Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 4. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Luis Enrique Lionel Messi Lionel Messi Gerard Pique Osasuna špansko prvenstvo Ivan Rakitić Barcelona Javier Mascherano

Četrtek, 27. 4. 2017, 10.30

6 let, 6 mesecev

Zgodovinski zadetek Javierja Mascherana

Hrvat prisluhnil Piqueju in orosil oči navijačev Barcelone

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Gerard Pique Barcelona Milan | Foto Reuters

Foto: Reuters

V sredo se je v Barceloni pisala zgodovina. Katalonski klub je v tekmi 34. kroga španskega prvenstva ponižal Osasuno s 7:1, med strelce pa se je končno vpisal tudi Javier Mascherano. Izkušeni Argentinec, ki v Barceloni igra v zadnji vrsti, se je veselil krstnega zadetka v 319. nastopu!

V 67. minuti je sodnik na srečanju med Barcelono in Osasuno - Katalonci so že vodili s 5:1 - pokazal na belo točko. Navijači, ki so se zelo zabavali, saj so njihovi ljubljenci po nepozabni nedeljski zmagi v Madridu prikazali odličen nogomet in povsem potolkli tekmece iz Osasune, so pričakovali, da bo strel z bele točke izvedel Ivan Rakitić. Hrvaški reprezentant, eden izmed junakov nedavne zmage na el clasicu, se je odločil, da ne bo izvajal kazenskega udarca.

Rakitić: Treba je ubogati predsednika

Soigralec Gerard Pique ga je opomnil, da je nekdo, ki še vedno čaka na prvi gol v dresu Barcelone, še vedno v igri. Tako je nekdanji zvezdnik Seville, s katero je pred leti gostoval tudi v Ljudskem vrtu, ponudil žogo nikomur drugemu kot Javierju Mascheranu. Presenetil je z odločitvijo in orosil oči zbranega občinstva na Camp Nouu.

"Hotel sem izvesti kazenski udarec, a mi je Pique predlagal, da to prepustim Mascheranu. Imel je prav. Treba je ubogati predsednika, to je bila popolna poteza," je Hrvat po tekmi priznal, da ima zasluge za zadetek Mascherana obrambni steber Barcelone.

Bo spet čakal 319 tekem?

Navijači so bili navdušeni, sreče niso skrivali niti člani strokovnega vodstva in rezervni igralci na klopi. Argentinec dres Barcelone nosi že sedmo leto, a se ni še nikoli prej vpisal med strelce. Nekdanji kapetan Argentine je bil še leta 2010 zvezni igralec Liverpoola in se večkrat znašel v nevarnih akcijah pred vrati tekmeca, pri blaugrani pa se je v obdobju, ko je Barceloni primanjkovalo kakovostnih branilcev, spoprijel z novo nalogo in pomagal obrambni vrsti. Priložnosti, v katerih bi lahko zatresel mrežo, je bilo veliko manj.

Minevala so leta in leta, seštevali so se nastopi Južnoameričana, njegovega zadetka v dresu Barcelone pa še vedno ni bilo od nikoder. Vse do srede, ko je zadel z bele točke in povišal prednost na 6:1. "Čestitke Mascheranu za prvi gol v dresu Barcelone. Bomo videli, ali bo moral na novega čakati novih 319 tekem," se je na socialnem omrežju pošalil Rakitić, dvakratni podajalec ob visoki zmagi Kataloncev.

Najprej je poskrbel za podajo Portugalcu Andreju Gomesu, nato pa še Lionelu Messiju, ki je z dvema novim zadetkoma še povišal prednost v točkovanju za zlati nogometni čevelj.

Lionel Messi je s 33 zadetki prvi strelec španskega prvenstva. | Foto: Reuters Lionel Messi je s 33 zadetki prvi strelec španskega prvenstva. Foto: Reuters

Ko je njegov rojak in dolgoletni soigralec v reprezentanci dosegel zgodovinski gol, je bil že na klopi, saj je igro zapustil v 63. minuti.

Mascherano le popustil

"Sprva sem se hotel izogniti izvajanju enajstmetrovke, ko so začeli soigralci in navijači pritiskati name, pa sem se vendarle odločil, da bom izvajalec," je po tekmi dejal 32-letni Mascherano. Z bele točke je bil zanesljiv. Kako je doseči zadetek v klubskem dresu, je nazadnje občutil leta 2010, ko je Liverpool v evropski ligi premagal romunski klub Unirea Urziceni (3:1).

Nekdanji kapetan argentinske reprezentance je zadnji zadetek v klubskem dresu dosegel pred sedmimi leti za Liverpool. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nekdanji kapetan argentinske reprezentance je zadnji zadetek v klubskem dresu dosegel pred sedmimi leti za Liverpool. Foto: Guliverimage/Getty Images

"To, da tako pomemben igralec, kot je on, do zdaj ni dosegel zadetka, je prava anekdota. Seveda pa njegova naloga ni doseganje zadetkov. Zelo sem srečen zanj," je po prvencu Argentinca, ki bi se lahko poleti preselil v Turčijo, dejal trener Luis Enrique.

Barcelona vztraja na vrhu španskega prvenstva. Ima boljšo razliko v zadetkih od madridskega Reala, ki je včeraj brez vodilnih zvezdnikov v La Coruni odpihnil Deportivo s 6:2. Beli baletniki so sicer odigrali tekmo manj od Barcelone, tako da so še vedno prvi favoriti za osvojitev naslova. Tudi Barcelona ni računala na nekatere najboljše. Neymar je preskočil dvoboj zaradi kazni, Luis Suarez pa je dvoboj spremljal s klopi in veselo zaploskal sosedu Mascheranu, ki se je končno razveselil strelskega prvenca.

Ne spreglejte