Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2011,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Kek

Ponedeljek, 24. 10. 2011, 12.24

8 let

Kek: Prišel je čas za nove ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matjaž Kek ni več selektor slovenske nogometne izbrane vrste. ''Pred slovenskim nogometom so novi izzivi in novi ljudje," razmišlja 50-letni Mariborčan, ki se bo najbolj spominjal nastopa na SP 2010.

S predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksandrom Čeferinom po četrtem mestu v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo 2012 ni našel skupnega jezika. Mesto selektorja slovenske nogometne reprezentance je zasedal med letoma 2007 in 2011, svojo selektorsko pot pa ocenjuje kot uspešno: "Končalo se je skoraj petletno obdobje mojega vodenja slovenske reprezentance. Vrh je imelo v za mnoge nepričakovani in senzacionalni uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Spomini na to tekmovanje so nepozabni. Imam pa občutek, da se je vse skupaj nekoliko predolgo vleklo. Pred slovenskim nogometom so novi izzivi in novi ljudje," je povedal Matjaž Kek. Kot njegova največja dosežka bosta zapisana nastop na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki ter 15. mesto na svetovni jakostni lestvici.

''Veliko težkih trenutkov, mojih napak in bolečih porazov''

Slovenija je leta 2010 doživela drugo nogometno pravljico; prvo so spisali leta 2002 Srečko Katanec in nogometaši, ki jih je tedaj vodil. "Izjemno sem vesel, da smo pripravili novo nogometno mrzlico in imeli tudi razprodane štadione. To je bil plod gledljivo igre, ki smo jo s strokovnim štabom postavili. Vmes je bilo tudi veliko težkih trenutkov, mojih napak in bolečih porazov. Ostaja pa velika pozitivna energija in velike zmage, česar se ne da izbrisati," je ocenil Kek.

Selektorsko pot je začel in končal z zmagama z 1:0, proti Estoniji in nazadnje proti Srbiji. "Zmage in porazi so sestavni del športa in življenja. Vesel sem, da je bila tudi moja zadnja tekma na selektorskem mestu pozitivna, s pozitivno energijo. Dokazali smo, da smo pošteni športniki. Zelo sem ponosen na to obdobje. Vsaka sekunda, ko sem bil na klopi, je bila zame nekaj posebnega, vsak delček sekunde ima svoje mesto pri meni osebno," ni želel Kek izpostaviti nobene tekme, ki bi imela posebno mesto v njegovem spominu.

"Veliko priznanje za vsakega trenerja je, če lahko vodi reprezentanco A, in tudi sam sem tako doživel trenutke po imenovanju v začetku tako," se je na podpis pogodbe o sodelovanju z NZS in na začetek januarja 2007 ozrl Kek in dodal: "Hvala vsem, ki ste pomagali meni, strokovni ekipi in predvsem igralcem. Navijači so bili tudi pomemben in velik del te naše zgodbe. Imamo dobre temelje za uspehe in nove zmage tudi v prihodnjem obdobju. Mislim pa, da je prišel čas za nove ljudi, ki bodo vodili našo reprezentanco."

Slovenija bo 15. novembra v Ljubljani igrala prijateljsko tekmo z ZDA, ki je na SP 2010 Sloveniji preprečila pot v osmino finala. "Nespametno bi bilo, če bi vodil tekmo proti ZDA, zato smo se odločili za predčasno prekinitev sporazuma. Prišel sem skoraj do konca pogodbenega obdobja. Osebno doslej nisem navezoval stikov z drugimi možnimi delodajalci, ker sem se posvečal naši ekipi. Kar se tiče ponudb nogometne zveze, ena je že prišla, o tem pa bomo kaj več povedali v prihodnje. Sedaj je potrebno dati prosto in čas novim ljudem," je končal Kek. V žepu ima torej ponudbo krovne nogometne zveze, nasledniku pa je na vročem selektorskem stolčku zaželel veliko sreče.

Ne spreglejte