Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 7. 2015,
22.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Astana Marko Šuler

Torek, 14. 7. 2015, 22.31

8 let

Maribor je dobil, kar je želel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Maribora so v prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu z 1:0 premagali kazahstansko Astano. Edini gol je zabil Marko Šuler.

Maribor je odprl novo evropsko sezono, ki bo težka, kot ni bila že dolgo. Pričakovanja navijačev so po sijajnem letu 2014 seveda visoka. Tudi prvi evropski tekmec, kazahstanski prvak Astana, je vse prej kot lahek zalogaj, kar so na Štajerskem poudarjali že vse od žreba v Nyonu in navijače prosili, naj priskočijo na pomoč. Očitno jim je uspelo.

Ljudski vrt je bil skoraj poln, zbralo se je več kot deset tisoč navijačev, kar je glede na dopustniški čas in dejstvo, da Kazahstanci pač niso ravno največja vaba za gledalce, lep podvig. Štajerci so še enkrat pokazali, kako se stoji za barvami kluba, za katerega bije srce. Nogometaši so se jim oddolžili že po petih minutah.

Sanjski začetek, Ljudski vrt na nogah že po petih minutah

Začetek je bil za Mariborčane sanjski. Že po petih minutah igre je Ljudski vrt stal na nogah. Dare Vršič je z leve strani podal iz kota, pred golom so Kazahstanci pozabili na Marka Šulerja, ta je v padcu spretno nastavil glavo in zadel za 1:0. Izkušeni nekdanji reprezentančni branilec se je do zdaj že večkrat znašel med strelci, zdaj je vnovič dokazal, da zna biti še kako spreten tudi pred nasprotnikovimi vrati.

Štajerci spet skočili, tokrat zaradi Ljubljančana

Štiri minute pozneje so bili navijači spet na nogah. Tokrat iz povsem drugačnega razloga. Ljubljančan v vrstah gostov Branko Ilić je naredil grob prekršek nad Alešem Mertljem na sredini igrišča, za katerega se je takoj opravičil, prejel rumeni karton in poskrbel, da se je usul plaz žaljivk besnih Štajercev. Branilec, ki je tokrat igral na desni strani Kazahstancev, te je okrepil pred kratkim, je seveda preveč izkušen, da bi ga kaj takega vrglo iz tira.

Do konca polčasa nenevaren Maribor

Do konca prvega polčasa je Maribor precej suvereno držal vodstvo, a z igro ni prepričal. Še akcija Marcosa Tavaresa in Daliborja Volaša, to pa je bilo tudi vse.

Nevarnejši so bili gostje. Predvsem Baružan Džolčinev, hitronogi Patrick Twusami in Georgij Žukov, ta je imel po 26 minutah igre tudi najlepšo priložnost za goste, a meril čez gol, so bili nevarni.

Dvakrat je posredoval tudi zbrani Jasmin Handanović, ki se je po hitrih napadih Astane odzval pravočasno in ostalo je pri rezultatu, ki bi ga Mariborčani pred prvim sodnikovim žvižgom prav gotovo sprejeli.

Še naprej slaba igra v napadu in hitra dvojna menjava

Tudi v prvem delu drugega polčasa Mariborčani niso navdušili, a so vsaj razmeroma dobro zapirali poti do svojih vrat. Izjema je le akcija gostov iz 67. minute, ko je Džolčinjev prišel do strela iz neposredne bližine, a je k sreči meril čez gol.

Domači trener Ante Šimundža ni bil zadovoljen z igro v napadu, zato ne preseneča, da je že po 63 minutah igre opravil dvojno menjavo in na igrišče poslal povratnika po poškodbah, Damjana Boharja in Željka Filipovića. Pozneje tudi mladega napadalca Luko Zahovića. Z njihovim prihodom na zelenico je Maribor malce zaživel in v zadnjih 20 minutah pritisnil proti vratom Kazahstancev.

Maribor ni zadel, skoraj ga je doletela kazen

Najprej je do atraktivnega strela v kazenskem prostoru v 73. minuti prišel Bohar, žoga je zletela malo čez gol, potem je svojo smrtonosno levico preizkusil še Agim Ibraimi. Makedonec je v 75. minuti streljal od daleč, njegov poskus je le za malo zgrešil cilj.

V 88. minuti je do mat položaja po napaki gostov v obrambi prišel še kapetan Tavares, streljal iz obrata, a ni zadel. Že v naslednjem bi skoraj sledila kazen. Do strela je iz ugodnega položaja prišel nekdanji Domžalčan Nemanja Maksimović, a je Maribor rešil njegov vratar.

V Astani bo treba pokazati več

Ostalo je pri rezultatu z 1:0 in slovenski prvak na dolgo pot v Kazahstan odhaja z rezultatom, ki si ga je pred tekmo želel. A jasno je, da bo moral prihodnji teden v Astani za napredovanje pokazati več. V nasprotnem primeru bi se lahko uresničile zle slutnje …

Ne spreglejte