Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 3. 2012,
10.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Lionel Messi Lionel Messi Josep Guardiola Massimiliano Allegri Barcelona

Torek, 27. 3. 2012, 10.48

7 let, 12 mesecev

Lahko Ibrahimović zasenči Messija?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štadion San Siro bo drevi prizorišče težko pričakovane poslastice lige prvakov. Milan in Barcelona, italijanski in španski prvak, bosta lovila čim boljšo izhodišče za povratno tekmo v Kataloniji.

Obračun Milana in Barcelone, že tretji v tej evropski sezoni, dviga prah zaradi različnih vzrokov. Na prvem mestu je možnost preboja v polfinale in nadaljevanje sanj o evropskem naslovu, nato sledi neposredni dvoboj najboljših strelcev Zlatana Ibrahimovića in Lionela Messija, pred večernim spektaklom pa je veliko govora o vnovičnem srečanju samosvojega 'Ibre' z nekdanjim trenerjem Josepom Guardiolo. Slednji je pravočasno spoznal, da se nepredvidljivi Šved s svojim razmišljanjem in iskanjem pozornosti ne vklapa v sistem katalonskega velikana, ki sloni na povsem drugih vrednotah, zato bo zanimivo spremljati, kakšen odgovor mu bo Skandinavec s bosanskimi in hrvaškimi koreninami podal na zelenici. Milan in Barcelona sta se v tej sezoni že pomerila dvakrat. Najprej na Camp Nouu, kjer so ''rdeče-črni'' presenetljivo iztržili točko (2:2), v prestolnici Lombardije pa na trenutke nemočno spremljali rapsodijo španskih gostov (2:3). ''Ko je Ibrahimović igral v Barceloni, nam je bil v domačem prvenstvu in ligi prvakov v veliko pomoč. Dobro je nastopal prav za vse dosedanje ekipe (Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona) in vedno odločal tekme. Bolj me veseli, da je Messi pripravljen na tekmo. Je zdrav in se zaveda, da imamo opravka z zelo pomembnim delom sezone. Skušali mu bomo zagotoviti vse pogoje, da bo na igrišču lažje pokazal razkošen talent in zmožnosti,'' se je Josep ''Pep'' Guardiola dotaknil spopada najboljših strelcev Milana in Barcelone. Nekdanjih soigralcev, ki sta ga drugače doživljala. Argentinec ga je vedno spoštoval, marljivo izpolnjeval ukaze in mu stal ob strani, Šved pa mu je v nedavni avtobiografiji namenil kopico kritik. ''Pomerili se bosta dve močni ekipi in le ena bo napredovala. Tista, ki bo pokazala večjo psihološko trdnost. Zaigrali bomo tako kot vedno, čeprav se zavedamo, da bodo prišle tudi minute, ko nam ne bo šlo vse po načrtih,'' je še izpostavil strateg Barcelone in označil tekmeca za enega največjih evropskih klubov.

Messi lovi samostojni rekord v ligi prvakov, Ibrahimović opozarja

V prestolnico mode je odpotoval brez Adriana in Erica Abidala, a tudi ogromno samozavestjo, saj ni Barcelona v ligi prvakov izgubila že 14 tekem zapored. V prvenstvu je zaostanek za Realom znižala na šest točk, kar ob predpostavki, da bodo ''beli galaktiki'' še gostovali v Kataloniji, ohranja upanje na ubranitev naslova, v ligi prvakov pa je v osmini finala z lahkoto odpihnila Bayer Leverkusen. Milan se je bolj namučil. Čeprav je doma odpravil Arsenal kar s 4:0, si je z neprepoznavno igro v Londonu močno otežil napredovanje, na koncu pa napredoval s skupno razliko v zadetkih 4:3. Tudi tokrat bo težko ohranil mrežo nedotaknjeno, saj prihaja v goste Lionel Messi. V tej sezoni postavlja rekord za rekordom. V ligi prvakov je dosegel že ducat zadetkov. Le z enim več bi postal najboljši strelec elitnega tekmovanja vseh časov, glede na trenutno strelsko formo pa ne bi bilo nič čudnega, če bi ''stari'' dosežek Ruuda van Nistelrooyja izboljšal že drevi.

Navijači Milana so v soboto pozdravili domačo zmago nad Romo (2:0), s katero so njihovi ljubljenci na lestvici zadržali prednost pred Juventusom. ''Pripravljeni smo na izziv. Težko bo proti najboljšemu klubu v ligi prvakov. Odigrati bomo morali odlično tekmo in ne ponoviti napak z zadnjega srečanja (2:3 v Milanu, op. p.), ko smo si privoščili preveč napak v obrambi, kar je tako dobra ekipa kot je Barcelona zlahka izkoristila,'' opozarja strateg Milana Massimiliano Allegri. Podobno kot njegov stanovski kolega, ki je veliko besed ob prihodu v Milano namenil nekdanjemu izbrancu Ibrahimoviću, je tudi italijanski trener spregovoril o Messiju. ''Predstavlja najbolj pomemben člen ekipe, ki igra odličen nogomet. Moramo biti zelo previdni v obrambi, hkrati pa tudi zaigrati hrabro v napadu. Če želimo v polfinale, bomo morali v polno zadeti že danes,'' je še dodal. Ibrahimović je na srečanju s predstavniki sedme sile ponovil njegove besede in dejal: ''Igramo z najboljšo ekipo na svetu. Če hočemo razmišljati o polfinalu, moramo odigrati dve popolni tekmi. Zdaj ni več na sporedu skupinski del, ampak sta pred nami dvoboja na izločanje,'' je izpostavil najboljši strelec italijanskega prvenstva (enajst zadetkov iz enajstih poizkusov je dosegel z bele točke). Drevi bo v napadu pogrešal Alexandra Pata (odšel je na zdravljenje v ZDA), ki se je skupaj s Thiagom Silvo, Ignaziom Abatejem in Alexandrom Merklom znašel na seznamu poškodovanih, Mark van Bommel pa bo počival zaradi kazni. Silvo bo v začetni enajsterici zamenjal ''veteran'' Alessandro Nesta, ki je odpravil zdravstvene težave, pod vprašajem pa je tudi nastop Urbyja Emanuelsona (gleženj).

Če bi Barcelona (po porazu z Osasuno je dobila devet zaporednih tekem) ugnala Milan, bi prizadejala italijanskemu veleklubu prvi domači poraz v četrtfinalu lige prvakov. Milan je doslej nanizal deset zmag in štiri remije.

Ne spreglejte