Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
26. 7. 2017,
22.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Marcos Tavares NK Maribor NK Maribor Darko Milanič Zlatko Zahović Jasmin Mešanović

Sreda, 26. 7. 2017, 22.13

6 let, 7 mesecev

Maribor blizu novega evropskega podviga

Marcos Tavares odprl blagajno z evropskimi milijoni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu z golom Marcosa Tavaresa z 1:0 premagali Hafnarfjördur. Prihodnji teden si lahko na Islandiji priborijo zajeten kup denarja in vsaj skupinski del lige Europa.

Marcos Tavares je bil kot ničkolikokrat do zdaj spet veliki junak Maribora. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marcos Tavares je bil kot ničkolikokrat do zdaj spet veliki junak Maribora. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tokrat je bilo v Ljudskem vrtu veliko manj vroče, kot je bilo še pred tednom dni. Zato, ker zdaj na severni tribuni ni bilo več kot 500 vročekrvnih navijačev, ki so prejšnjo sredo glasno spremljali nogometaše Zrinjskega, pa seveda tudi zato, ker je bilo veliko hladneje. Približno 20 stopinj Celzija. Idealno za dobro nogometno tekmo.

Te nekaj manj kot deset tisoč navijačev, med katere so se pomešali tudi slovenski košarkarski reprezentanti – najbolj zaželen med njimi je bil seveda mladi Luka Dončić, ki so ga ustavljali na vsakem koraku –, ni dočakalo. Pričakovano.

Na igrišču nista bila Real Madrid in Barcelona, ki imata sto milijonov evrov in več, ampak Maribor in Hafnarfjördur. Slovenski in islandski prvak, za katera približno šest milijonov evrov, kolikor prinaša napredovanje, pomeni ogromno.

Maribor : Hafnarfjördur 1:0 (0:0)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 8166, sodniki: Treimanis, Gudermanis in Spasjonnikovs (vsi Latvija).

Strelec: 1:0 Tavares (54.).

Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Ahmedi (od 75. Bohar), Kabha, Vrhovec (od 89. Pihler), Bajde, Tavares, Mešanović (od 79. Zahović).
Hafnarfjördur: Nielsen, Olafsson, Vidarsson, Doumbia, Bödvarsson, Valdimarsson (od 78. Crawford), Paisson, Vidarsson, Gudnason, Lennon (od 90. Björnsson), Finnbogason.

Rumeni kartoni: /.
Rdeči karton: /.

Darko Milanič je presenetil

Spremljali smo trd in taktičen boj, v katerem so celo malo bolj predrzno na trenutke vsaj na začetku delovali gostje. To je na svoji koži občutil tudi Matej Palčič. Branilca Maribora je eden izmed Islandcev kar na svoji polovici osmešil s preigravanjem med nogama. Zelo pogumno.

Darko Milanič je bil med tekmo nekajkrat zelo glasen. | Foto: Grega Valančič / Sportida Darko Milanič je bil med tekmo nekajkrat zelo glasen. Foto: Grega Valančič / Sportida

Trener Maribora Darko Milanič je malce presenetil z začetno enajsterico in začel z dvema napadalcema. Z ikono Marcosom Tavaresom in Jasminom Mešanovićem, prišlekom, ki je v Evropi sploh prvič zaigral od prve minute. Mlada Luka Zahović in Dino Hotić sta se usedla na klop.

Najprej skoraj, potem je Ljudski vrt eksplodiral zares

Valon Ahmedi je bil blizu gola. | Foto: Grega Valančič/Sportida Valon Ahmedi je bil blizu gola. Foto: Grega Valančič/Sportida V prvih 45 minutah ni bilo prav veliko priložnosti. Večji del so gledalci spremljali dokaj nezanimivo predstavo, ki jo je zahtevnejši del občinstva nekajkrat pospremil tudi z žvižgi. Šele v samem zaključku prvega dela igre je bilo malce bolj vroče. Ne zato, ker bi temperatura ozračja narastla, ampak zaradi dveh priložnosti, ki sta se zvrstili pred vrati gostov.

