Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 9. 2014,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Koper Prva liga Telekom Slovenije NK Radomlje NK Zavrč NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Celje NK Rudar NK Gorica NK Krka

Sreda, 3. 9. 2014, 11.30

8 let

Malo denarja za veliko glasbe?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski prvoligaški klubi so med poletjem dodobra prevetrili vrste in pripeljali številne novince. V domovino se je vrnilo nekaj nekdanjih reprezentantov, največ sprememb pa je bilo v Novi Gorici.

Ker je na trgu še veliko prostih igralcev, ki si lahko izbirajo novega delodajalca tudi v času, ko ne poteka več poletni prestopni rok, velja v kratkem pričakovati še kakšne spremembe. Sezona se je komaj začela, odigranih je bilo le sedem krogov, tako da strokovna vodstva še iščejo prave rešitve.

Klubi razen redkih izjem ("evropsko" bogati Maribor, po prejemu nezanemarljivega zneska od prestopa Jana Oblaka v Atletico pa tudi Olimpija, ki naj bi za Miho Zajca izplačala kar 400 tisoč evrov) niso posegali v žep, pač pa iskali možnosti, kako se okrepiti prek brezplačnih prihodov, prestopni rok ni postregel z odmevnejšimi nakupi. To pa še ne pomeni, da se ni razpletlo po zanimivih notah. Prav nasprotno, novinci so prvoligaškim klubom vsadili nov značaj.

Najlepše darilo ostaja vrnitev Ibraimija

Kako je bilo pri branilcih naslova? Želeli so si Etiena Velikonje, na koncu pa pripeljali še enega tujega napadalca. Vijolice so se pred težko pričakovanim nastopom v skupinskem delu lige prvakov okrepile še z izraelskim legionarjem Dudujem Bitonom, ki je v Ljudski vrt prispel zadnji dan prestopnega roka in ponazoril dobre poslovne odnose med slovenskim prvakom ter belgijskim podprvakom Standardom. Potrjuje jih tudi občasni reprezentant Martin Milec, ki je zapustil vrste Maribora in se za okrogel milijon evrov podal v Liege.

Mariborčani so okrepili konkurenco med vratnicama, saj so pripeljali enega najbolj cenjenih vratarjev v 1. SNL, Hrvata Marka Obradovića (Krka), naložbo za prihodnost predstavlja prihod slovenskega rekorderja Martina Kramariča, najmlajšega strelca v zgodovini 1. SNL, ki bo izkusil ligo prvakov v konkurenci mladincev.

Najlepše poletno darilo predstavlja vrnitev Agima Ibraimija, zvezno vrsto pa sta po odhodu Dejana Mezge (po dolgem mencanju, kje bo nadaljeval kariero, je izbral splitski Hajduk) ter Gorana Cvijanovića, ki je v prejšnji sezoni dal vijolicam veliko manj od pričakovanega po izjemnih predstavah v sezoni 2012/13, nato pa ga je na Reko privabil ambiciozen projekt Matjaža Keka, okrepila še novinca iz Izraela (Sintayehu Sallalich) in Senegala (Welle N'Diaye). Maribor ima še nekaj rezerv, morda se v konkurenco za prvo moštvo vrne tudi nadarjeni Matic Črnic, jesenski urnik pa bo zelo naporen …

Rudar in Koper ostala brez pomembnih členov

Ker je imel Maribor zelo kakovosten kader že pred začetkom poletnega prestopnega roka ter na veselje navijačev obdržal okostje najboljših, ni veliko menjal oziroma dodajal. Pri njegovih slovenskih tekmecih je bilo vse drugače. Prvo ligo Telekom Slovenije je zapustilo kar nekaj znanih imen, ki so v zadnjih letih pisali zgodovino na sončni strani Alp. Odšel je po novem standardni reprezentant Rajko Rotman, ki je Velenje zamenjal za Istanbul, pod čudnimi pogoji se je poslovil donedavni poškodovani kapetan Aleš Jeseničnik, v 1. SNL ni več niti njegovega nekdanjega soigralca, kralja strelcev Mateja Eterovića (Rudar), ki se je preselil v Iran. V omenjeni azijski državi bo srečo poizkušal tudi dolgoletni vratar Kopra Igor Nenezić.

