Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 5. 2016,
0.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Atletico Madrid Bayern München Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 4. 5. 2016, 0.11

6 let, 7 mesecev

Real ali Manchester City? Oblaku je po uspehu kariere vseeno.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

"Uvrstili smo se v finale. Lahko smo ponosni in srečni," je v Münchnu po najslajšem porazu v karieri (1:2), s katerim si je Atletico zagotovil preboj v finale lige prvakov, priznal slovenski vratar Jan Oblak.

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je že zaigral v finalu evropske lige in z Benfico (2014) nesrečno ostal brez lovorike. Zdaj je poskrbel za nov mejnik v karieri, saj se je z Atleticom, ki je porazil Bayern, uvrstil v veliki finale lige prvakov. Konec meseca (28. maj) se bo v Milanu potegoval za največji naslov, kar ga pozna evropski klubski nogomet, njegov tekmec pa bo znan šele danes zvečer.

"S tem, kdo je naš tekmec, se ne obremenjujemo. Izločili smo Barcelono, zdaj še Bayern, Real Madrid in Manchester City pa sta izjemni ekipi, tako da nam je vseeno, s kom bomo zaigrali v finalu. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je v svojem slogu, v katerem prevladujeta spoštovanje tekmeca in skromnost, po najslajšem porazu v karieri pojasnil 23-letni Škofjeločan. V finalu lige prvakov se bo pomeril z mestnim tekmecem Realom oziroma Manchester Cityjem, odgovor bo znan v poznih večernih urah.

Soigralce rešil črnega scenarija

Atletico je v torek v Münchnu ubranil prednost, ki si jo je priigral prejšnji teden v Madridu (1:0). Čeprav je izgubil (1:2), je napredoval zaradi pravila pomembnosti zadetkov v gosteh. Ni mu kazalo najboljše, saj je v 31. minuti zaostajal z 0:1, le tri minute pozneje pa je Bayern izvajal še strel z bele točke. Če bi takrat povišal vodstvo, bi se španski predstavnik znašel v ogromnih škripcih. Črnega scenarija ni dočakal, saj ga je najhujšega rešil Oblak. Ubranil je strel z bele točke Thomasu Müllerju, pred in po tem še vrsto nevarnih poskusov njegovih soigralcev ter si prislužil visoke ocene za nastop. Zbral je kar deset obramb.

V 34. minuti je ubranil strel z bele točke nemškemu reprezentantu Thomasu Müllerju. | Foto: V 34. minuti je ubranil strel z bele točke nemškemu reprezentantu Thomasu Müllerju.

Sam nerad izpostavlja svoje dosežke, ampak v ospredje vedno postavi rezultat ekipe. "Potrebovali smo zadetek in ga tudi dočakali. Vedeli smo, da bo naporno. Na srečo smo po prvem polčasu, v katerem smo bili slabi, zaostajali le z 0:1. V drugem delu smo vedeli, da moramo vsaj enkrat zadeti v polno. To smo tudi uresničili. Dosegli smo zadetek, kar se je izkazalo za ključ napredovanja. Uvrstili smo se v finale. Lahko smo ponosni in srečni," po poročanju Evropske nogometne zveze (Uefa) ni skrival sreče po zgodovinskem trenutku.

Oblak "maščeval" Zahovića in pokvaril večer Bayernu

Sloveniji je po 15-letnem čakanju priigral možnost, da ponovno spremlja nogometaša, ki bo v finalu lige prvakov na igrišču. Nazadnje je to uspelo Zlatku Zahoviću, ki je leta 2001 v Milanu z Valencio izgubil prav proti Bayernu. Mariborčan je v igro vstopil v drugem polčasu in pri loteriji kazenskih strelov zapravil strel z bele točke. Njegov mlajši rojak Oblak ga je 15 let "pozneje" maščeval, saj je prekrižal načrte bavarskemu velikanu, ki je še tretjič zapored z Josepom Guardiolo neuspešno trkal na vrata finala lige prvakov.

Zvezdniki Bayerna so izpadli, Jan Oblak pa se bo 28. maja potegoval za evropski naslov. | Foto: Zvezdniki Bayerna so izpadli, Jan Oblak pa se bo 28. maja potegoval za evropski naslov.

Oblak je v tej sezoni na 48 tekmah prejel le 23 zadetkov. Več kot enkrat se je njegova mreža zatresla le proti Barceloni, Benfici, Sportingu in po novem še Bayernu, a ga to ni pretirano zmotilo, saj se je na Bavarskem razveselil imenitnega dosežka, preboja v finale. Prav vedno je izgubil z 1:2, tako da v tej sezoni na eni tekmi še ni prejel treh zadetkov.

Ni srečen, ker se je njegova mreža zatresla

"Bayern ima v napadu vrhunske nogometaše, tako da je bilo nemogoče zadržati mrežo nedotaknjeno. Zaradi tega kot vratar nisem preveč srečen, a to je nogomet," je dodal Gorenjec po uspehu, po katerem mu bodo navijači Atletica še slajše zapeli pesem "Obi, Oblak, cada dia te quiero mas ..." (Obi, Oblak, vsaj dan te imamo bolj radi ...).


Vratar, ki lahko v kratkem zruši rekord španskega prvenstva in v sezoni prejme manj kot 18 zadetkov (dva kroga pred koncem jih je prejel 16), ima z Atleticom sklenjeno pogodbo do leta 2021. Če bi ga želeli snubci kupiti pred tem, je na prodaj le za vrtoglavih sto milijonov evrov. S predstavo v Münchnu je dal vedeti, zakaj.

Ne spreglejte