Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid NK Olimpija NK Olimpija Enrique Cerezo Diego Simeone Mladen Dabanović Robert Volk Benfica Lizbona Nuno Espirito Santo Thomas Müller Oliver Kahn slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 4. 5. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Jan Oblak ali sopomenka za popolnost

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

3

Predstava Jana Oblaka je na srečanju v Münchnu, kjer je z Atleticom izgubil proti Bayernu (1:2), a se vseeno uvrstil v finale lige pravkov, mejila na popolnost. Tako razmišlja nekdanji reprezentančni vratar Mladen Dabanović. In ni edini …

Atletico se je uvrstil v finale lige prvakov, njegov vratar Jan Oblak pa navdušil med vratnicama in si prislužil visoke ocene za nastop. "Oblak je popeljal Atletico v Milano," se je bleščalo na naslovnici priljubljenega španskega športnega časnika Marca, na socialnih omrežjih pa ni manjkalo šal in metafor, ki so se nanašale na njegov priimek. Iztočnica je bila skupna. Nad Bavarsko so v torek zavladali črni oblaki, zvezdniki Bayerna pa si bodo najbolj zapomnili odlične obrambe slovenskega vratarja, ki je prejel visoke ocene za nastop in dokazal, da spada med najboljše, kar ponuja nogometna Evropa.

Zbral je devet obramb in postavil nov rekord rdeče-belih na evropskih srečanjih. Med njimi je tudi največja, ki je morda odločila potnika v finale. Pri zaostanku z 0:1 je ubranil strel z bele točke Thomasu Müllerju. Če bi Bayern v 34. minuti povedel z 2:0, bi se lahko ladja Atletica začela resno potapljati, tako pa je ostalo pri rezultatu, ki je španskemu predstavniku zagotavljal bolj sproščen vstop v drugi polčas. "Zelo sem razočaran, da nisem izkoristil strela z bele točke," je potožil nemški napadalec, čigar namero je Oblak prebral in ustavil njegov kazenski strel.

Lahko večkrat zavrtiš posnetek, pa boš stežka odkril napako

Na koncu je Bayern zmagal z 2:1, kar ni zadoščalo za napredovanje. V zadnjih minutah je silovito pritisnil na vrata španskega velikana, a se mreža Oblaka ni več zatresla. Slovenec si je pri 23 letih priigral prvi nastop v finalu lige prvakov, kjer ga čaka boljši iz dvoboja med Realom in Manchester Cityjem.

Ko je v 34. minuti ubranil kazenski strel Thomasa Müllerja, je  Atletico rešil najhujšega. | Foto: Ko je v 34. minuti ubranil kazenski strel Thomasa Müllerja, je Atletico rešil najhujšega.

"Zelo me je navdušil s predstavo, s katero je, pa ne pretiravam, vrhunski ne le v evropskem, ampak celo svetovnem merilu. S takšno postavitvijo, samozavestjo in reakcijami na obeh tekmah, ki ju je oddelal praktično brez napake, je bil blizu popolnosti. Slovenci smo lahko res ponosni nanj in zadovoljni, da ga lahko imamo v reprezentanci. Čeprav bi si večkrat zavrteli posnetek dvoboja, bi le stežka odkrili kakšno drobceno napako. Še gola s prostega strela ne bi dobil, če se žoga ne bi dotaknila soigralca," je prepričan nekdanji slovenski reprezentančni vratar Mladen Dabanović, ki je predstavo svojega mlajšega rojaka spremljal z odprtimi usti.

Legenda Bayerna: Oblak lahko postane najboljši

Ko je kot golobradi deček branil v 1. SNL za Olimpijo, je v obrambi sodeloval tudi z očetom Andraža Šporarja, Miho Šporarjem. | Foto: Ko je kot golobradi deček branil v 1. SNL za Olimpijo, je v obrambi sodeloval tudi z očetom Andraža Šporarja, Miho Šporarjem.

Oblak se je izkazal na evropskem pogrebu Josepa Guardiole kot trenerja Bayerna. Tudi veliki katalonski strokovnjak ni našel rešitve, kako pokvariti zgodbo o dovršeni obrambi Atletica, ki ji poveljuje mladi Slovenec. Nemška javnost se je lahko prepričala, da po žrebu ni zastonj opozarjal, s kako dobrim vratarjem se lahko pohvali madridski klub.