Koprčani so morda največji poraženci poletnega roka, saj so poleg trenerja, ki je plačal davek dolgega niza porazov, izgubili še pomemben dvojec v zvezni vrsti, ki sta ga sestavljala dirigent Goran Galešić (po novem pri bolgarskem Botevu iz Plovdiva) ter "nebeški skakalec" Miroslav Ćovilo (poljska Cracovia). Novopečeni športni direktor Matej Mavrič bo imel veliko dela, kako s primernimi okrepitvami zadostiti velikim ciljem, ki jih zahteva vodstvo kluba. Na Poljskem se bo dokazoval tudi Saša Aleksander Živec (Domžale), ki ga stanovski kolegi zelo spoštujejo, kar je dokazala tudi anketa pod okriljem sindikata SPINS pri izbiranju najboljšega posameznika v prejšnji sezoni.

Prva liga bogatejša za kopico nekdanjih reprezentantov

Državno prvenstvo je resda izgubilo nekaj izstopajočih posameznikov, a je po drugi strani pridobilo tudi nekaj imen, o katerih so ljubitelji nogometa na sončni strani Alp povečini že slišali veliko lepih stvari. V Slovenijo se je vrnil nekdanji reprezentant Elvedin Džinić (Rudar Velenje), ki je na lastni koži občutil tudi slasti SP 2010, na širšem seznamu za nastop v Južni Afriki sta bila Miran Burgič in Darijan Matić, ki sta se pridružila Olimpiji.

V Novi Gorici opozarja nase nekdanji nigerijski reprezentant Stephen Makinwa, vajen igranja za najboljše italijanske klube, po dolgoletni madžarski izkušnji se je v domovino podal nekdanji prvi vratar Maribora Marko Ranilović (Zavrč), v Velenju je Eterovićeve čevlje obul "srbski" povratnik Dragan Jelić, v Celje pa se je po kratkem makedonskem izletu vrnil za svoja leta že zelo izkušeni Primorec Anej Lovrečič.

Zadovoljni Domžalčani in Celjani ter prevetrene vrtnice

Največ sprememb je izkusila slačilnica Novogoričanov. Parma je poslala ukaz, da se vrne skoraj celotna zasedba posojenih igralcev, s pomočjo katerih so vrtnice osvojile pokalni naslov, vodstvo kluba pa je pripeljalo ogromno novincev, ki bodo po slabšem vstopu v sezono skušali Gorico popeljati na višja mesta. Tudi tokrat so jih največ našli v Italiji, kjer na nogometni tržnici kar mrgoli neizbrušenih draguljev, ki v največjih klubih niso uresničili želja.

V Celju je zapihal nov veter. Novinci so povzdignili raven igre, vodstvo je imelo dober nos za okrepitve, mešanica tujih in domačih pridobitev je pod vodstvom najmlajšega stratega v 1. SNL Simona Rožmana obrodila sadove.

Vodilne Domžale, ki jim gre v tej sezoni vse kot po maslu, so ostale brez Živca, a dokazale, da pod Elsnerjevim vodstvom premorejo dovolj kadrovskih rešitev za nadaljevanje sanjskega niza, odlično delo v mladih kategorijah pa so nagradile številne ponudbe znanih klubov, ki kar tekmujejo v tem, kdaj in kako bodo zasnubile najboljše domžalske mladince.

Zavrč in Krka obožujeta Hrvate, Radomlje na dnu

Zavrč in Krka sta vrgla oko na številne hrvaške nogometaše, ki so po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo postali iskani med slovenskimi prvoligaši, saj ne spadajo med tujce. Zavrču se je posrečilo, pripeljal je zelo motivirane novince, sprostil pa proračun, saj se je znebil nekaterih igralcev z višjimi prejemki, ki so zaradi manjše minutaže sejali nesproščenost v slačilnico slovenskega klubskega fenomena.

Drugače je v Novem mestu. Sodeč po rezultatih se plejada novincev še išče v igri. Manjkajo rezultati, tudi občinstva je na Portovalu vedno manj. Novomeščani, ki se jim obeta krčevit boj za obstanek, so se v zadnjem trenutku odločili še za nekaj novincev. Tudi za Švicarja s koreninami iz BiH, Ganca in Estonca.

Veliko manj tujcev je v Radomljah, ki pa so s prihodom Hrvata že odprle novo poglavje. Zgodovinske točke, prepotrebne za obstanek, bodo skušale ujeti z domačimi kandidati ter skromnim proračunom, tako da v prestopnem roku pričakovano niso posegali po večjih nakupih.

Ne spreglejte