Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 7. 2015,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Marijan Pušnik Milan Mandarić Izet Rastoder Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 15. 7. 2015, 14.53

8 let

Kaj zmore Olimpija brez Izeta Rastoderja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanska Olimpija vstopa v novo sezono v skrajno spremenjeni postavi. Ni se zamenjalo le veliko nogometašev, ampak tudi trener in klubsko vodstvo. Glavno besedo imajo zdaj Srba in Marijan Pušnik.

V nogometni Ljubljani so se poleti dogodile korenite menjave. Milan Mandarić je ponudil štiri milijone evrov in prevzel vodenje kluba, Izet Rastoder pa se je poslovil s polnim žepom, a tudi neuresničenimi željami, saj je sanjal o tem, da bi Olimpija pod njegovim vodstvom osvojila vsaj eno lovoriko.

Še istega trenutka, ko je uspešen poslovnež in ''kralj banan'' sporočil, da se poslavlja, je vrnitev na domače tekme Olimpije napovedala navijaška skupina Green Dragons. Nogometaši so njene člane na dvobojih zelo pogrešali, v soboto, ko se bo začela nova sezona Prve lige Telekom Slovenije, zeleno-beli bodo gostili Gorico, pa bo po dolgem času v Stožicah odmevala njihova pesem.

S kadrovsko politiko se namesto ljubljenca navijačev Milenka Ačimovića, ki je po ponovni neuvrstitvi zmajev v Evropo razočarano dvignil belo zastavo in odstopil, po novem ukvarja Ranko Stojić. Nekdanji vrhunski vratar je v Ljubljano prinesel ogromno načrtov, a tudi nekaj nerazjasnjenih zgodb, ki v Beogradu še dvigajo prah. Želi dokazati, da se ljudje motijo in da ga Olimpija potrebuje, če se želi vrniti v slovenski vrh.

Zmaji so dvakrat zapored zaspali v prvenstvu in pokalu, s tem pa tudi ostali brez evropskih nastopov. To je prva naloga, ki sta se je lotila Mandarić in Stojić.

Trenersko paličico je prevzel Korošec

Novi direktor Olimpije si je vzel čas za premislek, nato pa se je odločil, da bo na trenerski stolček povabil Marijana Pušnika. Za 54-letnega Korošca so nastopili novi, še kako ambiciozni časi. Lani se je dokazoval v japonski drugi ligi, nato presenetil kot avtor knjižne izdaje o japonskih pregovorih, ki jih je povezal z nogometnim okoljem, zdaj pa 24 ur na dan razmišlja le o Olimpiji. Zanimivo bo videti, kako se bo (tudi) kot nekdanji trener Maribora spopadel z adrenalinom, ki se sprošča na večnih derbijih. Sobota in z njo vred prvi prvenstveni nastop, hkrati pa tudi Pušnikov krst v 1. SNL na klopi Olimpije, je vedno bližje. Je kaj nervozen? ''Kje pa. Tu sem šele mesec dni. Veliko dobrega je bilo narejenega, nekaj stvari pa se mora še uteči. To, kar čutim, je pozitivna nervoza, prava športna trema pred prvim krogom,'' odgovarja strateg iz Dravograda, ki je vesel, da je Olimpija našla skupen jezik z mestno občino ter atleti in lahko nemoteno trenira na štadionu Žak. Tam je ''doma'' tudi Srdjan Djordjević, priznan atletski strokovnjak, s pomočjo katerega želi Pušnik pripravljenost svojih izbrancev dvigniti na še višjo raven. Če bodo o boju za najboljšega odločale malenkosti, jih želi čim več obrniti v prid Olimpije.

''Nogometaši komaj čakajo dvoboj proti Gorici. Vse bodo dali za tri točke,'' meni trener, ki je na zeleno-beli klopi nasledil začasnega stratega Aleksandra Radosavljevića.

Na ljubljanski klopi bo Pušnik tesno sodeloval z Oliverjem Bogatinovim. Zanimivo je, da sta oba že delovala v azijskem prostoru. Bogatinov je bil v Savdski Arabiji, Pušnik pa v Iranu in na Japonskem.

''Odlično sodelujem z vsemi člani strokovnega vodstva. Po mesecu dni smo že uigran tim, a bomo morali v prihodnje dodelati še veliko stvari,'' obljublja sodelavcem, da jim v tej sezoni ne bo dolgčas.

Noče razmišljati o Evropi ali lovorikah

O konkretnih ciljih noče govoriti naglas. Prizadeval si bo, da Olimpijo vrne tja, kjer je pred leti že bila. Ko jo je vodil Dušan Kosič, je gledala v hrbet le ''evropskemu'' Mariboru in igrala precej všečen nogomet.

''Naša naloga je, da gremo iz tekme v tekmo po zmago. Predsednik Mandarić in direktor Stojić imata preveč izkušenj z mednarodnega okolja, da bi z visokimi cilji obremenjevala igralce. Pridno se bo delalo, to lahko napovem, za preostalo pa pustimo času čas,'' noče razmišljati niti o naslovu, Evropi ali lovorikah.

Nanje se bo spomnil šele po koncu sezone, ko bo seštel točke in prišel do spoznanja, na katero mesto so pahnile Olimpijo. V prejšnji sezoni je bila četrta, a ji je Evropa ušla zaradi pokalnega naslova Koprčanov. V tej sezoni želi storiti korak naprej.

Želi si, da bi imel toliko energije kot Mandarić

Pravo Olimpijo pričakuje že kmalu. Upa, da se bodo izbranci v čim boljši luči predstavili že na začetku prvenstva in pogosto osvajali točke. ''Javnost nas ne bo čakala, zato upam, da bo forma nastopila čim prej,'' si želi Pušnik, ki želi v slačilnico Olimpije popeljati še nekaj novincev. Sporoča, da se prestopni rok še zdaleč ni končal. Ker se bo razpletel konec avgusta, bo šele takrat znano, s kom bo napadal zadane cilje.

Prestopni rok je prinesel veliko novincev. Nekateri so (nekdanji) reprezentanti, nekateri so mlajši, nekateri starejši, nekateri pa iz tujine. Jih bo trenerju težko uskladiti v zeleno-belo celoto? ''Omenjala se je zgodba, da bomo pripeljali igralce le iz enega kulturnega prostora, a smo jo v celoti demantirali. Ni pomembno, od kod je igralec, pomembna je njegova kakovost,'' je vesel novih igralcev, ki so prišli iz različnih držav. Za zdaj je z izborom novincev zelo zadovoljen.

Pred dnevi se je srečal tudi z nekdanjim predsednikom Rastoderjem in poklepetal z njim, v pisarni pa občuduje njegovega naslednika, ''srbskega Američana'' Mandarića. ''Ko bom star kot on (star je 77 let, op. p.), bi si želel, da bi imel toliko energije in intelekta,'' je novi predsednik, ki je v teh dneh v Sloveniji, naredil velik vtis na trenerja Olimpije.

Porazi na močnejših pripravljalnih testih, ko so na drugi strani stali slovaški in ukrajinski prvoligaši, ga ne skrbijo. ''Veliko smo menjali ekipo, uvajali mlade igralce, tudi tiste, ki so bili na preizkušnji. Pripravljalne tekme niso merilo, to je lahko le prvenstvo,'' je še naznanil. V soboto bo lahko navijačem Olimpije prvič pokazal, kaj so se naučili na treningih. Bo to zadoščalo za tri točke?

Ne spreglejte