Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
30. 10. 2016,
0.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

4

Natisni članek

Milan Mandarić Nenad Protega NK Olimpija NK Olimpija Ranko Stojić Luka Elsner NK Domžale Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 30. 10. 2016, 0.20

6 let, 7 mesecev

Predsednik NK Olimpija o spremembah v klubu

Mandarić vzel Protegi iz rok škarje in platno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

4

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Olimpije so v derbiju 15. kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali Domžale in se vsaj za nekaj časa povzpeli na prvo mesto. To je bil zadnji dvoboj, na katerem je bil na položaju športnega direktorja Nenad Protega. Nasledil ga bo Ranko Stojić, ki se je vrnil v Ljubljano na povabilo predsednika Milana Mandarića. Ta je prepričan, da bo omenjena sprememba Olimpiji prinesla veliko dobrega.

Nogometaši Olimpije so se po pomembni zmagi nad Domžalami, ki so jo potrebovali za dvig samozavesti, odpravili do navijačev in se jim zahvalili za glasno podporo. Ko so krenili proti slačilnici, jih je ob robu igrišča pričakal Nenad Protega. Športni direktor Olimpije, vsaj na papirju, je vsakega igralca toplo objel in mu ponosno čestital.

Opazovalcem s tribune ni bilo težko povezati dogodka z zadnjimi spremembami, ki so se zgodile v zmajevem gnezdu. Po vrnitvi Ranka Stojića, ki je zasedel podpredsedniški položaj in se ambiciozno lotil urejanja kadrovskih vprašanj v klubu, se je močno zatresel direktorski stolček 47-letnega Ljubljančana. Je po srečanju tako čustveno pozdravljal igralce zato, ker se poslavlja od položaja športnega direktorja?

Zakaj je Stojić postal podpredsednik?

Ranko Stojić se je vrnil v Ljubljano po dobri polovici leta. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić se je vrnil v Ljubljano po dobri polovici leta. Foto: Vid Ponikvar Na to vprašanje je odgovoril predsednik Milan Mandarić. Ne neposredno, a dovolj razločno, da je bilo objemanje Protege z igralci razumljeno kot njegovo slovo s položaja športnega direktorja. Predsednik Olimpije je po dvoboju v prostoru, kjer nogometaši dajejo izjave, zasenčil vse nogometaše, osrednje protagoniste sosedskega derbija, ki je Olimpijo (vsaj začasno) vrnil na prvo mesto.

Američana s srbskimi koreninami so obkrožili številni mikrofoni. Izkušeni predsednik je v diplomatskem slogu poudaril, da želi klub s Protego najti rešitev, ki bo zadovoljila obe strani, a bo treba nanjo še počakati. Potrdil je tudi, da se je na mestu prvega kadrovika kluba zgodila sprememba. To v prihodnje ne bo Protega, ampak Stojić. Srb je podpredsednik le začasno. Takoj, ko bo znano, kaj bo v prihodnje počel Protega, bo postal Stojić športni direktor tudi uradno.

"V trenutku, ko je Protega še vedno športni direktor, ne bi bilo pošteno, da ga kar tako brišemo. Zato smo dali Stojiću funkcijo podpredsednika, čeprav bo opravljal dolžnosti športnega direktorja. O tem ni dvoma," je Mandarić pojasnil, kdo v klubu po novem odloča o kadrovski politiki.

V klub se je vrnila energija

Bo Nenad Protega sklenil dogovor z vodstvom kluba o opravljanju kakšne druge funkcije pri Olimpiji? | Foto: Vid Ponikvar Bo Nenad Protega sklenil dogovor z vodstvom kluba o opravljanju kakšne druge funkcije pri Olimpiji? Foto: Vid Ponikvar Kot najvišji predstavnik vodstva kluba v zadnjem času preveč sestankuje s Protego in si želi, da bi pogovori še naprej potekali profesionalno, na kavalirski način.

"Če bo tisto, kar želi Nenad, tisto pravo in mu bomo lahko to omogočili, bo ostal v klubu, če ne pa bo odšel, življenje pa bo teklo naprej," je skomignil z rameni. Priznal je, da je ena izmed možnosti, o kateri razpravljajo s Protego, položaj vodje mladinske akademije in skrb za razvoj podmladka.

