Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 12. 2017,
8.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

Natisni članek

Liga Europa AC Milan Matic Črnic NK Rijeka Matjaž Kek

Petek, 8. 12. 2017, 8.50

6 let, 4 mesece

Odmevi po zmagi Rijeke nad Milanom

Kek jo posveča predsedniku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

Matjaž Kek | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši Rijeke so se od evropske sezone 2017/18 poslovili z domačo zmago nad sedemkratnim evropskim prvakom AC Milanom (2:0). Trener Matjaž Kek je po dvoboju zmago posvetil predsedniku Damirju Miškoviću, v domačem prvenstvu pa kljub visokemu zaostanku za vodilnim Dinamom še ne namerava reči zadnje v boju za naslov prvaka.

"Ne premagaš vsak dan AC Milan. Zmaga je bila zaslužena," je ponosno odvrnil Matjaž Kek, ki je bil najbolj vesel aplavza gledalcev.

Na zadnji evropski tekmi v tej sezoni so napolnili Rujevico in pozdravili domačo zmago nad nekdanjim evropskim velikanom (2:0). Kekovi varovanci so jo potrebovali, saj so v zadnjih tednih večkrat izgubili kot zmagali, za dodatno slabo voljo pa je poskrbela še napetost med navijači in predsednikom Damirjem Miškovićem.

Vsaj malo so se oddolžili predsedniku

Kek je zmago nad Milanom posvetil prav predsedniku, ki ne skriva želje, da bi postal večinski lastnik kluba. Pred tem se je odločil, naj svoje mnenje izrazi še nekaj več kot osem tisoč članov kluba. Če ne bo prejel večinske podpore, se bo umaknil iz kluba. V tem primeru bi Rujevico zapustil tudi nekdanji slovenski selektor, ki je zelo navezan na predsednika, njegovega velikega podpornika. Zato ne čudi, da je Mariborčan zmago nad rdeče-črnimi posvetil bogatemu podjetniku.

Rijeko je v vodstvo s prekrasnim zadetkom s prostega strela popeljal Jakov Puljić. | Foto: Reuters Rijeko je v vodstvo s prekrasnim zadetkom s prostega strela popeljal Jakov Puljić. Foto: Reuters

"Predsedniku Miškoviću smo se vsaj malo oddolžili za vse, kar je storil za klub. Žrtvoval je čas, denar in druženje z družino, da bi čim bolj pomagal Rijeki," je pojasnil nekdanji slovenski selektor, vesel zaradi spoznanja, da lahko Rijeka kot moštvo naredi odmevne dosežke, če stopi in drži skupaj.

Pri zmagi je sodeloval tudi občasni slovenski reprezentant Matic Črnic. Nekdanji nogometaš Maribora in Domžal je v igro vstopil v 81. minuti, ko je zamenjal švicarskega reprezentanta Maria Gavranovića, strelca za končni rezultat 2:0.

Želi se vključiti v boj za prvaka

Keka po zmagi nad izbranci nekdanjega italijanskega reprezentanta Gennara Gattusa, ki so si prvo mesto v skupini zagotovili že pred zadnjim krogom, tako da so na Reki zaigrali z močno oslabljeno zasedbo, čakajo le še obveznosti v domačih tekmovanjih. Prihodnji teden bo igral četrtfinalno tekmo pokala, v kateri bo skušal upravičiti vlogo favorita proti Interju iz Zaprešića, v prvenstvu pa bo v tem koledarskem letu odigral še dve tekmi.

Nogometaši Rijeke so prepričani, da lahko v hrvaškem prvenstvu še mešajo štrene najboljšim. Trenutno zasedajo četrto mesto. | Foto: Reuters Nogometaši Rijeke so prepričani, da lahko v hrvaškem prvenstvu še mešajo štrene najboljšim. Trenutno zasedajo četrto mesto. Foto: Reuters

"Naredili bomo vse, da se vključimo v boj za naslov prvaka," je ambiciozno napovedal Mariborčan, ki z Rijeko brani dvojno hrvaško krono, a za vodilnim Dinamom v prvenstvu zaostaja že 15 točk.

Po Realu premagala še Milan

Rijeka je v četrtek dopolnila zbirko odmevnih domačih zmag v evropskih klubskih tekmovanjih. V prejšnjem stoletju je na Kantridi v pokalu Uefa presenetila Real Madrid (3:1 – leta 1984, dva zadetka je dosegel Slovenec Adriano Fegic), štiri leta pred tem je bila na četrtfinalni tekmi pokala pokalnih zmagovalcev blizu zmage nad Juventusom, a se je dvoboj končal brez zadetkov, tokrat pa je v skupinskem delu evropske lige premagala AC Milan.

Kako je Rijeka leta 1984 premagala Real Madrid?

Rdeče-črni so v zadnjih sezonah le bleda senca italijanskega kluba, ki se je na evropski prestol povzpel kar sedemkrat, a v nogometnem svetu še vedno predstavljajo mogočno ime. Hrvaški prvak se je Milančanom maščeval za nesrečen poraz na San Siru (2:3) in evropsko sezono, v kateri je v skupini lige Europa osvojil končno tretje mesto, sklenil z zmago. Rijeka se tako lahko pohvali z domačima zmagama nad kluboma, ki imata v svojih vitrinah največ evropskih naslovov. Real jih ima 12, Milan pa 7.

Ne spreglejte