Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 10. 2011,
14.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Kek

Ponedeljek, 24. 10. 2011, 14.18

7 let, 12 mesecev

Kek: Namigovanj ne bom komentiral

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telefon Matjaža Keka je po obelodanjeni odločitvi, da ne bo več selektor, skoraj pregorel. Zadnji selektor slovenske reprezentance razmišlja o klubskih izzivih, od stolčka pa se poslavlja ponosno.

Vse od zmage v sklepnem dejanju kvalifikacijskega ciklusa za evropsko prvenstvo 2012, ko je v Ljudskem vrtu predajo podpisala Srbija in se obrisala pod nosem za nastop na Euru, pa do 24. oktobra, se je slovenska nogometna javnost spraševala, ali bo slovensko reprezentanco še naprej vodil Matjaž Kek. Ko je krovna nogometna organizacija v ponedeljek zaupala, da sodelovanja ne bo podaljšal, je postalo dokončno jasno, da se poslavlja od častne vloge. Kaj bo počel sedaj? Si bo privoščil daljši počitek v obliki počitnic? ''Dopust ne pride v poštev. Ne potrebujem ga, saj sem se v mojem poslu, kjer je pritisk zelo velik, naučil s tem živeti. Pridobil sem si bogate izkušnje, tako da zdaj gledam predvsem naprej. Ni bil pa velik samo pritisk, ampak tudi zahteve,'' je poudaril peti slovenski selektor, ki je v štiriletnem obdobju popeljal izbrance na svetovno prvenstvo (2010), druženje z najboljšimi evropskimi reprezentancami (2008 in 2012) pa je zaradi slabših uvrstitev v kvalifikacijah izostalo.

Da v prihodnjih dneh resnično ne bo pomislil na počitek, pač pa se še naprej razdajal nogometnim čarom, priča tudi navdušenje, s katerim je napovedal prihod na nedeljski prvoligaški derbi med Mariborom in Olimpijo: ''Kaj pa drugače? Takšne tekme ne gre zamuditi.'' Spremljal jo bo v vlogi brezposelnega trenerja. Po dolgem času. Ne verjame, da bi se lahko kaj okrog njegovega statusa v kratkem kaj spremenilo, o prihodnosti pa še noče javno razpredati. ''Bomo videli, kaj se bo zgodilo in kam se bo zadeva razvijala. Vse možnosti so odprte, ni pa nobene potrebe, da bi o tem zdaj kaj filozofiral,'' je omenil mariborski strateg, ki je pred začetkom sodelovanja s člansko izbrano vrsto vodil najboljše slovenske upe do 16 let. Se morda zgodovina ponavlja? Nogometna zveza Slovenija (NZS) mu je ponudila nadaljnje sodelovanje, a Kek o njej ni želel konkretneje govoriti. ''Res je, imam eno ponudbo. V pogovoru s predstavnikom NZS je prišlo do neke ideje, kaj več pa o tem ne bi govoril.'' Po štiriletnem delu na selektorskem stolčku si je zaželel tudi trenerskega dela v klubu. Tam, kjer bi občutil vsakodnevna srečanja z igralci. ''Klubska scena je izziv, to ne skrivam. Ko sem v reprezentanci praktično na najvišji možni ravni deloval z vrhunskimi igralci, sem si nabral veliko znanja. To je bila reprezentančna zgodba, vse ostalo, kaj se bo zgodilo, pa je v tem primeru preuranjeno.'' O tem, ali se bo z reprezentanti na naslednjem reprezentančnem zboru pozdravil in od njih poslovil, ni želel govoriti. Povedal je le: ''To je pač naša stvar.''

Raje je spregovoril o lepši plati njegovega selektorskega dela - nastopu na SP 2010. ''To je bil vrhunec mojega dela. Dejstvo je, da smo imeli prepoznavno igro. Štadioni so bili razprodani, veliko je bilo pozitivne energije, ne smem pozabiti tudi združenih navijačev. Nastopili so tudi težki trenutki, ko delaš napake in prihaja do težkih porazov. Tako kot povsod pri športu. Ostalo bo pa to obdobje pozitivno. Temelji so dobro postavljeni, kar smo videli na zadnji tekmi. Želje so visoke, izhodišče je ogromno. Upam, da bomo še doživeli vesele trenutke,'' je zaželel veliko sreče nasledniku in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali na selektorski poti. ''Konec koncev se zahvaljujem tudi sodelovalcem, ki so znali biti kritični, hkrati pa me tudi znali pohvaliti. Igralci imajo posebno zgodbo. Bili so nekaj unikatnega, navijači pa v času uspehov dodana energija. Bili so tudi kritični, ko je bilo to najbolj potrebno. To je vse, kar imam za povedati. Kakšna drugačna namigovanja pa ne mislim komentirati. Tega niti ne počenjam, niti ne bom v prihodnosti.'' Tako je poglavje o zadevah, ki se ne dotikajo zgolj dogajanj na igrišču, ostalo z njegove strani prazno. Takšna in drugačna dogajanja, med igralci naj bi prihajalo tudi po razkola in delitve na dva ''klana'', so povzročala še dodatne zaplete in pritiske. Občutil jih je na različne načine. Zdaj, ko je zaključil reprezentančno zgodbo, bo lahko spet zadihal s sproščenimi pljuči.

Ne spreglejte