Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
22. 7. 2017,
11.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Igor Bišćan Jakob Novak NK Rudar Prva liga Telekom Slovenije Marijan Pušnik NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 22. 7. 2017, 11.22

6 let, 7 mesecev

Jakob Novak

Zadetek, ki je zaznamoval začetek 1. SNL

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
Jakob Novak | Foto NK Rudar Velenje

Foto: NK Rudar Velenje

Jakob Novak je v dresu Olimpije na prvi zadetek v 1. SNL zaman čakal dve leti, za Velenjčane pa ga je dosegel že na uvodni tekmi. In to kako! V igro je vstopil v 75. minuti, nato pa z atraktivnim zadetkom, žoga se je od prečke odbila čez golovo črto, Rudarju zagotovil zmago nad Domžalami (2:1) in zaznamoval dejanje ob odprtju nove sezone. Veselje 19-letnega posojenega nogometaša Olimpije je bilo nepopisno.

Ko je Jakob Novak v 1. SNL debitiral za Olimpijo, je štel le rosnih 17 let. Bilo je pred dobrima dvema letoma na srečanju z Gorico. Javnost je bila pozorna na njegovo mladost. Ni jih bilo malo, ki so v njem videli nov biser Olimpije. Spletla se je zgodba o igralcu, ki veliko obeta, a nato v obdobju, ko je branil barve ljubljanskega kluba, ni postregla s popolnim koncem. Pogosto ni igral tako, kot bi si želel, izostali so tudi boljši rezultati zmajev.

Kako je 18. julija 2015 debitiral v 1. SNL?

Ko mu jo je v začetku leta zagodlo še zdravje, je po koncu prejšnje sezone ocenil, da bi bilo zanj primerneje oditi drugam. Odločil se je za Velenjčane in, če se dan pozna po jutru, zadel v polno. Zablestel je že na prvem nastopu in atraktivno zabil zmagoviti zadetek Rudarja na srečanju z Domžalami (2:1).

S tem je poskrbel za enega najodmevnejših trenutkov uvodnega kroga, ob katerih so se najbolj zamislili navijači Olimpije, saj so premlevali o tem, da bi bilo morda bolj posrečeno, če bi obetavni zvezni igralec ostal v Stožicah in tresel mreže tekmecev zeleno-belih.

Zaslužili so si pomoč sreče

Čeprav je konec prejšnjega tedna na igrišču v Velenju prebil le 15 minut, je njegovo ime izstopalo v prvem krogu Prve lige Telekom Slovenije. Dosegel je prekrasni zadetek in poskrbel za poraz favoriziranih Domžal.

Zadetek Jakoba Novaka pri 2:26:

"Bilo je kot v filmu. Sreča je bila na naši strani. Zaslužili smo si jo, saj se je ekipa borila do zadnjega. Nogomet nas je nagradil," je prepričan najstnik, ki na igrišču ni veliko minut, a se je vseeno hitro vtisnil v spomin navijačem Rudarja.

Ni opazil, da bi Domžalčane zdelala izčrpanost

Trener Marijan Pušnik je eden izmed razlogov, da se je Novak preselil v prestolnico lignita. | Foto: Vid Ponikvar Trener Marijan Pušnik je eden izmed razlogov, da se je Novak preselil v prestolnico lignita. Foto: Vid Ponikvar Knapi so priredili presenečenje in Domžale, ki jim gre v tej sezoni imenitno v Evropi, saj so zmagale štirikrat zapored, na štadionu Ob jezeru šokirali z 2:1. Gostje so po dvoboju potožili, da so pogrešali svežino in energijo. Naporna evropska tekma na Islandiji in dolgo potovanje naj bi jim vzela preveč moči, da bi se lahko tri dni pozneje vsaj enakovredno kosali z Velenjčani.

"Meni se ni zdelo, da bi bili izčrpani. Bolj sem dobil občutek, da smo zmagali zaradi tega, ker smo se tako dobro postavili na igrišču in šli na polno. Nisem opazil utrujenosti v vrstah Domžal," je zaupal Novak.

Čestitali so mu tudi nogometaši Olimpije

Njegov zadetek je bil poseben. Žogo je udaril tako natančno, da se je odbila od prečke. In to tako blizu golove črte, da nogometaši in občinstvo sprva sploh niso vedeli, ali je dosegel zadetek ali ne.

"Nisem vedel, kaj sem zadel, ampak le čakal, kaj bo pokazal sodnik. Ko je pokazal na sredino, sem začutil veliko veselje in olajšanje. To je bil moj prvi zadetek v prvenstvu. In to ravno proti Domžalam, velikemu klubu," ni skrival veselja 19-letni zvezni igralec, ki si je po zadetku dvignil samozavest. "Zdaj mi je marsikaj lažje," si po strelskem prvencu še bolj zaupa.