"Oba vratarja sta se zelo izkazala. Manuel je najboljši vratar na svetu, Oblak pa je na dobri poti, da to postane," je vratarja Manuela Neuerja (Bayern) in Oblaka za predstavi, na kateri sta med drugim zaustavila tudi strela z bele točke, pohvalil nekdanji nemški vratarski as Oliver Kahn.

Ko je pred 15 leti branil za Bayern, je v finalu lige prvakov v Milanu ubranil kazenski strel Zlatka Zahovića in Bayernu pomagal do enega izmed petih evropskih zvezdic. To je bil tudi zadnji nastop Slovenca v finalu lige prvakov. Čez dobre tri tedne bo na istem štadionu, finale lige prvakov se vrača na San Siro, ponovno na delu Slovenec. Po zaslugi 23-letnega Gorenjca.

"S tem, kdo je naš tekmec, se ne obremenjujemo. Izločili smo Barcelono, zdaj še Bayern, Real Madrid in Manchester City pa sta izjemni ekipi, tako da nam je vseeno, s kom bomo zaigrali v finalu. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je v Münchnu svojem slogu, v katerem prevladujeta spoštovanje tekmeca in skromnost, po najslajšem porazu v karieri pojasnil Škofjeločan.

Pri Olimpiji ga med starimi konji ni bilo nikoli strah

Njegova nogometna zgodba spominja na tiste, ki se rade pojavljajo na filmskih platnih. Začel jo je pri nogometnem klubu Ločan iz Škofje Loke, nadaljeval pa pri Olimpiji, kjer se v tistem obdobju nista cedila med in mleko. S 14 leti je že treniral z veterani Olimpije, številnimi preverjenimi imeni z bogato nogometno kartoteko, ki so zeleno-bele pod imenom NK Bežigrad skušali vrniti med elito. Drzno zastavljen, a skrajno srčen cilj so tudi uresničili. Pomagal jim je tudi mladi Oblak.

Prvoligaške izkušnje je začel nabirati v dresu Olimpije s 16 leti. | Foto: Prvoligaške izkušnje je začel nabirati v dresu Olimpije s 16 leti.

"Ko je začel trenirati z nami, ni imel niti 14 let. Priključil se je nam, starim konjem, ker je pač kazal izjemen talent. Čeprav nam je trener Škerl, ki je vodil kadete, očital, da ga bomo uničili, ker je še premlad, smo verjeli vanj in vztrajali, da je ostal z nami," se je tedanjih časov pri ljubljanskem klubu spominjal Robert Volk, ki bi bil lahko Janu po letih oče, saj je od njega starejši skoraj tri desetletja. Primorec je bil takrat prvi vratar ljubljanskih zeleno-belih, vzporedno pa tudi trener vratarjev.

"Ko opazujem zdajšnje reprezentante do 16 in 17 let, nihče ne kaže takšnih znakov zrelosti, kot jih je v njihovih letih Jan. Glavo ima na mestu, vseeno je, ali igra proti Dekanom ali pa Real Madridu. To ima očitno prirojeno. Nikoli ga ni bilo strah, čeprav je bil z nami, veliko starejšimi igralci. Nekateri so se smejali, kaj sploh dela z nami. Milko Djurovski, Miran Pavlin, Robert Englaro, Amir Karić, Cime …'' je Volk opisal, s kom vse je Oblak kot nadobudni mladenič sodeloval na treningih "nove" Olimpije.

Portugalce navduševal z mirnostjo

V finalu evropske lige (2014) je z Benfico ostal praznih rok. | Foto: V finalu evropske lige (2014) je z Benfico ostal praznih rok.

Nabiral je dragocene izkušnje in znanje, ko pa je Olimpija po ekspresni vrnitvi zaigrala v prvi ligi, je pod vodstvom Branka Oblaka, s katerim ni v sorodu, debitiral med najboljšimi. Star je bil le 16 let. Evropa je postala pozorna na njegove zrele predstave. Leto dni pozneje je že debitiral v mladi izbrani vrsti do 21 let, nato ga je odkupila Benfica, ljubljanski klub pa je zaslužil več kot poldrugi milijon evrov.

