SiolNET. Sportal Nogomet
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je Katar res kupil SP v nogometu leta 2022?

2,43

termometer

Katar 2022
Foto: Reuters

Nemški tabloid Bild trdi, da je pridobil poročilo ameriškega pravnika Michaela Garcie, nekdanjega vodje preiskovalcev etične komisije Mednarodne nogometne zveze (Fifa), iz katerega izhaja, da je Katar kupil gostiteljstvo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022. Poročilo je bilo pripravljeno leta 2014, a nikoli objavljeno, saj ga je Fifa zavrgla.

Katar je bil 2. decembra leta 2010 izbran za gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo leta 2022, Rusija pa je bila izbrana za gostitelja svetovnega prvenstva, ki bo leta 2018. Po izboru so se pojavili očitki o kupljenih glasovih, Fifa je naročila neodvisno preiskavo in pripravo poročila, za kar je zadolžila ameriškega pravnika Garcio, zaradi korupcije, sicer ne v povezavi z omenjenim spornim glasovanjem, je moral odstopiti dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, vendar pa njegovega poročila niso objavili. Glavni razsodnik, Nemec Hans-Joachim Eckert, je namreč zaradi pravnih zadržkov predstavil sila skrajšan, le 42 strani dolg povzetek, Fifa pa je Rusijo in Katar oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Garcia je iz protesta zaradi pristranske obravnave njegovega poročila decembra 2014 odstopil.

Hude obtožbe na več kot 400 straneh

FIFA je spet v težavah. FIFA je spet v težavah. Foto: Reuters Neobjavljeno poročilo, ki ga je pridobil nemški Bild, obsega več kot 400 strani, v njem pa je kar nekaj hudih obtožb na račun najvišjih predstavnikov mednarodne nogometne federacije pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Med drugim Bild, ki bo začel z objavljanjem poročila, razkriva sum o plačilu zneska v višini dveh milijonov dolarjev desetletni hčerki enega od uradnih predstavnikov Fife. Prav tako navaja, da so pred odločilnim glasovanjem za SP 2018 in 2022 tri izvršilne člane vodstva Fife z zasebnim letalom v lasti katarske nogometne zveze prepeljali na zabavo v brazilski Rio. V poročilu se omenja tudi katarska športna akademija Aspire v Dohi, ki naj bi stala za "prepričevanjem članov Fife z glasovalno pravico".

Ni dokazov, a je težko sprejeti drugačen sklep

Poročilo je za Bild pridobil novinar Peter Rossberg, ki je na Facebooku zapisal, da "poročilo samo po sebi ne ponuja dokaza, da sta bili svetovni prvenstvi leta 2018 in 2022 kupljeni, vendar pa je v njem toliko močnih kazalnikov, zlasti v zvezi s Katarjem, da je zelo težko sprejeti drugačen sklep".

Po novinarjevem mnenju je poročilo kot nekakšna velika sestavljanka, ki je smiselna šele takrat, ko sestaviš vse njene koščke. Rossberg je prepričan, da je poročilo, pod katerega se je podpisal Garcia, "portret ene popolnoma skorumpirane ureditve" in je bilo podlaga za aretacije številnih nogometnih funkcionarjev in kriminalistične preiskave.

Predhodnik Aleksandra Čeferina na predsedniškem mestu Uefe Michel Platini ima v tej aferi pomembno vlogo. Predhodnik Aleksandra Čeferina na predsedniškem mestu Uefe Michel Platini ima v tej aferi pomembno vlogo. Foto: Reuters

Odločil je glas Michela Platinija

Zanimivo je, da so francoski preiskovalci, ki so v skladu z nalogom francoskega državnega tožilstva pod drobnogled vzeli postopek izbire gostiteljev SP 2018 in 2022, aprila na uradni pogovor povabili nekdanjega predsednika Fife Blatterja, in sicer v vlogi priče, nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija pa takrat francoski preiskovalci niso zaslišali, čeprav je bil Platinijev glas za Katar odločilen, da je ta zalivska država dobila prvenstvo.

Platini je priznal, da je svojo odločitev, da ne podpre Združenih držav Amerike in da svoj glas nameni Katarju, sprejel po kosilu v Elizejski palači s takratnim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in katarskim emirjem Tamimom al-Thanijem. Predsednik Sarkozy je takrat bil jasen, da je podpora Katarju zaželena, saj se je Francija potegovala za velik posel s Katarjem.

Fifa objavila Garcievo poročilo

Po več kot dveh letih in pol je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) objavila poročilo preiskovalca Michaela Garcie glede domnevnih koruptivnih dejanj pri dodelitvi nogometnih svetovnih prvenstev leta 2018 Rusiji in 2022 Katarju. Poročilo so po odločitvi etične komisije objavili na Fifini spletni strani.

"Etična komisija Fife se bo pod novim vodstvom v celoti zbrala prihodnji teden. Bilo je že v načrtu, da bi to priložnost izkoristili za pogovor o objavi poročila. Ker pa je dokument zdaj ilegalno prišel do nemškega časnika, je novo vodstvo etične komisije zahtevalo takojšnjo objavo celotnega poročila v izognitev kakršnim koli napačnim informacijam," so ob objavi poročila zapisali pri Fifi. Etično komisijo vodita Maria Claudia Rojas in Vassilios Skouris.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin