Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

Natisni članek

Manchester United David de Gea Kostarika Florentino Perez špansko prvenstvo liga prvakov Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Keylor Navas

Petek, 20. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ko se je zjokal in zahvalil bogu, je ostal Oblak nedotakljiv

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

V finalu lige prvakov bo veliko odvisno od dnevne forme vratarjev. Med vratnicama Atletica bo stal samozavestni Jan Oblak, pri madridskemu Realu pa bo imel glavno besedo Kostaričan Keylor Navas, ki se je lani za las ognil selitvi v Manchester. Če se ne bi, Škofjeločan ne bi bil več rekorder španskih klubov.

Do velikega spopada med madridskima velikanoma nas loči le še dober teden dni. Nogometni analitiki na San Siru ne pričakujejo festivala zadetkov, saj se zavedajo, da bo jekleno obrambo Atletica, najboljšo, kar jo premorejo španski klubi, v rednem delu zelo težko premagati. Rdeče-belim ni v tej sezoni še nihče dal več kot dva zadetka, ogromne zasluge za podvig pa si lasti tudi Jan Oblak. V finalu lige prvakov bo velik adut Atletica, prizadeval si bo, da nastop v svojem tretjem prestižnem finalu krona s prvim evropskim naslovom.

Svoje načrte ima tudi madridski Real. V ligi prvakov težko prejema zadetke, zlasti takrat, ko je v vratih slavnega kluba Keylor Navas. Kostaričan bo konec leta dopolnil okroglih 30 let. Od Škofjeločana je starejši šest let, podobno kot slovenskega asa Atletica pa tudi njega spremlja všečna statistika. Navijači Reala se mu klanjajo, saj je baletnikom z odličnimi predstavami pomagal do preboja v sklepno dejanje.

Najboljši pri Realu v zadnjih 20 letih

Na desetih tekmah v ligi prvakov je Navas mrežo ohranil nedotaknjeno kar devetkrat. Premagan je bil le na gostovanju v Wolfsburgu in to dvakrat, na ostalih srečanjih pa se je ob rezultatu Realovega tekmeca izpisala ničla. V ligi prvakov je bil nepremagan kar 738 minut zapored. Tako bo finale na San Siru minil v znamenju dveh zelo uspešnih vratarjev, ki sta v tej sezoni strah in trepet napadalcev.

V ligi prvakov je ostal nepremagan kar 738 minut zapored. Vse do gostovanja v Wolfsburgu. | Foto: V ligi prvakov je ostal nepremagan kar 738 minut zapored. Vse do gostovanja v Wolfsburgu.

Navas brani odlično in podira rekorde. Madridski Real je imel v zadnjih 20 letih številne vrhunske vratarje, a se ni mogel nihče pohvaliti s takšno učinkovitostjo. Na tekmo prejme le 0,82 zadetka, kar je najmanj od sezone 1996/97, ko je v vratih Reala stal Bodo Illgner. Nemec je na 40 srečanjih prejel 31 golov (0,77 na tekmo), nato pa je sledilo obdobje, ko se ni nihče približal njegovemu povprečju. Niti Iker Casillas, ki je v Madridu branil 14 sezon zapored. Še najbližje je prišel Navas.

Keylor Navas v sezoni 2015/16 (Real) Jan Oblak v sezoni 2015/16 (Atletico)
30 prejetih golov: 28 (špansko prvenstvo) + 2 (liga prvakov) 25 prejetih golov: 18 (ŠP) + 7 (LP)
44 tekem: 34 (ŠP) + 10 (LP) 50 tekem: 38 (ŠP) + 12 (LP)
3960 minut: 3060 (ŠP) + 900 (LP) 4530 minut: 3420 (ŠP) + 1110 (LP)
118 obramb: 95 (ŠP) + 23 (LP) 119 obramb: 82 (ŠP) + 37 (LP)

S Kostariko je šokiral svet

Real ga je kupil leta 2014. Takrat je Kostaričan blestel na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer je presenetil svet in svojo izbrano vrsto popeljal v četrtfinale. V skupini smrti je Kostarika prehitela tri nekdanje svetovne prvake (Urugvaj, Italija in Anglija), nato izločila še Grčijo, šele po loteriji kazenskih strelov pa klonila proti Nizozemski. Navas je s soigralci, bolj ali manj anonimneži v primerjavi z zvezdniškimi tekmeci, spisal pravljico, Kostarika pa je postala Pepelka prvenstva.

Kostarika se je na svetovnem prvenstvu v Braziliji nepričakovano povzpela med osem najboljših. | Foto: Kostarika se je na svetovnem prvenstvu v Braziliji nepričakovano povzpela med osem najboljših.

Ko je blestel v Braziliji, je bil še član Levanteja, po silnih pohvalah in uvrstitvi med tri najboljše vratarje na SP 2014 pa se je povečal seznam klubskih velikanov, ki so ga želeli privabiti v svoje vrste. Real je zmagal. Navasu ni bilo žal. Uresničil je otroške sanje. Čeprav je bil rezerva Casillasu, se ni pritoževal, ampak je trdo delal in se dokazoval na treningih, občasno pa še na tekmah.

Tragikomična zamuda poskrbela, da je ostal "doma"

Po koncu sezone 2014/15 pa je sledilo burno poletje, v katerem bi se lahko Navasu obrnil svet za 180 stopinj. Real je že sklenil dogovor z Manchester Unitedom, da opravi menjavo vratarjev. Beli baletniki so želeli kupiti španskega reprezentanta Davida De Geo za 30 milijonov evrov, hkrati pa rdečim vragom prodati Navasa za 15. Kupčija je bila dogovorjena, izvedba pa se je zavlekla, tako da je glavni del potekal zadnji dan prestopnega roka. Poskrbela je za eno najbolj tragikomičnih zgodb, ki si jih kluba tako velikega slovesa ne bi smela dovoliti.

Kostaričan je leta 2014 sijal od sreče, ko se je pridružil belim baletnikom. Podobno velja za njegovo družino. | Foto: Kostaričan je leta 2014 sijal od sreče, ko se je pridružil belim baletnikom. Podobno velja za njegovo družino.

Zaradi administrativne zamude, saj so določeni dokumenti na potrebno mesto prispeli nekaj minut po izteku roka, je posel padel v vodo. De Gea je ostal na Old Traffordu, Navas pa v prestolnici. Kostaričan je pred tem v pripravljalnem središču Reala že opravil zdravstveni pregled za Manchester United in podpisal pogodbo. Nato je pripravil kovček in odšel na letališče, kjer se je v čakalnici odvijala prava drama. Čakal je in čakal, nikoli pa se ni vkrcal na letalo, saj se je zapletalo pri administraciji prvega vratarja Uniteda. Ko je Keylor izvedel, da ostaja v Madridu, ni skrival zadovoljstva.

Zjokal se je od sreče, zahvalil bogu in sedmi sili priznal, da ni želel zapustiti španske prestolnice, kjer se počuti kot doma. To je bil eden njegovih najsrečnejših dni v življenju, po njegovi zaslugi, pa tudi zaradi nespretnega dela tistih, ki so bili vpleteni v prestop De Gee, pa je ostal Oblak rekorder španskega prvenstva. Ko ga je Atletico kupil, je Benfici vplačal 16 milijonov evrov. S tem je postal Škofjeločan najdražja vratarska okrepitev španskega kluba vseh časov. Če bi De Gea prišel v Madrid, bi v trenutku padel na drugo mesto, tako pa je Slovenec ostal na vrhu.

Perez želi Španca, ki je v Manchestru ostal brez lige prvakov

Ker je Real lani poleti zapustil dolgoletni kapetan Casillas, so se morali beli baletniki zanesti na sposobnosti Kostaričana. Ni jih pustil na cedilu, ampak je branil tako dobro, da so ga hitro vzljubili vsi. No, skoraj vsi, saj srce predsednika Florentina Pereza še vedno bije za prihod De Gee. Je vendarle španski reprezentant, je štiri leta mlajši od Navasa in ima velikanski motiv, da se vrne v domovino. V španski prestolnici živi njegovo dekle Edurne.

Če bo David De Gea ostal v Manchestru, v prihodnji sezoni ne bo igral v ligi prvakov. | Foto: Če bo David De Gea ostal v Manchestru, v prihodnji sezoni ne bo igral v ligi prvakov.

Zato so ponovno oživele govorice, da naj bi se De Gea vrnil v Madrid, ki so nekoliko začudile privržence, saj so zelo zadovoljni s tistim, kar prikazuje Navas. De Gea se ne namerava vrniti k Atleticu, kjer se je dokazoval pred odhodom na Otok, ampak k Realu. K svoji nesojeni želji, zanimivi tudi zaradi tega, ker Manchester United v prihodnji sezoni sploh ne bo igral v ligi prvakov. Ker se Španec ne razume najbolje z Louisom Van Gaalom, obstaja velika verjetnost, da bi rad dvignil sidro in odšel drugam, če bi nizozemski strateg ostal na Old Traffordu. Če bi ga zamenjal Jose Mourinho, bi bila to druga zgodba.

Casillas z odhodom odprt pot do vratarske slave Navasa

Navas je poslal odgovor. Želi dvakrat višjo plačo, vsaj 4,4 milijona evrov, kolikor bi lahko prejemal kot vratar Manchester Uniteda, in podaljšanje pogodbe. Tako poroča španski dnevni časnik AS.

Perez je lani nameraval De Geo kupiti za 30 milijonov evrov. Ni se izšlo po njegovih željah. Vmes je njegova odškodninska klavzula narasla. Po novem znaša 50 milijonov, a na srečo Reala le do 15. junija 2016. Zato bo kupčija, če bo do nje prišlo, skoraj zagotovo sklenjena pozneje, najverjetneje po koncu evropskega prvenstva v Franciji.

Tam bo zanimivo videti, ali bo De Gea prepričal španskega selektorja, da mu zaupa vlogo prvega vratarja, ki jo je do zdaj opravljal Casillas. Ravno tisti vratar, ki je s svojim odhodom odprl pot do vratarske slave Navasa in poskrbel, da se bo v finalu lige prvakov govorilo tudi o neposrednem dvoboju med Kostariko in Slovenijo. Dvema majhnima deželama z izvrstnimi vratarji.

Ne spreglejte