj zadetkov kot njegov stanovski kolega Jasmin Handanović, s katerim sta se družila tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Ne spreglejte