Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
10. 8. 2016,
18.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Barcelona Real Madrid Marco Asensio

Sreda, 10. 8. 2016, 18.02

6 let, 7 mesecev

Marco Asensio

Strastni navijač Barcelone postal junak Reala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Asensio Marco | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši madridskega Reala so v evropskem superpokalnem dvoboju na Norveškem premagali Sevillo (3:2) in osvojili prvo lovoriko v tej sezoni. Za najlepši trenutek je poskrbel 20-letni up Reala Marco Asensio. V 21. minuti se je odločil za strel z razdalje in z evrogolom popeljal Real v vodstvo.

Rodil se je na Majorki. Zgodba o njegovem nogometnem talentu se je s priljubljenega turističnega otoka kmalu razširila po vsej Španiji. Na zveznega igralca sta v prejšnjih letih postala pozorna tudi največja kluba, madridski Real in Barcelona. Leta 2014 bi bitko za njegovo naklonjenost skoraj dobili Katalonci. Imeli so močnega aduta v rokavu, saj Marco Asensio v mladosti ni skrival simpatij do Barcelone. Za Lionela Messija in druščino je navijal od mladih nog, zato si je želel priti na Camp Nou.

Želja se mu vendarle ni izpolnila. Vodstvo Barcelone ni želelo Mallorci izplačati odškodnine (štiri milijone evrov) v enkratnem znesku, ampak na obroke. Mallorci to ni bilo všeč. Izbrala je drugega ponudnika, Asensio pa se je preselil v Madrid. Beli baletniki so zanj plačali 3,9 milijona evrov.

Najboljši igralec na evropskem prvenstvu

Zanimivo je, da je Barcelona le nekaj dni po tem, ko je padel v vodo prihod Asensia, sklenila dogovor z Brazilcem Douglasom. Prišel je za 5,5 milijonov evrov, a se s svojimi predstavami ni izkazal. Bil je tako skromen, da spada v skupino najslabših nakupov Barcelone vseh časov.

Prvi nastop za Real je dočakal pri 20 letih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prvi nastop za Real je dočakal pri 20 letih. Foto: Guliverimage/Getty Images

Asensio je lani zablestel na evropskem prvenstvu do 19 let, kjer je s Španijo osvojil naslov prvaka, izbran pa je bil tudi za najboljšega igralca turnirja. Z Realom ima sklenjeno pogodbo do leta 2020, v prejšnji sezoni pa je izkušnje v španskem prvenstvu nabiral kot posojen igralec Reala v dresu Espanyola. V mestu, kjer igra njegova nekdanja nogometna ljubezen, je odigral 34 tekem in tako navdušil, da ga je Zinedine Zidane poklical nazaj v Madrid.

Da se ni odločil napačno, je spoznal že na prvi uradni tekmi v tej sezoni, na kateri je Asensio dosegel imeniten zadetek, ki so ga v Španiji pozdravili s priljubljenim izrazom za atraktiven gol – Golazo –, in pomagal Realu do evropskega superpokala.

V dresu španske reprezentance je debitiral pred EP 2016. | Foto: Guliverimage/Getty Images V dresu španske reprezentance je debitiral pred EP 2016. Foto: Guliverimage/Getty Images

Trepetali so do zadnjih sekund

"Presrečen sem, da sem dosegel prvi zadetek za Real. Zadetek in zmaga. Si lahko zaželiš sploh še kaj več? Osvojili smo lovoriko. Čeprav smo zaostajali z 1:2, se nismo predali. Trepetali smo do zadnjih sekund, a le izenačili (Sergio Ramos je zadel za 2:2 v tretji minuti sodnikovega podaljška, op. p.), nato pa bili vedno boljši in si prek Danija Carvajala zagotovili zmago," je povedal mladi Španec, ki je na sredini prvega polčasa premagal vratarja Seville Sergia Rica.

Asensio je v Trondheimu odigral vseh 120 minut. Na srečanju, na katerem je manjkalo ogromno zvezdnikov belih baletnikov (tudi Cristiano Ronaldo in Gareth Bale), je nakazal, da bi lahko v tej sezoni, v kateri bo Real branil naslov evropskega prvaka, trkal na vrata začetne enajsterice. Če bo igral, bo lažje skočil tudi na reprezentančni seznam.

Pred začetkom Eura je debitiral v dresu rdeče furije na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino, v Franciji pa ni nastopil. Vrhunec leta je privarčeval za drugo priložnost: za dvoboj v Trondheimu in sanjski prvenec v dresu Reala.

Ne spreglejte