Olimpija ima v njegovem srcu posebno mesto. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija ima v njegovem srcu posebno mesto. Foto: Vid Ponikvar

Njegov zadetek, ki je Rožmanovo četo iz Domžal zavil v črno, je odmeval tudi v Ljubljani. "Nekdanji soigralci pri Olimpiji so mi čestitali za zadetek. Veliko čestitk sem prejel, hvala vsem," je vesel.

Odšel je v klub, proti kateremu se je poškodoval

Ko je Rudar s 4:2 premagal Olimpijo in poskrbel za odhod trenerja Luke Elsnerja, je dva zadetka dosegel Dominik Glavina, ki se ga v zadnjih tednih povezuje z možnostjo prestopa v ljubljanski klub. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Rudar s 4:2 premagal Olimpijo in poskrbel za odhod trenerja Luke Elsnerja, je dva zadetka dosegel Dominik Glavina, ki se ga v zadnjih tednih povezuje z možnostjo prestopa v ljubljanski klub. Foto: Grega Valančič/Sportida Zveznemu igralcu iz Škofljice ni bilo usojeno, da bi se prvoligaškega strelskega prvenca veselil v dresu Olimpije. V začetku leta, ko so strategi zmajev kronično pogrešali zvezne igralce, saj so drug za drugim polnili seznam poškodovanih igralcev, se mu je odprla pot do stalnega dokazovanja v začetni enajsterici. Priložnosti ni izkoristil. Zlomil si je palec na nogi in počival nekaj mesecev. Od načrtovanega napredka ni bilo nič.

V spomladanskem delu, ki je pri Olimpiji minil v turbulentnem ozračju in nezadovoljivih rezultatih, je doživel tisto, kar nogometaši najbolj sovražijo. Že na drugi tekmi se je poškodoval. In to ravno na srečanju proti Rudarju, bodočemu delodajalcu, ki je v Stožicah pomendral Olimpijo s 4:2.

"To je kar malce smešno," se je nasmehnil mladenič, ki si je na omenjenem srečanju proti zdajšnjim soigralcem poškodoval prst na desni nogi. Zaradi tega je izpustil večino spomladanskih tekem, brez bolečin pa odigral šele zadnjih nekaj srečanj sezone.

"Seveda se spominjam te tekme. Dobili smo lekcijo. Velenjčani so prišli v Ljubljano in odigrali na polno, mi pa smo se držali nekoliko nazaj. Imeli smo tudi nekaj nesreče s sodniki in ekipo. Nimaš kaj, tako je v nogometu. Moji soigralci pri Rudarju me radi spomnijo na to tekmo," je dodal.

Odšel je, ker želi igrati redno

V 1. SNL je debitiral s 17 leti. Na drugi strani je stala Gorica, s katero se bodo zmaji pomerili to nedeljo. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je debitiral s 17 leti. Na drugi strani je stala Gorica, s katero se bodo zmaji pomerili to nedeljo. Foto: Vid Ponikvar Zakaj se je sploh odločil za selitev v Velenje? Mu je bilo kot fantu iz Škofljice, predmestja Ljubljane, ki je od mladih nog stiskal pesti za Olimpijo, težko zamenjati okolje?

"Sploh ne. Tu se počutim odlično. Že v Ljubljani sem se počutil krasno, tako je tudi v Velenju. Vse je super. Z družino in menedžerjem smo se pač odločili, da bi prišla v poštev selitev,'' je dobro pretehtal vse možnosti in ugotovil, da noče še enkrat tvegati in se pri Olimpiji v ostri konkurenci boriti za nastop. Raje se je pridružil klubu, ki nanj in na njegove sposobnosti računa resno.

Dodaten razlog tiči v dejstvu, da je knape prevzel Marijan Pušnik, s katerim je Novak pri Olimpiji že sodeloval. "Želel sem delati s trenerjem, ki ga že poznam. Z Marijanom sva se veliko pogovarjala. Zdaj treniram z namenom, da se prebijem v prvo enajsterico," je razkril cilj.

Čeprav je star komaj 19 let in je čas njegov zaveznik, bi se rad čim prej dokazal slovenskemu občinstvu. "Na leta se ni dobro zanašati. Rad bi čim prej igral od prve minute," je prepričan, da si zasluži polno priložnost.

Ankaran mu predstavlja neznanko

Danes zvečer bo v prestolnici lignita gostoval novinec Ankaran. "Je prava neznanka. To bo ena najtežjih tekem. Na to srečanje se pripravljamo že ves teden. Nisem še igral proti Ankaranu, poznam pa nekaj sovrstnikov, ki igrajo zanj. Naš namen je znan. Narediti na igrišču podobno kot proti Domžalam in premagati tekmeca."

Vsi zadetki 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Bo lahko zaigral proti Olimpiji?