Najprej je za evrogol skorajda poskrbel Marwan Kabha. Izraelec je ustrelil s 30 metrov in zatresel okvir vrat. Takoj za tem je do strela po lepi akciji prišel Valon Ahmedi, a žogo poslal visoko čez vrata. Ekipi sta na odmor odšli z nepriljubljenim izidom 0:0.

Mariborčani so drugi polčas začeli odločneje in kmalu se jim je to obrestovalo. V 54. minuti je lep predložek v kazenski prostor poslal branilec Aleksander Rajčević. Na drugi vratnici je do strela z glavo prišel Marcos Tavares. Žogo je s prefinjenim dotikom poslal čez vratarja Hafnarfjördurja. Počasi ga je preletela in končala v mreži.

Mariborčani so zdaj še korak bližje novi evropski jeseni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani so zdaj še korak bližje novi evropski jeseni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Uspelo je komu drugemu kot kapetanu

Tribune so eksplodirale in slavile svojega kapetana. Ta je spet poskrbel za zelo pomemben gol, ki jih na njegovi poti ni manjkalo. Zadel je za zmago v Mostarju, Mariboru je pretekli konec tedna prinesel tri točke v Kranju, če omenimo le zadnje.

Deset minut po vodilnem golu so Mariborčani zaigrali kot v transu, pritiskali proti golu Islandcev, zahtevali tudi enajstmetrovko, a niso zadeli. Toda morda še bolj pomembno kot to je bilo dejstvo, da so bili Islandci povsem nenevarni. Nekaj časa praktično niso prišli niti čez črto, ki označuje polovico igrišča.

Zlatko Zahović je po eni izmed odločitev latvijskega sodnika izgubil živce. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zlatko Zahović je po eni izmed odločitev latvijskega sodnika izgubil živce. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zlatko Zahović je izgubil živce, na koncu je bil lahko zadovoljen

V drugem delu igre je bil vidno bolj v tekmi tudi Zlatko Zahović. Medtem ko je bil v prvem miren in sedel na mariborski klopi, je večino drugih 45 minut preživel na nogah. Ko sodnik Andris Treimanis ni dosodil najstrožje kazni v korist slovenskega prvaka, je povsem izgubil živce in protestiral ob robu igrišča. K sreči brez kazni.

Veliko bolj miren je bil lahko športni direktor vijoličastih po koncu tekme. Rezultat na semaforju je ostal 1:0. Resda je marsikdo pričakoval še višjo zmago, a tudi z rezultatom, ki so ga dosegli, so lahko Mariborčani zadovoljni. Dosegli so gol, prejeli ga niso. Maribor si je odprl blagajno, v kateri so milijoni evrov. Zdaj jih mora na Islandiji le še vzeti iz nje.

Dobra ozimnica za gostovanje v Reykjaviku, ki jih čaka čez en teden. Na Islandiji jih bo pričakalo še veliko hladnejše vreme. Še približno deset stopinj hladneje bo in prav zanimivo bo videti, kako se bodo znašli. Bodo poskrbeli, da bodo slovenski klubi brez poraza proti islandskim še na šesti tekmi zapored? 

Mariborčani so se zelo približali novi evropski jeseni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani so se zelo približali novi evropski jeseni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Uspeh Maribora bi bil dober tudi za Olimpijo

Res lepo bi bilo na slovenskih tleh spet spremljati še vsaj šest tekem skupinskega dela lige Europa, če že ne kar lige prvakov. Vsa Slovenija razen manjšine Ljubljančanov bo stiskala pesti, da bo slovenskemu prvaku uspelo.

Pa še tisti navijači Olimpije, ki Mariboru privoščijo, da mu spodrsne, bi se lahko ugriznili v jezik. Če bo Maribor igral tudi v Evropi, bo z zelo zdesetkano in pomlajeno zasedbo, s katero je zakorakal v novo sezono, zagotovo manj nevaren za Olimpijo, kot bi bil sicer.

 

Ne spreglejte