Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 4. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

NK Krka NK Domžale pokal Slovenije Prva liga Telekom Slovenije Druga liga naj gol

Torek, 4. 4. 2017, 13.15

6 let, 7 mesecev

Pred polfinalno tekmo pokala v Domžalah

Dolenjci po zgodovinski podvig: prvič v Evropo iz druge lige?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Domžale Krka | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nogometaši Krke se lahko letos vpišejo v zgodovino kot prvi klub, ki bi osvojil pokalno lovoriko, čeprav ne igra v prvi ligi. Novomeščane do prestižne lovorike delita le še dve oviri. V polfinalu se bodo pomerili z Domžalčani, ki bodo danes skušali upravičiti vlogo favorita na domačem igrišču.

Žreb jim je v polfinalu namenil Domžale. Prva tekma bo danes v Športnem parku ob Kamniški Bistrici, povratna pa prihodnji teden na Dolenjskem. "To bo velika tekma za našo ekipo. Mislim, da pritiska na pokalni tekmi ne bi smeli čutiti, motivacija pa bo zagotovo velika. Domžale so ena najboljših ekip v državi in gojijo zelo lep nogomet. Ničesar nimamo za izgubiti, v dveh tekmah pa se lahko zgodi marsikaj," razmišlja član Krke Miha Drnovšek.

Nekdanji nogometaš Krškega, kjer je nosil tudi kapetanski trak, dobro pozna Domžalčane. Proti njim je jeseni izpadel v četrtfinalu pokala Slovenije, nato pa se po prekinitvi sodelovanja s Posavci odločil za nadaljevanje kariere v Novem mestu. Ponuja se mu priložnost, da maščuje nekdanje soigralce in prekriža načrte favorizirani Rožmanovi četi.

Pot do polfinala pokala Slovenije:

Domžale: 

Tolmin 4:1 (osmina finala), Krško 2:0, 2:1 (četrtfinale)

Krka:
Brežice Terme Čatež 3:0 (1. krog), Roltek Dob 1:0 (osmina finala), Rudar Velenje 2:0, 2:2 (četrtfinale)

Rožman se ne obremenjuje s tekmecem

Simon Rožman je z Domžalami v polfinalu velik favorit. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Simon Rožman je z Domžalami v polfinalu velik favorit. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Krka je pred kratkim zamenjala trenerja, zato je vse skupaj še nekoliko negotovo. Naša strokovna služba daje vse od sebe, da se dobro pripravimo na nasprotnika. Kljub vsemu se na tekmeca pretirano ne bomo ozirali, saj želimo igrati svojo igro," sporoča Simon Rožman, ki se je leta 2015 s Celjani uvrstil v finale pokalnega tekmovanja, nato pa na Bonifiki priznal premoč Kopru. Če bo z Domžalami upravičil vlogo favorita, se bo konec maja vrnil na koprski štadion in se potegoval za lovoriko.

Če bi Krka presenetila Domžalčane, bi spravila v slabo voljo vse prvoligaške klube, ki se nameravajo prek četrtega mesta v prvenstvu uvrstiti v Evropo. Novomeščani bi z morebitno senzacijo, naslovom pokalnih zmagovalcev, namreč poskrbeli, da bi si nastop v kvalifikacijah za ligo Europa v Prvi ligi Telekom Slovenije zagotovila le drugo- in tretjeuvrščena ekipa.

Domžalčani imajo lepe spomine na dvoboje z Novomeščani na domačem štadionu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domžalčani imajo lepe spomine na dvoboje z Novomeščani na domačem štadionu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Drugoligaški predstavnik je pred kratkim zamenjal trenerja. Krko, ki ne blesti v drugi ligi, je prevzel Željko Martinović. Dvoboj v Domžalah se bo začel ob 17.15, večna tekmeca Olimpija in Maribor pa bosta v drugem polfinalnem paru prvič obračunala v sredo zvečer v Stožicah (20.15).

