Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katar FIFA Joseph Blatter SP 2018 Rusija

Četrtek, 13. 11. 2014, 13.42

8 let

Katar si je oddahnil, vodja preiskave nezadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Etična komisija Fife je v zvezi s kandidaturo Rusije za SP 2018 in Katarja za SP 2022 ugotovila, da je bilo storjenih mnogo moralnih in pravnih prekrškov, a vseeno ne bo spreminjala odločitve.

Fifa je poročilo etične komisije predstavila danes. Poročilo etične komisije, ki ji predseduje Nemec Hans-Joachim Eckert, obsega kar 42 strani, v njem pa ni dokazov za korupcijo pri kandidaturi za večmilijardni posel oziroma nogometni svetovni prvenstvi. Fifa je preiskala tudi tekmece Rusije in Katarja za omenjeni SP ter vpletenost zdajšnjih in nekdanjih članov izvršnega odbora Fifa.

Najpomembnejše je spoznanje komisije, da ni razlogov, da bi gostiteljema SP tekmovanji odvzeli. "Obseg dogodkov na kandidaturi v celoti je bil daleč od tega, da bi šli čez mejo, na osnovi katere bi morali ponoviti izbor," je med drugim zapisal Eckert.

Ta je posebej dolgo čakal na poročilo Michaela Garcie, nekdanjega direktorja FBI. Ta je zbral poročila iz 75 pogovorov v desetih državah, skupaj pa je bilo na omenjeno tematiko zbranega kar za 200 tisoč strani gradiva. Iz tega je razvidno, da je bilo nepravilnosti pri dodelitvi SP 2. decembra 2010 v Zürichu kar nekaj.

Brez nepravilnosti le kandidatura Belgije in Nizozemske

V središču dogajanja je bil predvsem nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner s Trinidada in Tobaga, ki je leta 2011 odstopil zaradi druge zgodbe, povezane s podkupovanjem. Prav Warner je tisti, ki naj bi dobil največ "nespodobnih povabil" za svoj glas. A ugodnosti so mu ponujali tudi Angleži in Avstralci. Neposredne vpletenosti v izid glasovanja pa Warnerju v postopku ni bilo mogoče dokazati.

Japonska, Južna Koreja in ZDA so se članom Fife skušale priljubiti z darili. Edini kandidatki, ki se ju v poročilu ne omenja, sta Španija in Portugalska. A Eckert dodaja, da je mogoče domnevati, da predstavniki te kandidature niso sodelovali s preiskovalci, a bodo predstavniki teh držav najbrž ostali nekaznovani. Edina kandidatura, v kateri ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, je bila skupna kandidatura Belgije in Nizozemske, so zapisali v poročilu.

Veliko očitkov na račun Katarja

Drugače je bilo s kandidaturo Rusije in Katarja. Komisija je potrdila, da je bilo njeno delo v Rusiji težko, saj je minilo preveč časa in so bili številni računalniki, ki bi jih potrebovali za raziskavo, že pred tem uničeni. Komisija je kljub temu ugotovila, da je bilo med predstavniki Rusije in predstavniki Fife kar nekaj srečanj, ki pa niso bila zabeležena, a dokazov, da so ta srečanja vplivala na glasovanje, ni.

Tudi očitkov na račun Katarja je veliko. Med drugim so sporni vključevanje akademije Aspire, ki je prisotna v športnih poslih, pa tudi organizacija tekme med Brazilijo in Argentino z bogatimi provizijami za vpletene ter sodelovanje z nekdanjim podpredsednikom Fife Mohamedom bin Hamamom. Tudi tukaj je bil na koncu sprejet sklep, da ni jasnih dokazov, zato ni obtožbe in kandidatura je oproščena krivde.

Na koncu je Eckert dodal še: "Domneva, da so med vpletenimi krožile kuverte z gotovino za glasove pri izboru prirediteljev, je naivna. Korupcija, tudi v normalnem poslovnem svetu, poteka na veliko bolj inteligenten način."

Blatter oproščen vpletenosti v nepravilnosti

Vsake vpletenosti v nepravilnosti in vpliva na izbor pa je bil oproščen tudi predsednik Fife Joseph Blatter. Eckert pa ob koncu ni izključil možnosti, da bodo uvedene še nekatere preiskave proti posameznim vpletenim. Še enkrat je Fifo tudi pozval, naj omeji število mandatov za svoje funkcionarje, kar je Fifa nazadnje zavrnila na kongresu junija.

Izrecno pa je kritiziral tudi delo posameznih funkcionarjev, za katere pravi, da gradiv sploh ne berejo. Prav zato je poudaril, naj se bolj upošteva delo ocenjevalne komisije Fife, saj je ta po obisku slabe ocene v zvezi z omenjenimi kandidaturami dala le Rusiji in Katarju.

Ne spreglejte