Pri velikanu iz Lizbone se ni naigral, posodili so ga številnim klubom, kjer je lažje sledil tekmovalnemu ritmu, zlasti v sezoni 2012/13, ko je branil za Rio Ave in zbral 31 nastopov. Takrat je opozoril nase v portugalskem prvenstvu. "Oblak je vratar po mojem okusu. Je izvrstno tehnično podkovan, ima pa tudi zelo zrel značaj. Je tip vratarja, ki se loti izziva na miren način. Ne pozna stresa, niti živčnosti, ne glede na to, kdo je tekmec," je o njem povedal nekdanji trener Rio Aveja Nuno Espirito Santo, ki je pozneje vodil tudi Valencio. Dobro ve, o čem govori, saj je bil tudi sam nekoč vratar. Branil je tudi za Porto, Deportivo in mlado portugalsko reprezentanco.

Benfica je Oblaka po odličnih predstavah v sezoni 2012/13 rade volje povabila nazaj, kjer ga je sprva čakala vloga rezervnega vratarja, po poškodbi izkušenega Brazilca Artura Moraesa pa je dobil priložnost, na katero je čakal vse od prihoda na Portugalsko.

Čakal in dočakal

Po dvoboju z Bayerjem (2014) se mu je spremenil svet. | Foto: Po dvoboju z Bayerjem (2014) se mu je spremenil svet.

Stopil je med vratnici orlov, navdušil in na 24 tekmah prejel le šest zadetkov. Benfici je pomagal do treh domačih lovorik (naslov in dva pokala), z njo pa nastopil še v finalu evropske lige. Po loteriji kazenskih strelov je proti Sevilli (po 120 minutah ni bilo zadetkov) ostal nepotešen, saj je ostal brez evropske lovorike.

Njegove predstave so spremljali največji evropski klubi. Atletico je segel globoko v žep, za 21-letnega vratarja ponudil 16 milijonov evrov in z Benfico sklenil dogovor.

Oblak je kot novopečeni slovenski rekorder prišel v Madrid, kjer je stopil v velike čevlje Belgijca Thibauta Courtoisa. Začetek ni bil bleščeč. Prve dni poletnih priprav je izpustil zaradi poškodbe, kar je izkoristil njegov stanovski kolega Angel Miguel Moya.

Oblak je čakal na priložnost. Večkrat zaman. Branil je občasno v ligi prvakov, kjer se na prvi tekmi ni proslavil, saj je Atletico kot aktualni evropski podprvak (v finalu 2013/14 je klonil proti Realu) izgubil v Pireju proti Olympiakosu (2:3), slovenski novinec pa je od štirih strelov v okvir vrat ustavil le enega.

Branil je le še v španskem pokalu, kjer je prejel priložnost, da brani proti Realu in Barceloni, nato pa dočakal veliki trenutek v ligi prvakov. Na povratni tekmi osmine finala se je Moya poškodoval.  Oblak je vstopil v igro neogret, zgolj po 20 minutah, a ohranil mrežo nedotaknjeno (1:0) in rdeče-belim pomagal do napredovanja po izvajanju kazenskih strelov.

Simeone: Pred njim je bleščeča prihodnost

Navijači Atletica so mu začeli zaupati, samozavestni Jan, ki v obdobju, ko je grel klop, ni izgubil upanja, ampak se še bolj trudil na treningih, pa je začel pisati svojo rdeče-belo pravljico.

"Vedno sem občudoval njegovo vztrajnost in željo po trdem delu, s katerima si je pridobil mesto prvega vratarja. Ko je prišel k nam, se je hitro poškodoval in ostal brez nastopov. Ni igral, Moya je izkoristil njegovo odsotnost in branil zelo dobro, a je Oblak garal na treningih. To se mu je obrestovalo. Pozneje je prejel zasluženo nagrado. Prislužil si je mesto v prvi postavi. Zelo smo zadovoljni z njim, pred njim je bleščeča prihodnost," ga je pohvalil trener Atletica Diego Simeone, ki bo 28. maja skušal popeljati izbrance do prvega evropskega naslova.

Diego Simeone lahko v tej sezoni z Atleticom osvoji dve prestižni lovoriki. | Foto: Diego Simeone lahko v tej sezoni z Atleticom osvoji dve prestižni lovoriki.