Izločili Brežice, Dob in velenjski Rudar

Danijel Dežman (Krka) in druščina so v soboto doživeli visok poraz v drugi ligi proti ptujski Dravi (1:4). | Foto: Urban Urbanc/Sportida Danijel Dežman (Krka) in druščina so v soboto doživeli visok poraz v drugi ligi proti ptujski Dravi (1:4). Foto: Urban Urbanc/Sportida Nogometaši Krke so pokalno sezono odprli z drugoligaškim spopadom z Brežicami. Sredi vročega avgusta so bili premočni za lokalnega tekmeca in zmagali s 3:0, v osmini finala pa jim je žreb ponovno namenil drugoligaškega tekmeca. Gostovali so pri Dobu in osvojili njegovo trdnjavo z 1:0. Zagotovili so si mesto med najboljših osem, kjer jim je družbo delalo sedem prvoligašev. Ples kroglic je določil, da se bodo za preboj v polfinale udarili z Velenjčani.

Novomeščani, ki so še v prejšnji sezoni igrali v Prvi ligi Telekom Slovenije, se niso ustrašili prvoligaškega tekmeca. V gosteh so ga šokirali z zmago z 2:0, na povratni tekmi pa po zaostanku z 0:2 na krilih dvakratnega strelca Mihe Kostanjška, ki je v izdihljajih prvega polčasa poskrbel za najlepšo potezo na tekmi in dosegel pravcati evrogol, remizirali z 2:2. To je zadoščalo za napredovanje v polfinale in potrditev največje pokalne senzacije v tej sezoni.

Vsi dozdajšnji polfinalisti pokala Slovenije: 

Sezona Nižjeligaši Polfinalisti pokala
2016/17 1 - druga liga Domžale, Krka, Maribor, Olimpija
2015/16 0 Celje, Domžale, Maribor, Zavrč
2014/15 0 Celje, Domžale, Koper, Maribor
2013/14 0 Gorica, Maribor, Olimpija, Rudar
2012/13 0 Aluminij, Celje, Maribor, Triglav
2011/12 1 - druga liga Celje, Maribor, Rudar, Šenčur
2010/11 1 - druga liga Domžale, Interblock, Koper, Maribor
2009/10 0 Celje, Domžale, Maribor, Nafta
2008/09 0 Gorica, Interblock, Koper, Maribor
2007/08 0 Domžale, Interblock, Koper, Maribor
2006/07 0 Celje, Gorica, Koper, Maribor
2005/06 0 Celje, Gorica, Koper, Maribor
2004/05 1 - druga liga Celje, Gorica, Maribor, Nafta
2003/04 1 - tretja liga Dravograd, Jesenice, Ljubljana, Maribor
2002/03 0 Celje, Dravograd, Korotan, Olimpija
2001/02 1 - druga liga Aluminij, Gorica, Maribor, Šmartno
2000/01 1 - druga liga Elan Novo mesto, Gorica, Olimpija, Maribor
1999/00 0 Gorica, Korotan, Maribor, Olimpija
1998/99 1 - druga liga Maribor, Mura, Olimpija, Šmartno
1997/98 1 - druga liga Elan Novo mesto, Mura, Primorje, Rudar
1996/97 0 Maribor, Mura, Olimpija, Primorje
1995/96 0 Celje, Olimpija, Primorje, Rudar
1994/95 0 Beltinci, Celje, Maribor, Mura
1993/94 0 Krka, Maribor, Mura, Olimpija
1992/93 0 Celje, Ljubljana, Olimpija, Studio D Novo mesto
1991/92 0 Maribor, Nafta, Olimpija, Primorje

Največji podvig je uspel Jeseničanom

Krka bo v polfinalu pokala zaigrala že petič. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Krka bo v polfinalu pokala zaigrala že petič. Foto: Urban Urbanc/Sportida Danes se bo prvič po sezoni 2011/12 v polfinalu pokala Slovenije predstavil tudi klub, ki se ne dokazuje v prvoligaški konkurenci.

V zgodovini državne samostojnosti je bilo takšnih primerov le devet, najbolj pa je odmeval podvig Jesenic, ki so v sezoni 2003/04 v polfinalu zaigrale kot tretjeligaši. Krka bo v polfinalu pokala Slovenije zaigrala že petič, še tretjič pa jim je to uspelo v vlogi aktualnega drugoligaša. V finalu še ni igrala.

Edini klub, ki ni bil v prvi ligi, a se je nato uvrstil v finale pokala Slovenije, je bil Aluminij. Kidričani, v tej sezoni so v četrtfinalu izpadli proti favorizirani Olimpiji, so pred 14 leti zaigrali v velikem finalu, v katerem so priznali premoč Gorici. Lahko Krka ponovi dosežek "šumarjev" iz Kidričevega?

Najlepši zadetki 27. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte