Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
7. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Liverpool Borussia Dortmund Thomas Tuchel Jürgen Klopp

Četrtek, 7. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Še lani njihov ljubljenec, zdaj prihaja po njihovo glavo (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

"Take zgodbe lahko spiše le nogomet," je takoj po žrebu lige Europa povedal Jürgen Klopp, ki je še v pretekli sezoni vodil Borussio Dortmund, zdaj pa jo bo skušal na poti v polfinale z Liverpoolom izločiti.

Borussia Dortmund – Liverpool

Verjetni postavi:
Borussia Dortmund:
Bürki; Piszczek, Hummels, Sokratis, Schmelzer; Weigl, Şahin, Kagawa, Mkhitaryan, Reus; Aubameyang;
Manjka: Subotić
Vprašljiv: Gündogan

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Henderson, Can; Lallana, Coutinho, Firmino; Sturridge;
Manjkajo: Gomez, Ings, Lucas

Klopp je še pred koncem lanske sezone sporočil, da po sedmih izredno uspešnih letih maha v slovo in odhaja na krajši počitek. Borussio, ki se je še po koncu jesenskega dela bojevala za obstanek, je Klopp na koncu le pripeljal do sedmega mesta in ji za las zagotovil mesto v ligi Europa.

"Po sedmih čustvenih in intenzivnih letih menim, da predelam nešteto spominov, tako da bomo jaz in moj strokovni štab naslednjo službo začeli sveži in motivirani," je dejal Klopp, ki takrat ni sporočil, kako dolg premor. A ko ga poleti nihče ni zvabil v svoje vrste, se je zdelo, daj si bo 48-letni Nemec vzel leto dni premora, a temu ni bilo tako.

Navijači Borussie so se mu zahvalili na najlepši mogoč način:

Rodgers zgradil ekipo, nato pa prišel Klopp


Liverpool, ki je poleti na čelu z Brendanom Rodgersom zapravil 110 milijonov evrov, je Severnemu Ircu že po nekaj krogih dal nogo, na klop pa postavil ravno počivajočega Nemca, pred katerim je bil zahtevna naloga, a se je z njo solidno spoprijel. V angleški ligi mu sicer še zdaj na kaže najbolje, saj za četrtim mestom, ki ga drži Man City, s tekmo manj kot sinjemodri na devetem mestu zaostaja že devet točk.

Klopp: Borussia je favorit

Edina realna možnost, da se Liverpool prebije v ligo prvakov, je tako liga Europa, kjer pa je žreb četrtfinala Kloppu za tekmeca namenil svoje nekdanji klub Borussio. "Take zgodbe lahko spiše le nogomet. Borussia je favorit tega tekmovanja, mislim, da se o tem vsi strinjamo. Če bi izpostavil kakšno našo prednost, je le to, da vemo, kako igrajo že zadnjih nekaj let. Morali bomo odigrati na vrhunski ravni in če bo temu tako, bo tekma zelo izenačena. Tega si vsi želimo," je povedal Klopp, ki je v sedmih sezonah pri črno-rumenih dvakrat osvojil bundesligo, v sezoni 2011/12 pa je z Borussio dobil tudi nemški pokal.

To je v Nemčiji, kjer je Bayern alfa in omega, poseben dosežek. V času delovanja Kloppa pri Borussii je Bayern osvojil štiri naslove, eden pa je šel v roke Wolfsburgu. 

Še vedno velik navijač nekdanje ekipe

"V Dortmund smo prispeli nekoliko prej, kot smo načrtovali, zato sem se lahko dobil z nekaterimi  starimi prijatelji. A na dan tekme bo drugače, naše misli so samo pri nasprotniku. Seveda se je lepo vrniti v Dortmund. Raje v Dortmund kot pa recimo v Severno Korejo," se je malce pošalil Klopp. "Če bomo imeli slabo tekmo, bo to lahka naloga za Borussio. A zakaj bi tako razmišljali? V ligi Europa še nismo izgubili tekme, tudi proti Manchester Unitedu ne. Pripravljeni smo na pritisk, potrebovali pa bomo tud nekaj sreče," je še sklenil Klopp, ki je še dodal, da se ne boji, da bi ponesreči slavil zadetek Borussie, pa čeprav je še vedno njen velik navijač

"Ne bojte se, ne bom proslavljal zadetka Borussie," je na vprašanje odgovoril Klopp, ki se je sicer še ne dolgo po eni izmed tekem v premier league posmehoval porazu Bayerna in pokazal za koga mu še vedno zaigra srce.


Tuchel: Bolj tekmovalnega človeka ne poznam

Kloppa je po oznanitvi, da odhaja, nadomestil Thomas Tuchel, ki je zavihal rokave in lansko sedmo mesto, kar je bilo veliko razočaranje, spremenil v številko dve. Borussia ima pet točk zaostanka za vodilnim Bayernom, kar pomeni, da sanje o nemškem naslovu še niso ugasnile. Tuchlova četa je v letu 2016 v tako dobri formi, da na 16 tekmah sploh še ni izgubila.

Thomas Tuchel je že v svoji prvi sezoni Borussio popeljal tja, kamor sodi. V Bundesligi diha za ovratnik tudi Bayernu.  | Foto: Thomas Tuchel je že v svoji prvi sezoni Borussio popeljal tja, kamor sodi. V Bundesligi diha za ovratnik tudi Bayernu.

Tudi način, kako so v osmini finala lige Europa pohrustali drugouvrščeno ekipo angleške premier league, Tottenham, je fascinantno. A pri Borussii so vseeno zelo previdni. "Liverpool se je izboljšal v zadnjih tednih. To se lahko zahvali le vplivu Kloppa. Zelo težko je igrati proti njemu in si ustvariti priložnosti. Branijo se odlično, v svojih vrstah pa imajo tudi izjemne posameznike," je pred tekmo povedal Tuchel, ki je nekaj besed spregovoril tudi o njegovemu predhodniku. 

"Ne pričakujem nič drugega kot topel sprejem in velik aplavz za Kloppa. To si tudi zasluži. Tukaj je naredil velik posel in zaslužen, da je Borussia zdaj tukaj, kot je. Jürgen je morda najbolj tekmovalen trener, kar jih poznam. Če smo zdaj še prijatelji, bo naredil vse, da nas premaga. A mi ne razmišljamo čisto nič drugače," je še sklenil Tuchel.

Skratka danes ob 21.05 bomo v Dortmundu priča izjemnemu dvoboju, ki ga lahko mirno označimo kot finale pred finalom.

Ne spreglejte