Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dušan Kosič Triglav

Petek, 19. 4. 2013, 11.05

8 let

Kosič: Želim ustvarjati nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Triglav je na trenersko mesto ustoličil Dušana Kosiča, ki je sprejel izziv in po prvih vtisih je pozitivno presenečen. Želi si predvsem, da bi njegova ekipa igrala všečen nogomet, kar pa je proces.

Dušan Kosič je po odhodu Siniše Brkiča kaj hitro prevzel vajeti ekipe trdno v roke in na dveh tekmah proti Celju in Gorici zabeležil zmagi, ob tem pa njegova zasedba še vedno ni prejela zadetka. "Iskreno povedano, takšnega izkupička na uvodnih dveh tekmah nisem pričakoval. Po prvih treningih sem dobil občutek, da si fantje želijo biti disciplinirani, imajo pa tudi kakovost, ki so jo že pokazali in bili na zavidljivi ravni. Zasluga gre seveda tudi nekdanjemu trenerju, morda tudi spletu okoliščin, vendar težim k temu, da se kažemo v spodobni luči," je uvodne vtise strnil trener Triglava.

Dojeli so, kaj pričakujem

Podpisal je dvoletno pogodbo, ima pa vizijo, ki jo želi nekoč uresničiti. "Za izpolnitev vsega, kar imam v glavi, bi potrebovali štiri leta in tudi še kakšnega igralca, ki bi spadal v to filozofijo. Dela je ogromno, veseli pa me dejstvo, da so nekateri fantje po uvodnih treningih dojeli, kaj pričakujem od njih in to tudi pokazali. To mi je bolj pomembno od točk. V nogometu je tako, da se je treba dokazovati vsako tekmo. Če bo šlo tako naprej, bom zelo vesel in vsi bomo imeli korist od tega. To je moj cilj. Se pa stvari v nogometu hitro spreminjajo. Če se bomo približali temu, da bodo igralci dajali to, kar dajejo in popravili napake, potem bodo tudi točke prihajale. Treba pa je tudi pri nekaterih spremeniti miselnost, saj ne želim gledati nabijanja žoge, če pa si ob tem še nevaren za gol, pa si na pravi poti," je svojo vizijo predstavil Kosič.

Ob vprašanju, zakaj je sprejel ponudbo Triglava, pa pravi: "Rad bi ustvarjal nogomet, to si želim. Odkar sem se lotil tega dela, je moj cilj imeti zadovoljne igralce. Zato želim, da vsak, ki želi napredovati, sprejema informacije in se izpopolnjuje. Tudi sam sebe poskušam prepričati, da lahko fantom čim bolje prenesem svoje razmišljanje o nogometu. To je moj izziv in verjamem, da lahko igramo nogomet, predvsem pa si upamo igrati," sporoča Dule, kot ga kličejo znanci.

Igra pred rezultati

Marsikdo dvomi o tem, da lahko Triglav igra všečen nogomet in ob tem zbira točke. Vendar pa ima Kosič drugo razmišljanje. "Na to odgovarjam in apeliram tudi na vse trenerje. Vsi bi morali težiti k temu, da bi igrali odprt nogomet, zanimiv za gledalce, ne gledati le na rezultate. V preteklosti so nas učili prav to. Trenerji tako delajo filozofijo iz sistemov in ne vem kaj še, zame pa je glavni pokazatelj to, da so igralci iz takšnih okolij zanimivi za tujino. Tudi v Sloveniji se da narediti neko zgodbo. Srčno verjamem, da obstajajo ideje za kaj takega. Ljudje smo si različni, tudi sam pa bolj cenim klube, ki ustvarjajo nekaj in igrajo nogomet, saj je to tudi težje, kakor le čakati na napake tekmeca. To sem fantom tudi povedal. Napako je treba znati narediti, da napreduješ. Sestaviti tako ekipo pa je rezultat, ki traja. Rezultat na hitro se da narediti z nekaj okrepitvami. Poti je veliko, tista, ki traja, pa zajema celotno vzgojo, kulturo ...," odgovarja strateg, ki bo 23. aprila dopolnil 42 pomladi, pohvali pa se lahko, da je s 421 tekmami po Sebastjanu Gobcu drugi po številu nastopov v slovenski ligi.

Triglav je z dvema zmagama in tekmo manj na sedmem mestu in bo ob podobnem nadaljevanju še v tretji zaporedni sezoni obstal v prvi ligi, pa čeprav gre za edini polprofesionalni klub v ligi. "Nismo se dvignili, zmagi nam dajeta to, kar smo si zaslužili, tudi s kančkom sreče, ki smo si jo priborili. Fantje bodo kazali še boljši pristop in to je razmišljanje za naprej. Želimo si biti skromni in ponižni, predvsem pa samozavestni. Pri Triglavu sem zadovoljen, hočem le zaupanja, če bodo v klubu zaupali meni, bom tudi jaz njim," sporoča legenda Olimpije.

Ne spreglejte