"Ranko se je vrnil, da prevzame nogometni nadzor, kar zadeva igro Olimpije, pa tudi odhod in prihod igralcev. Pozna ekipo, ligo, ve, kaj je zapustil, ko je spomladi odšel. Odkar je prišel, odlično delujemo. Zdaj smo na pravi poti. Vrnila se je energija. Igralci so spoznali, da je vrag vzel šalo in da moramo biti prvaki. To moramo dokazovati na igrišču, zato sem zdaj zadovoljen," je dejal Mandarić, ki je bil precej bolje razpoložen kot po bolečem porazu proti Mariboru.

Januarja sledi reorganizacija

Olimpija je po zmagi nad Domžalami zasedla vrh lestvice, a ima tekmo več od Maribora. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Olimpija je po zmagi nad Domžalami zasedla vrh lestvice, a ima tekmo več od Maribora. Foto: Žiga Zupan/Sportida Za slabše predstave Olimpije v prejšnjih tednih ne krivi neposredno Protege, ampak vali krivdo na vse.

"Naredili smo nekaj slabih potez. Nismo se dobro organizirali. Mediji ste imeli prav, ko ste poročali, da z našo igro nekaj ni v redu. Naša naloga je, da to popravimo, zato bo januarja sledila reorganizacija. Nato želimo izpolniti cilj, postati prvaki in doseči napredek v Evropi," je dejal. Načrtuje, da bosta skupaj s Stojićem zavihala rokave in med zimskim premorom poskrbela še za nekaj sprememb.

Protego, ki po srečanju ni bil na voljo za izjave, je opisal kot poštenega nogometnega delavca. "Želi vse najboljše, a če želiš klubu vse najboljše, še ni rečeno, da se bo to uresničilo. Neke stvari se žal niso izšle," ostaja prepričan, da je bila sprememba nujna, saj bi drugače trpeli rezultati in bi čutili nezadovoljstvo, ker Olimpija gleda v hrbet Mariboru.

Potrebuje le enega športnega direktorja

Luka Elsner se je prvič v trenerski karieri pomeril s "svojimi" Domžalami in jim zagrenil življenje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Elsner se je prvič v trenerski karieri pomeril s "svojimi" Domžalami in jim zagrenil življenje. Foto: Grega Valančič/Sportida V možnost, da bi za kadrovske zadeve v prihodnje skupaj skrbela Stojić in Protega, ne verjame.

"Imata različne filozofije in poglede na zadeve. Ne rečem, da je eden boljši od drugega ali obratno, a potrebujemo le enega odgovornega delavca. Enega, da drži oblast v svojih rokah ter nosi odgovornost za rezultat in uspehe. Če imaš dva, je to malce težje," je dejal predsednik, ki bolj zaupa načinu dela in razmišljanja Stojića, zato mu bo v prihodnje namenil osrednjo vlogo v sestavljanju igralskega mozaika.

Tako je bilo po tekmi, v kateri so vprašanja o statusu Protege in Stojića zasenčila nogometaše, zlasti junaka srečanja, strelca zmagovitega zadetka Andraža Kirma. Več se je govorilo o osebi, s katero je dolgoletni reprezentant sodeloval že v Domžalah in osvajal lovorike.

Nenad Protega, Milan Mandarić in Ranko Stojić med tednom v Kidričevem niso skrivali dobre volje ... | Foto: Vid Ponikvar Nenad Protega, Milan Mandarić in Ranko Stojić med tednom v Kidričevem niso skrivali dobre volje ... Foto: Vid Ponikvar

O tem se je govorilo ravno po tekmi proti Domžalam, na kateri se je trener Olimpije Luka Elsner prvič v karieri pomeril s klubom, ki ima v njegovem srcu posebno mesto. To je bil večer, ko je Ljubljana proslavljala zmago Olimpije, a se je ogromno stvari navezovalo prav na Domžale. Na poraženca, ki po tretjem porazu pod vodstvom Simona Rožmana izgublja stik z vodilnim dvojcem Prve lige Telekom Slovenije.

Ne spreglejte