Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
11.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije liga prvakov liga prvakov Milan Mandarić Miha Zajc Rok Kronaveter Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 11.22

6 let, 7 mesecev

Junak Olimpije že skoraj obupal nad Katancem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Prvoligaški nogometaši so z glasovanjem odločili, da so v tej sezoni najbolj izstopali Andraž Šporar, Miha Zajc in Rok Kronaveter. Prvi ne igra več za Olimpijo, preostala dva pa sta na zadnji tekmi v Velenju prispevala pomemben delež k šampionski zmagi.

Selektor članske reprezentance Srečko Katanec bo v sredo javnosti predstavil seznam kandidatov za prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo. Na zadnji reprezentančni akciji je ponudil priložnost dvema nogometašema Olimpije. Poleg vratarja Nejca Vidmarja, ki se je v dresu s podobo Triglava potil že kot član Domžal, si je krstno povabilo med najboljše prislužil tudi Miha Zajc. Na domači tekmi z Makedonijo (1:0) mu je selektor namenil vso tekmo, nato pa se je preselil v vrste mlajše izbrane vrste, ki jo je čakal pomemben kvalifikacijski dvoboj z Irci. Tam se je Zajc izkazal ter bil z zadetkom in podajo igralec tekme.

"Po koncu prvoligaške sezone ne bom imel veliko oddiha, saj se bom kmalu pridružil mladi izbrani vrsti. Morda prejmem tudi povabilo v člansko reprezentanco, tega še ne vem," pravi mladi Primorec, ki predstavlja srce zvezne vrste Olimpije. V njej sodeluje tudi z Rokom Kronavetrom, ki v nasprotju z njim še ni debitiral za člansko reprezentanco.

Kronaveter: Boj za najboljšega strelca bo napet do konca

Trenutek, ko so soigralci v zadnjih sekundah srečanja v Velenju hiteli v objem 29-letnemu Štajercu. | Foto: Trenutek, ko so soigralci v zadnjih sekundah srečanja v Velenju hiteli v objem 29-letnemu Štajercu.

 

 

Edini Mariborčan v ekipi novopečenih prvakov je s strelom z bele točke v zadnjih sekundah srečanja v Velenju popeljal Ljubljančane do želenega naslova. V tej sezoni je dosegel že 17 zadetkov, na lestvici najboljših strelcev pa si deli vodilni položaj z Andražem Šporarjem (ta se je pozimi iz Ljubljane preselil v Basel in se pozneje tam poškodoval) ter v zadnjih krogih zelo razigranim napadalcem Maribora Jean-Philippom Mendyjem.

"Boj za najboljšega strelca lige bo napet do konca. Bomo videli, kaj bo prinesel zadnji krog. Upam, da bo Olimpija premagala Krko," Kronaveter ne skriva želje, da bi postal najboljši strelec tekmovanja. Toliko zadetkov v sezoni še ni dosegel. V soboto se mu ponuja priložnost, da zatrese mrežo zadnjeuvrščene Krke, ki se poslavlja od prve lige, in poskrbi za resno kandidaturo za naslov prvega strelca.

Ne pričakuje reprezentančnega vpoklica

Bo srečna družina Kronaveter kdaj dočakala trenutek, ko bo Rok oblekel dres z državnim grbom? | Foto: Bo srečna družina Kronaveter kdaj dočakala trenutek, ko bo Rok oblekel dres z državnim grbom?

 

 

Kronaveter lahko postane prvi strelec lige, pri 29 letih pa se v nasprotju z nekaterimi bistveno mlajšimi soigralci še ne more pohvaliti s tem, da je bil kdaj vpoklican v člansko izbrano vrsto. Bo v sredo, ko bo Katanec javnosti predstavil seznam, kaj drugače?

"Odkrito povedano, ne pričakujem, da bom vpoklican v reprezentanco. Ne verjamem. Če do zdaj nisem bil … Večkrat sem rekel, da sem si to z igrami zaslužil, a bomo videli, kako se bo odločil selektor," strelec zmagovitega zadetka v Velenju ni obremenjen s tem, ali bo vpoklican ali ne.

Ali si Rok Kronaveter zasluži vpoklic v člansko reprezentanco?

  • Da
    86,28 %
    390 glasov
  • Ne
    13,72 %
    62 glasov
Oddanih 452 glasov

Kronaveter in Zajc se bosta v torek udeležila gala prireditve Spins XI, na kateri bo nekdo izmed zeleno-belega trojčka (Kronaveter, Šporar in Zajc) prejel priznanje za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2015/16. Priznanje je še toliko bolj dragoceno, ker o prejemniku odločajo glasovi, ki jih namenjajo prvoligaški igralci, tekmeci na igrišču. "Bomo videli. Vsi trije nominiranci smo imeli dobro sezono. Kdorkoli bo prejel nagrado, bom vesel zanj," je dejal Štajerec, ki so ga navijači Olimpije prekrstili v Krono žabarja.

Z Olimpijo bi rad zaigral v Evropi

Po naporni sezoni bo napočil čas za priprave na sezono 2016/17, ki bo Olimpiji prinesla nove obveze. Čez dober mesec (20. junij) bodo Ljubljančani izvedeli ime tekmeca v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Predsednik Milan Mandarić napoveduje, da bo okrepil moštvo, hkrati pa se bo moral potruditi, da zadrži najboljše, kar ima. Na vrata slovenskih prvakov trkajo tuji snubci. Med imeni kandidatov, ki bi lahko v kratkem prejeli ponudbo, sta tudi Rok in Miha.

Veselje nogometašev Olimpije na štadionu Ob jezeru, ko so si dali duška pred polno navijaško tribuno. | Foto: Veselje nogometašev Olimpije na štadionu Ob jezeru, ko so si dali duška pred polno navijaško tribuno.

"Lagal bi, če bi rekel, da se ne dogaja nič. Bomo videli, kako bo. Sem član Olimpije in želim z njo zaigrati v Evropi. Trenutno sem osredotočen le na njeno zgodbo. Kar se bo dogajalo poleti med prestopnim rokom, pa bomo še videli," je poudaril nogometaš, ki ni prvič osvojil naslova državnega prvaka. Najboljši je bil že leta 2013 na Madžarskem, ko je do prvega mesta pomagal Györu. Zdaj je občutil še, kako je biti najboljši v Sloveniji.

Dokler je v Olimpiji, gleda le na njo, a  ...

Miroslav Radović (levo) ve, kako je biti prvak. To mu je večkrat uspelo na Poljskem. Miha Zajc (desno) je to občutil prvič. | Foto: Miroslav Radović (levo) ve, kako je biti prvak. To mu je večkrat uspelo na Poljskem. Miha Zajc (desno) je to občutil prvič.

 

 

Kakšna pa bo klubska prihodnost Zajca? Pred leti ga je v svoje vrste vabila varšavska Legia in vodstvu Olimpije ponujala mikavno vsoto. Govorilo se je celo o zaslužku, vrednem okrogel milijon evrov, a je takratni predsednik Izet Rastoder potegnil ročno zavoro in nadarjenega Primorca obdržal v Ljubljani. Zajc je napredoval, postal eden izmed nosilcev igre Olimpije, z njo osvojil naslov, hkrati pa še debitiral za člansko reprezentanco. Čeprav navijači v zadnjih mesecih pogrešajo njegove zadetke, je s sezono več kot zadovoljen. "Imeli smo vzpone in padce, a zasluženo osvojili naslov prvaka. Zadovoljen sem tudi s svojo sezono. Odlična je,'' je presrečen 21-letni zmaj, ki prihaja iz Šempetra pri Gorici.

Med sezono je večkrat poudaril, da želi Olimpijo zapustiti šele takrat, ko bo z njo postal državni prvak. Zdaj je cilj izpolnil. Ali to tudi pomeni, da se bo odpravil v tujino? "Držal sem svojo obljubo," se je zasmejal Zajc in priznal, da je njegova prihodnost še nejasna.

"Dokler sem v Olimpiji, gledam le na njo in se že veselim kvalifikacij za ligo prvakov. Če se bo ponudila kaka priložnost za prestop v tujino, pa bi lahko tudi odšel," je napol diplomatsko odvrnil slovenski reprezentant, ki je marca v državnem dresu poslušal povelja tako Katanca kot tudi Primoža Glihe. Bo tako tudi ta mesec? O tem bo več jasnega v sredo ...

Ne spreglejte