V tej sezoni se Oblak poteguje za evropski in španski naslov. Na 48 tekmah v različnih tekmovanjih je kar 31-krat ostal nepremagan. V španskem prvenstvu je zbral že 23 "ničel", kar je klubski rekord, hkrati pa napada več kot dve desetletji star rekord tekmovanja, saj je v 36 prvenstvenih krogih prejel le 16 zadetkov. Če bo v zadnjih dveh krogih premagan le še enkrat, bo novi rekorder. Paco Liano je v sezoni 1993/94 na vratih Deportiva prejel 18 zadetkov, Oblaku pa se ponuja izvrstna priložnost, da ga prehiti.

Dokazal, da je sposoben za največje klube

V tej sezoni je v španskem prvenstvu prejel le 16 zadetkov. | Foto: V tej sezoni je v španskem prvenstvu prejel le 16 zadetkov.

"Če ni že najboljši vratar na svetu, pa je vsaj drugi najboljši. To je dokazal v tej sezoni," ima o njem zelo visoko mnenje predsednik Atletica Enrique Cerezo. Tako je razmišljal pred srečanjem v Münchnu. Morda je po njem spremenil mnenje in Oblaka na lestvici vratarjev postavil še višje …

"Zdaj ni več vprašanje, ali je Jan sposoben za največje klube. To je že dokazal. Postal je planetarni nogometni zvezdnik, zdaj ga poznajo vsi. Nisem prepričan, da bo Atletico tako nor, da bi ga spustil v večji klub, čeprav je že zdaj član vrhunskega kluba z najboljšimi rezultati. Bori se za španski in evropski naslov. Višje je težko seči," je poudaril Dabanović, ki je zastopal slovenske barve na velikem tekmovanju, zdaj pa skrbi za razvoj nogometne šole na Kidričevem.

Po koncu španskega prvenstva čaka Oblaka še velik posladek, finale lige prvakov. Na San Siru se bo 28. maja pomeril proti boljšemu iz drugega polfinalna para, ki ga sestavljata Real in Manchester City. Zaradi nje bo zamudil reprezentančno akcijo, ko bo Slovenija dan pozneje v Malmöju gostovala pri Ibrahimovićevi Švedski.

Nadaljuje tradicijo dobrih slovenskih vratarjev

Po odhodu Samirja Handanovića je postal prvi vratar slovenske reprezentance, selektor Srečko Katanec pa ne skriva sreče, da je po odhodu izkušenega Ljubljančana vrzel v vratih slovenske reprezentance zapolnil prav 23-letni Škofjeločan, ki ga nogometna javnost v Evropi uvršča med najboljše vratarje.

Ko se je Samir Handanović poslovil od državnega dresa, je na prazno mesto vskočil 23-letni Škofjeločan. | Foto: Ko se je Samir Handanović poslovil od državnega dresa, je na prazno mesto vskočil 23-letni Škofjeločan.

"Slovenija ima tudi brez Oblaka dobre vratarje, ki pa so, pošteno povedano, korak ali dva za njim. Oblak bi bil s svojo samozavestjo pomemben člen zadnje vrste, ekipa bi se drugače odzvala. Ne smemo pa pozabiti, da Jan nadaljuje tradicijo dobrih vratarjev. Tudi Samir spada v vrh," nekdanji reprezentančni vratar Dabanović ni pozabil na Handanovića, ki skupaj z Oblakom predstavlja Slovenijo svetu kot deželo vratarskih fenomenov.

Ni pozabil dodati niti izjave o zrelosti Oblaka. Že kot najstnik je prehiteval sovrstnike. "Ne poznam Jana, z njim se še nisem pogovarjal. Če bi se, bi ga vprašal o neverjetni zrelosti. Verjetno je to nekaj prirojenega, plod dobrega dela v mladih letih in pozneje v članski karieri. Če pogledamo Atletico, je imel vedno vrhunske vratarje. Na klopi sedi Moya, pred njim sta bila tu Courtois in De Gea. Tam se ne dela dobro fizično, ampak tudi psihološko. To je pomembno, saj mora biti vratar Atletica vedno na preži," je dejal. Oblaku gre odlično, star pa je le 23 let. Po nesojenem pravilu njegova najboljša vratarska leta šele prihajajo.

Ne spreglejte