Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
2.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Louis van Gaal Jose Mourinho Chelsea Manchester United Robin van Persie nogomet derbi

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 2.45

8 let

Louis van Gaal jezen na junaka derbija: To ni bilo preveč inteligentno

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veliki derbi na Old Traffordu se je končal brez zmagovalca (1:1). Chelsea je v vodstvo popeljal Didier Drogba, v zadnjih sekundah tekme pa je rdečim vragom točko priboril Robin van Persie.

Čeprav so bili Londončani veliki favoriti, ne samo zaradi stanja na lestvici, pač pa tudi po prikazanem v tej sezoni, so bili v prvem delu domačini veliko boljši nasprotnik, a te prednosti niso znali izkoristiti. V drugem delu se je tehtnica nagnila na stran Chelseaja, ki je imel nekaj lepih priložnosti. Eno je zapravil razpoloženi Eden Hazard, že nekaj sekund pozneje pa je goste v vodstvo popeljal veteran Didier Drogba (prvi ligaški zadetek po letu 2012), ki je izkoristil nezbranost domače obrambe. Pri udarcu iz kota je robustnega napadalca pokrival fizično precej šibkejši Rafael, zato Drogbaju ni bilo težko okroglo usnje poslati za hrbet Davida de Gee.

Old Trafford poskočil v 94. minuti

Rezultat 0:1 so Londončani držali vse do zadnjih izdihljajev tekme, ko je po levem boku prodrl hitri Angel di Maria, ki ga je lahko le s prekrškom zaustavil Branislav Ivanović in si povsem zasluženo prislužil drugi rumeni karton in pot v slačilnico. Ravno iz tega prostega udarca pa je že globoko v sodnikovem podaljšku padel tudi zadetek za izenačenje. Prosti udarec je izvajal di Maria, ki je lepo našel visokega Marouaneja Fellainija. Ta je močno streljal z glavo, strel pa je s skrajnimi močmi še odbil odlični Chelseajev vratar Thibaut Courtois, na njegovo nesrečo pa je odbita žoga pristala točno na levici van Persieja, ki je z bombo izid poravnal in rdečim vragom priboril pomembno točko.

Zgodba se ponavlja

Po tekmi je bil trener rdečih vragov Louis van Gaal s prikazanim zadovoljen, a bentil nad številnimi zapravljenimi priložnostmi. "Zgodba se ponavlja iz kroga v krog. Priigramo si res veliko priložnosti, ki jih kot po pravilu ne izkoristimo. Ne morem se znebiti občutka, da bi lahko premagali Chelsea, ki je trenutno najboljša ekipa v ligi. A če ga ne daš, ga dobiš. Vedno nas ekipe kaznujejo, Chelsea ni izjema in je tudi povedel. Ko si enkrat v zaostanku, je težko, sploh proti tako odlični ekipi, kot je četa Joseja Mourinha. Vseeno se nismo predali, deset minut po zadetku smo stopili skupaj, se borili, grizli za vsak centimeter igrišča, na koncu pa smo bili tudi nagrajeni," je za Sky Sports povedel izkušeni nizozemski strateg.

"Kljub zaostanku in slabemu položaju smo verjeli, da lahko dosežemo zadetek in na koncu smo ga res. Tudi prejšnji krog proti West Bromu nam je uspelo nekaj podobnega, zato lahko ta značaj ekipe samo pohvalim."

Mourinho jezen na sodnika

Chelsea tudi po gostovanju na Old Traffordu ostaja neporažen. Zdaj ima sedem zmag in dva remija, kar je še vedno dovolj za zanesljivo vodstvo. Jose Mourinho je v roki držal zmago, v zadnjih sekundah pa mu je spolzela iz rok. Morda je bil tudi zaradi tega po tekmi malce čustven. Seveda je bil na tapeti glavni sodnik Phil Dowd. Portugalca je kajpak najbolj zmotila izključitev Ivanovića, po kateri je tudi padel izenačujoči zadetek. "Če je bil to prekršek za drugi rumeni karton, kaj je bila potem tista rokoborba Smallinga v prvem polčasu? Pa pustimo to, vedno, ko govorim iz srca, zabredem v težave," je puščico izstrelil Mourinho, nato pa lok odložil in nadaljeval v mirnejšem tonu.

"Za mojo ekipo je fantastična tekma. Na Old Traffordu nikoli ni lahko igrati. United je igral kompaktno v obrambi in prežal na protinapade. Vse nevarnosti smo dobro zajezili. Bili smo izjemni, sploh v drugem delu. To je bila predstava za najvišjo oceno, tekmo smo imeli pod nadzorom in si priigrali veliko priložnosti za zadetek. Res je, da se na koncu ni končalo, kot smo si želeli. Želeli smo zmago, a tudi remi ni nesprejemljiv."

RVP v klubu 50: Sezona je še dolga

Veliki junak domačih Robin van Persie, ki je za Man Utd dosegel že 50. zadetek, je prepričan, da Chelsea še nikakor ni predaleč (United zaostaja že deset točk), do konca sezone je še veliko: "Prepričan sem, da lahko ujamemo Chelsea. Sezona se še niti dobro začela ni, mi pa smo iz tekme v tekmo bolj prepričljivi. Imeli smo več priložnosti kot gostje, a zdi se mi, da je na koncu to kar pravičen izid. Veseli me, da smo sposobni loviti zaostanek, tega ne zmore vsak, zato nas bo tale točka v zadnjih sekundah le še ponesla."

Nizozemski napadalec se po zadetku ni mogel zadržati in je svoj dres vrgel daleč pod nebo. Van Persie si ni prislužil le rumenega kartona, pač pa tudi jezo trenerja. "Vesel sem bil zadetka, saj je bil pomemben tako za Robinovo samozavest kot tudi klub. A to, kar je naredil potem, ni bilo preveč inteligentno. Rumeni karton, sploh zaradi takih neumnosti, nam res ne koristi," je pripomnil van Gaal.

Kaj bo prinesel naslednji krog? Manchester United čaka nov derbi. Rdeči vragi odhajajo k mestnim sovražnikom na Etihad, Chelsea pa doma vsaj na papirju čaka lahko delo proti QPR.

Ne spreglejte