Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 12. 2013,
14.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zlatan Ibrahimović Lionel Messi Lionel Messi Edinson Cavani Luis Suarez

Torek, 24. 12. 2013, 14.36

7 let, 12 mesecev

Leto, ko je eksplodiral Ronaldo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cristiano Ronaldo je leto 2013 zaznamoval z osebnim rekordom. Bil je nenasiten, saj je v dresu Reala ter portugalske reprezentance dosegel 69 zadetkov. Lionel Messi je bil za polovico slabši kot lani.

Pregled najboljših strelcev v tem letu je zajemal le nogometaše, ki se dokazujejo v najmočnejših prvenstvih, tako da so v poštev prišla le najbolj znana imena. Leto, ki ni postreglo z velikim reprezentančnim tekmovanjem, je Cristiano Ronaldo končal v velikem slogu. Na derbiju na Mestalli se je vpisal med strelce in belim baletnikom pomagal do zmage nad Valencio. Dosegel je 69. zadetek v tem letu in ohranil ogromno prednost pred zasledovalci.

Ronaldo je v tem letu postavil nov evropski rekord, ki se nanaša na strelsko učinkovitost v skupinskem delu lige prvakov, praktično sam poskrbel (v dodatnih kvalifikacijah je švedsko mrežo zatresel kar štirikrat) za nastop portugalske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v Braziliji, blestel pa tudi v španskem prvenstvu, kjer po jesenskem delu na lestvici najboljših strelcev zaostaja le za Diegom Costo (19 zadetkov), brazilskim napadalcem s španskim potnim listom, ki je poskrbel za hladne poglede med selektorjema obeh nogometnih velesil.

Costi so do večjih številk manjkali reprezentančni nastopi. Ronaldo je recimo v tem letu za Portugalsko v polno zadel desetkrat. Največ golov je dal v španski prvi ligi (38), 15 jih je dodal v ligi prvakov, šest pa še v pokalnem tekmovanju. "To leto je bilo dobro, prihodnje pa bo še boljše," je napovedal 28-letni zvezdnik Reala prek socialnega omrežja Facebook, ki se veseli tudi nastopa na svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Messi končal leto pri 45 zadetkih, lani jih je dal kar 91

Drugi na lestvici je Šved Zlatan Ibrahimović, ki je ostal brez najlepših nagrad (Švedske ne bo na svetovnem prvenstvu, Ibrahimovića pa v ožjem seznamu kandidatov za dobitnika zlate žoge), šele na tretjem mestu pa je Lionel Messi. Štirikratni zaporedni najboljši nogometaš na svetu je plačal davek s pogostimi izostanki zaradi zdravstvenih težav, ki so mu parale živce tako spomladi kot tudi jeseni. Lani je prvi as Barcelone in argentinske izbrane vrste zadeval kot za stavo in leto končal z rekordnimi 91 zadetki, od tega jih je kar 59 prispeval v španskem prvenstvu, letos je bila njegova strelska bera prepolovljena.

Na četrtem mestu je pristal prerojeni Luis Suarez. Urugvajec igra in trese mreže v življenjski formi, navijači Liverpoola pa se lahko sprašujejo, kakšen bi bil šele njegov izkupiček, če zaradi neumnega izpada in ugriza Branislava Ivanovića ne bi prejel kazni nenastopanja na desetih tekmah.

Suarez bo do konca leta odigral še dve tekmi za rdeče, tako da lahko ob nadaljevanju sanjske statistike, ki jo v teh tednih izkazuje na Otoku, celo prehiti Messija. Vroči Suarez je na zadnjih dvanajstih tekmah dosegel kar 19 zadetkov. Seznam najboljše deseterice zaokrožujeta napadalca klubskih velikanov iz Manchestra, Robin van Persie (United) in Sergio Agüero (City), ki pa sta zaradi poškodb že končala leto, tako da ne moreta več izboljšati učinka.

Ne spreglejte