V Velenju se počuti kot pravi profesionalec. "Treniramo zelo dobro. Na treninge prihajamo že prej. Tudi pri Rudarju je občutiti pritisk, saj smo vedno na očeh javnosti. Je malce lažji, kot je bil pri Olimpiji. Potrebujemo le malce navdiha in samozavesti," ocenjuje nekdanji dijak Športne gimnazije Šiška.

Izkusil je tudi igranje na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom. Pogodba z zmaji se mu izteče konec sezone 2017/18. | Foto: Grega Valančič/Sportida Izkusil je tudi igranje na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom. Pogodba z zmaji se mu izteče konec sezone 2017/18. Foto: Grega Valančič/Sportida

Konec sezone se mu bo iztekla pogodba z Olimpijo. O tem, da bi pri zmajih gradil daljšo zgodbo, so se že pogovarjali. Razplet še ni znan.

Bo lahko v tej sezoni kot posojeni nogometaš Olimpije zaigral proti zmajem ali ne? "Bomo videli, kako se bo odločil klub. Če ne bo šlo, pač ne bo šlo. O tem se nismo še nič pogovarjali. Vem pa, kako takšne tekme nosijo dodaten motiv in je večkrat prisoten zakon bivšega (smeh).''

Bišćan se je strinjal z odhodom

Igor Bišćan se je pred začetkom sezone pogovoril z najstnikom iz Škofljice. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igor Bišćan se je pred začetkom sezone pogovoril z najstnikom iz Škofljice. Foto: Urban Urbanc/Sportida Preden je zapustil Olimpijo, se je pogovoril z novim trenerjem Igorjem Bišćanom.

"Veliko sva se pogovarjala, a je bilo že prej dogovorjeno, da odidem drugam. Je zelo dober trener. Prišel je do mene in mi korektno dejal, da mi bo dal priložnost. Ko pa sem mu povedal, da sem se že odločil za odhod v Velenje, se je s tem strinjal. Ni bilo težav. Nisem želel tvegati pri Olimpiji, ampak sem se hotel pridružiti ekipi, v kateri bom dobil malce več minut. Ni hujšega za mladega nogometaša, kot sedeti na klopi. Potem se nabira frustracija, pritisk je vedno večji. Ko pa dobiš priložnost, je morda zaradi vsega niti ne izkoristiš," je opisal psihološki pojav, ko nekateri nogometaši pregorijo v želji in hočejo v enem trenutku pokazati več, kot znajo.

V Velenje prihaja z dvema Ljubljančanoma

Ni edini posojeni nogometaš Olimpije na začasnem delu v Velenju. Z njim na treninge in tekme odhaja tudi Sandi Ćoralić, del ljubljanskega konvoja, ki sestavlja velenjsko zasedbo, pa je tudi novopečeni napadalec Rudarja Milan Tučić.

Iz Ljubljane se je poleg Novaka preselil tudi Sandi Ćoralić. | Foto: NK Rudar Velenje Iz Ljubljane se je poleg Novaka preselil tudi Sandi Ćoralić. Foto: NK Rudar Velenje

"Vsi smo iz Ljubljane. Milan je malce starejši, tako da nas navaja, kako je igrati na fizično moč. V tej sezoni bo še zelo zanimiv, zanj verjamem, da mu bo uspelo," je navdušen nad nogometnimi vrlinami mladega napadalca, ki je v prejšnji sezoni na eni izmed tekem Brava v tretji ligi dosegel, reci in piši, neverjetnih osem zadetkov.

Sanjajo o preboju v Evropo

Pri Rudarju igra tudi John Mary, kralj strelcev 1. SNL v prejšnji sezoni, ki pa se spogleduje s prestopom v tujino. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri Rudarju igra tudi John Mary, kralj strelcev 1. SNL v prejšnji sezoni, ki pa se spogleduje s prestopom v tujino. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jakob je v Velenju naletel na sproščeno ozračje. Ko so mu soigralci razlagali, da je bilo še v prejšnji sezoni, ko je klub sodeloval s srbskimi investitorji, nekoliko drugače, kar ni mogel verjeti njihovim besedam.

"Kemija med igralci je fenomenalna. To sezono želimo konkurirati za najboljša štiri mesta. Evropa je naše veliko upanje. V slačilnici se potihoma zavedamo, da bi nam lahko uspelo. Imamo nekaj zelo dobrih igralcev," je ponosen na soigralce, s katerimi se bo kmalu podal v premogovnik.

Obisk rudnika je že dalj časa tradicija velenjskega kluba. Jakoba ni strah temnih prostorov v globini. Rudar mu je zlezel pod kožo, tako da razmišlja le še o Velenjčanih in današnji tekmi z Ankaranom. In morda novem zadetku.

Ne spreglejte