Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2023,
22.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

svetovno klubsko prvenstvo Real Madrid Flamengo Wydad Al Hilal Seattle Sounders Al Ahly klubsko SP

Sreda, 8. 2. 2023, 22.15

1 leto, 2 meseca

Klubsko SP, Maroko (2023)

Real ni dopustil novega presenečenja v Maroku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Real Madrid | Real Madrid se je zavihtel v finale. | Foto Reuters

Real Madrid se je zavihtel v finale.

Foto: Reuters

V Maroku poteka svetovno klubsko prvenstvo v nogometu. Južnoameriški prvak Flamengo se je v uvodnem polfinalnem dvoboju pomeri z azijskim prvakom, klubom Al Hilal iz Savdske Arabije, in izgubil z 2:3. Ta se bo v soboto v finalu pomeril z evropskim prvakom Real Madridom, ki je v polfinalu ugnal egiptovski Al Ahli s 4:1 (1:0). V soboto bo na sporedu tudi tekma za tretje mesto.

Argentina Enzo Fernandez
Sportal Norije je konec, rekord je padel pozno ponoči

Madridčani so v Rabatu proti Al Ahliju prevladovali v prvem polčasu, imeli žogo več časa v posesti, sprožili več strelov, enega od teh pa tudi unovčili za vodstvo. V 42. minuti je zadel Vinicius Junior.

Federico Valverde je le nekaj trenutkov po začetku drugega polčasa podvojil prednost Madridčanov, ko je v mrežo pospravil odbito žogo. So se pa afriški predstavniki vrnili v igro v 65. minuti, ko je z bele točke zadel Ali Maaloul. Enajstmetrovko je zakrivil Eduardo Camavinga s spotikanjem.

Rodrygo je zadel za 3:1. | Foto: Reuters Rodrygo je zadel za 3:1. Foto: Reuters

Že v sodniškem dodatku pa sta zmago španske zasedbe, ki je v 87. minuti prek Luke Modrića zapravila svojo enajstmetrovko, potrdila Rodrygo in Sergio Arribas.

Real Madrid, zmagovalec evropske lige prvakov, sicer velja za glavnega favorita prvenstva. V letih 2014, 2016, 2017 in 2018 je že dvignil pokal v tem tekmovanju, pred tem pa je še trikrat slavil v predhodnem medcelinskem pokalu.

Savdijci do presenečenja

Junak prvega polfinala je bil z dvema goloma in podajo Salem Al-Davsari.

Al Hilal je v četrtfinalu v Rabatu po streljanju enajstmetrovk premagal domačega predstavnika in afriškega prvaka Wydad iz Casablance. Po rednem delu in podaljških je bil izid 1:1.

Za južnoameriškega prvaka Flamengo pa je bila to prva tekma na klubskem SP, saj se je tako kot evropski prvak Real Madrid pridružil šele v polfinalu.

Al Hilal je izločil Flamengo. | Foto: Reuters Al Hilal je izločil Flamengo. Foto: Reuters

Za hitro navdušenje azijskih navijačev na tribuni je poskrbel glavni sodnik, Romun Istvan Kovacs, ki je že v četrti minuti pokazal na belo točko, Al-Davsari pa je uspešno izvedel najstrožjo kazen za zgodnje vodstvo Savdijcev.

Flamengo je izenačil po 20 minutah dvoboja, ko je s strelom z roba kazenskega prostora Pedro premagal savdskega vratarja.

A drame v prvem polčasu še ni bilo konec. V sedmi minuti sodnikovega dodatka je po ogledu videoposnetka Kovacs dosodil še drugo enajstmetrovko Al Hilalu, Gersonu pa drugi rumeni karton in ga predčasno poslal pod prho. Al-Davsari je bil tudi v drugo natančen za 2:1.

Sredi drugega polčasa je Al-Davsari goloma dodal še podajo, ko je zadel Luciano Vietto. Kljub igralcu manj so v prvi minuti sodniškega dodatka Brazilci znižali zaostanek, še drugič je bil natančen Pedro, a jim je zmanjkalo časa za preobrat. Savdska ekipa se je tako presenetljivo uvrstila v finale.

V dokaj enakovrednem boju je egiptovska ekipa Al Ahli zmago dosegla v 88. minuti, ko je z roba kazenskega prostora zadel Afša. Žoga je na poti proti golu še malce spremenila smer, tako da je bil Stefan Frei v vratih Seattla brez moči. Al Ahli je sicer minuto pred tem zadel tudi prečko, streljal je Percy Tau. | Foto: Reuters V dokaj enakovrednem boju je egiptovska ekipa Al Ahli zmago dosegla v 88. minuti, ko je z roba kazenskega prostora zadel Afša. Žoga je na poti proti golu še malce spremenila smer, tako da je bil Stefan Frei v vratih Seattla brez moči. Al Ahli je sicer minuto pred tem zadel tudi prečko, streljal je Percy Tau. Foto: Reuters

Evropske ekipe so v nizu naslovov v tem tekmovanju vse od leta 2012. V tem obdobju je Real slavil štirikrat, Bayern dvakrat, Barcelona, Liverpool in Chelsea pa po enkrat.

Denarne nagrade so na letošnji izvedbi enake kot na prejšnji. Tako bo zmagovalec dobil 4,6 milijona evrov, finalist 3,7 milijona, tretjeuvrščeni 2,3 milijona, četrtouvrščeni 1,8 milijona, poraženca 2. kroga po 0,9 milijona, zadnja ekipa na turnirju pa bo dobila 0,46 milijona evrov.

SP navijači Maroko
Sportal Maročani po zgodovinski uvrstitvi do gostiteljstva velikega turnirja
Ne spreglejte