Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 10. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Albanija Albert Bunjaku Albert Bunjaki kvalifikacije za SP 2018 Ivan Rakitić Luka Modrić Ante Čačić Hrvaška Kosovo

Četrtek, 6. 10. 2016, 12.30

6 let, 6 mesecev

Zgodovinska nogometna tekma

Norišnica v Albaniji, prihaja Hrvaška

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Kosovo Finska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ljubitelji nogometa na Kosovu nestrpno čakajo na začetek zgodovinskega obračuna. Na albanskih tleh bodo v kvalifikacijah za SP 2018 gostili močno oslabljeno Hrvaško, selektor Albert Bunjaki pa si je v napovedi srečanja izposodil besede svetnice matere Tereze.

Kvalifikacije za SP 2018, 2. krog

Ko sta Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in Evropska nogometna zveza (Uefa) spomladi sprejeli Kosovo v svoji družini, se je mladi državi, nastali na pogorišču nekdanje Jugoslavije, ponudila možnost, da sodeluje v kvalifikacijah za veliko tekmovanje.

Vstopnice pošle v nekaj urah

Za dvoboj v Skadru vlada ogromno zanimanje. | Foto: Reuters Za dvoboj v Skadru vlada ogromno zanimanje. Foto: Reuters Na poti do SP 2018 se je že pomerila s Finsko in se s potovanja na sever Evrope vrnila s točko (1:1), danes pa bo prvič računala na prednost domačega igrišča.

Ne dobesedno, saj bo dvoboj zaradi neustreznosti nogometnih objektov na Kosovu (niti eden ni primeren za igranje mednarodnih srečanj na najvišji ravni) gostila pri sosedi Albaniji. To ne zmanjšuje evforije pred zgodovinskim dejanjem, saj se bo v Skader odpravilo ogromno navijačev s Kosova, ki bodo skupaj z brati Albanci pozdravili krstni domači kvalifikacijski nastop.

Izbranci Alberta Bunjakija bodo v Skadru računali na bučno podporo, saj bo štadion, na katerem je v preteklosti gostovala tudi Slovenija (leta 2007 pod vodstvom Matjaža Keka), poln do zadnjega kotička. Vseh 16 tisoč vstopnic je v prodaji pošlo v nekaj urah. Vlada ogromno zanimanje. Prihodnje leto bi se lahko Kosovo predstavilo že na domačih tleh, saj v Prištini gradijo objekt, ki bo zadovoljeval vse kriterije Fife za igranje tako pomembnih tekem, do takrat pa bo Kosovo gostitelj na albanskih tleh.

Zaradi poziva JLA zbežal na Švedsko

Kosovo je kvalifikacije za SP 2018 začelo z remijem na Finskem. | Foto: Reuters Kosovo je kvalifikacije za SP 2018 začelo z remijem na Finskem. Foto: Reuters Pred srečanjem odmeva prigoda iz življenja selektorja Kosova, ki jo je izkusil pred 25 leti. "Obsodili so me na 20 let zapora, ker nisem želel streljati na Vukovar in Hrvaško," je v intervjuju za hrvaški športni časnik Sportske novosti dejal Bunjaki.

Rodil se je kot Bunjaku, a se nato leta 1991 preimenoval, saj je spremenil zadnjo črko priimka. To je storil zato, da bi se izognil jugoslovanskim organom, ki so ga iskali, ker se ni javil na vojaški poziv tedanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Star je bil 20 let, bil je študent in nogometaš Prištine, takratnega drugoligaša, nato pa zbežal na Švedsko.

Njegova izjava je odmevala zlasti v Srbiji, ki podobno kot več kot 80 članic Združenih narodov ne priznava samostojnosti Kosova. Selektorju novopečene članice Uefe očitajo, da se želi pred veliko tekmo s takšnimi trditvami prikupiti Hrvaški.

Če si ne bi spremenil priimka ...

Bunjaki je star 45 let. Selektor Kosova je od leta 2009, selektorsko štafeto pa je prevzel od nekdanjega napadalca Kujtima Shale. Ta je v prejšnjem stoletju blestel v dresu zagrebškega Dinama, kjer si je delil slačilnico tudi s slovenskim branilcem Gregorjem Židanom. Trenerske izkušnje si je Bunjaki nabiral na Švedskem.

