Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 10. 2011,
23.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 11. 10. 2011, 23.40

8 let

Kek: Kdorkoli bo selektor, kakovost bo imel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Matjaž Kek je bil zmage nad Srbijo, s katero je zaključil kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012 in morebiti tudi svojo selektorsko pot, vesel kot ni bil že dolgo nobene.

Slovenskemu selektorju je vidno odleglo po zmagi nad Srbijo, s katero je uspešno zaključil sicer neuspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012 in morda, čeprav o tem še ne želi govoriti, tudi vodil zadnjo tekmo na klopi članske izbrane vrste. ''Zmagali smo povsem zasluženo. Čestitam fantom, da so pokazali, kar so. Veseli me tudi to, da smo ohranili čist obraz in dokazali, da nikomur ne popuščamo. Pa seveda tudi zato, ker smo zrušili tradicijo, ki je trajala dolgo časa. Prvič smo premagali reprezentanco s področja nekdanje skupne države. Tudi sam sem igral nekaj tekem proti takšnim reprezentancam, pa nikoli nisem zmagal. Zato sem toliko bolj vesel, da nam je uspelo, saj vem, da to ni lahko. Danes bom zelo vesel odšel domov. Izpolnili smo cilj in uspešno zaključili kvalifikacije, kar je bil naš cilj,'' je po tekmi novinarjem razlagal slovenski selektor in hitro dodal: ''Hvala tudi navijačem, ki so prišli v Ljudski vrt in na koncu tudi pokazali, da nas spet podpirajo. Spet se je rodila simbioza, spet smo dihali kot eno. Upam, da je komu žal, ker ga tokrat ni bilo v Ljudskem vrtu.'' Vse se je seveda zanimalo, kakšna je prihodnost selektorja, a o tem pričakovano ni želel debatirati. ''Že pred tekmo sem rekel, da bomo naredili vse, da zmagamo. O drugem nisem želel govoriti in tudi zdaj ne. Vzemite to, kakor hočete, a časa za takšne pogovore bo v bližnji prihodnosti še preveč časa. Jaz sem miren in se ne obremenjujem s tem, kaj bo. Lahko rečem le to, da smo tokrat ob odsotnosti nekaterih nosilcev igre pokazali, da lahko igramo dobro. Ta reprezentanca ima prihodnost, kdorkoli jo bo vodil,'' je dejal selektor in, kot da bi želel namigniti, da odhaja, še dodal: ''Veseli me tudi to, da sem z današnjo zmago postal selektor z največ zmagami na slovenski klopi. V času, ki sem ga prebil na klopi Slovenije, je bilo veliko sladkih zmag in grenkih porazov. Zmaga nad Srbijo je nekaj, na kar bom vsekakor vselej ponosen.''

Nekaj besed je namenil tudi Milivoju Novakoviču, ki ga ni bilo v kadru za tekmo s Srbijo. ''Manjkal je, ker je v zadnjem času zaradi poškodbe slabo treniral in je bila pomembnost tekme prevelika, da bi tvegali. Sam je pošteno povedal, da je bolje, če ne nastopi. Tudi v tem je pokazal, da je korekten in velik športnik. Ta zmaga je bila za nas res pomembna. Predvsem zato, da smo dvignili samozavest in povrnili ugled, ki smo ga v zadnjem času izgubili,'' je povedal Kek, ki je zelo vesel, da je bil strelec odločilnega zadetka, ki ga bomo še dolgo opevali, Dare Vršič. ''To je bil čudežen zadetek, a čudeži se v nogometu dogajajo. Da bi zabil tak gol, moraš tudi poizkušati. Dare je poizkusil in uspelo mu je. Če komu privoščim, da se mu je to zgodilo, je to Dare,'' je o nogometašu, ki je bil mož odločitve, za konec povedal Kek, ki je z Nogometno zvezo Slovenije pogodbeno vezan do konca novembra.

Petrović: Velik neuspeh za Srbijo

Veliko slabše je bil razpoložen selektor gostujoče reprezentance, ki se zaveda, da se njegov čas na selektorskem stolčku po neuspehu v Ljudskem vrtu, ki ga je stal uvrstitve v dodatne kvalifikacije za EP 2012, izteka. ''Ne delam si utvar. Ni mi uspelo, zato bom verjetno moral iti. A s tem se ne obremenjujem. Pogodbo imam še za dva meseca, potem pa bomo videli, kaj in kako,'' je o svoji prihodnosti povedal Vladimir Petrović in se nato razgovoril tudi o tekmi, ki jo je njegova reprezentanca izgubila z 0:1. ''Danes ni bil naš dan. Nesrečno smo izgubili. Sami ste videli, kako smo prejeli gol in tudi to, da nismo zabili z enajstmetrovke. Kljub temu, da nismo igrali dobro, bi lahko zmagali. Gol smo dobili iz ničesar in zapravili najstrožjo kazen. Je pa dejstvo, da smo igrali slabo, medtem ko je Slovenija pokazala najboljšo predstavo v teh kvalifikacijah. Slovencem se je videlo, da so bili sproščeni, saj niso bili pod pritiskom in so igrali res dobro. Predvsem zadnja vrsta slovenske reprezentance je odigrala fenomenalno. Mi nismo zabili gola, Slovenci so ga in zasluženo prišli do zmage,'' je dejal selektor Srbije in dodal: ''V veliki meri je na razplet te tekme vplivala naša tekma proti Italiji, na kateri so moji nogometaši dali vse od sebe in se nekoliko izpraznili. Tako fizično kot tudi psihično. Škoda, da se ni izšlo. To je za Srbijo velik neuspeh.''

Novinarje je zanimalo tudi to, zakaj je enajstmetrovko izvajal branilec Nemanja Vidić, kar je mnoge začudilo. ''Dogovor je bil, da morebitno enajstmetrovko izvaja eden izmed trojice Vidić – Stanković – Kolarov. Nogometaši so se odločili, da bo streljal Vidić, ki je prevzel odgovornost, a žal zgrešil. Tako pač je,'' je še povedal Petrović in se za konec zahvalil za slovensko gostoljubje. Morda največja zmaga vseh v torek zvečer je prav to, da je tekma minila, čeprav je bila za goste zelo pomembna, zelo mirno in korektno. Tako na igrišču kot na tribunah. Vsi akterji tekme so dokazali, da se lahko tudi ob derbijih reprezentanc s področja nekdanje skupne države navija lepo in športno. Torkov večer v Ljudskem vrtu je bil pravi nogometni.

Ne spreglejte