Nekdanji reprezentant Švice Albert Bunjaku (desno) je s tremi zadetki najboljši strelec izbrane vrste Kosova. | Foto: Reuters Nekdanji reprezentant Švice Albert Bunjaku (desno) je s tremi zadetki najboljši strelec izbrane vrste Kosova. Foto: Reuters

Če bi ohranil priimek, bi v izbrani vrsti sodeloval z istoimenskim napadalcem. Napadalec Kosova je namreč 32-letni Albert Bunjaku, nekdanji nogometaš Nürnberga in Kaiserslauterna, zdaj pa švicarskega St. Gallna. Bunjaku je nekdanji reprezentant Švice in eden izmed številnih nogometašev, ki so se po državni samostojnosti Kosova odločili, da zaigrajo pod njegovo zastavo, čeprav so v preteklosti branili barve druge države.

Največji zvezdniki se niso pridružili

Selektor Kosova si je izposodil besede Nobelove nagrajenke matere Tereze. | Foto: Reuters Selektor Kosova si je izposodil besede Nobelove nagrajenke matere Tereze. Foto: Reuters Čeprav se je pred začetkom kvalifikacij za SP 2018 šušljalo, da bi lahko reprezentanca Kosova močno oslabila nekatere izbrane vrste, zlasti Švico in Albanijo, v katerih ne manjka nogometašev s koreninami s Kosova, se to ni zgodilo.

Do prve tekme in velikega remija na Finskem (1:1) se je pridružilo nekaj "legionarjev", ki so pred tem že oblekli drug državni dres, ni pa bilo največjih zvezdnikov. Na primer bratov Granita in Taulanta Xhake ter Lorika Cane. Bunjaki ima tako na voljo reprezentanco, zbrano z vseh vetrov. Največ nogometašev igra v Nemčiji (5), veliko jih je tudi na Nizozemskem (4) ter v Švici in Turčiji (po 3).

Za dvoboj s Hrvaško bo kandidiral tudi nekdanji reprezentančni vratar Bosne in Hercegovine Adis Nurković, pridružila sta se tudi nekdanji mladi reprezentant Švedske Arber Zeneli ter nadarjeni najstnik Labinot Kabashi, ki ima šele 16 let in skupaj s sovrstniki pridobiva izkušnje pri slavni Barceloni.

Navijači Kosova se zavedajo, da bodo danes gostili eno najmočnejših reprezentanc v Evropi. "Ne moremo narediti velikih stvari, lahko pa male z veliko ljubezni," si je Bunjaki na novinarski konferenci v Albaniji izposodil misel albanske redovnice matere Tereze, rojene v Skopju, ki so jo letos razglasili za svetnico.

Čačić ostal brez najboljših

Selektor Kosova ima nekaj težave s poškodovanimi igralci, a niti približno tako velikih kot njegov stanovski kolega Ante Čačić. Hrvaška je ostala brez največjih zvezdnikov. Manjkala bosta motorja madridskega Reala Luka Modrić in Barcelone Ivan Rakitić, poškodovan je tudi mladi as Juventusa Marko Pjaca. Hrvaški selektor je tako čez noč ostal brez igralcev, skupaj vrednih blizu 150 milijonov evrov, kar je hud udarec za slovensko sosedo. Nekdanji trener Maribora je kljub temu prepričan, da jih lahko nadomestijo drugi.

Luka Modrić bo zaradi operativnega posega na kolenu odsoten vsaj še nekaj tednov. | Foto: Reuters Luka Modrić bo zaradi operativnega posega na kolenu odsoten vsaj še nekaj tednov. Foto: Reuters

V zvezni vrsti ima na razpolago kakovostne menjave. V poštev prideta beli baletnik Mateo Kovačić in Marcelo Brozović, ki se je pri Handanovićem Interju znašel v nemilosti novega trenerja Franka De Boerja. Hrvaški reprezentanti so najbolj veseli, da bodo lahko končno nastopili pred polnimi tribunami. Na prvi tekmi s Turčijo so v Zagrebu zaradi kazni igrali na praznem Maksimirju, v Albaniji pa jih bo spremljalo 800 navijačev.

Na Hrvaškem so prireditelje srečanja opozorili na dodatno previdnost, saj ne manjka govoric o tem, da bi lahko gostujoči privrženci - podobno kot na EP 2016 - namerno prekinili dvoboj. Reprezentanco so tako po prihodu v Albanijo pričakali pripadniki specialne policije.

Vse tri tekme prvega kroga so se končale z 1:1, tako da spada skupina I, v kateri sta še Islandija in Ukrajina, med najbolj zanimive in izenačene v kvalifikacijskem ciklusu za SP 2018.

Ne spreglejte