SiolNET. Sportal Nogomet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijani prižgali zeleno luč, 4. maja se začnejo treningi

0,02

termometer

San Siro
San Siro, eden najbolj kultnih nogometnih objektov v Italiji, miruje že dva meseca. Foto: Reuters

Italijanska vlada je danes pregledala možnosti in po potrditvi znanstvene delovne skupine dovolila nogometnim ekipam treninge pred najprej predvidenim datumom, 18. majem. Številni klubi serie A so dovoljenje za individualne treninge sicer že dobili od regionalnih vlad.

Serie A, logo Sportal Sindikat nogometašev v Italiji kritiziral odločitev vlade

Športni minister Vincenzo Spadafora je dobil potrditev znanstvene delovne skupine, da že s 4. majem, torej dva tedna pred napovedanim rahljanjem ukrepov italijanske vlade, dovoli ponovno odprtje nogometnih kampov. Po pritiskih regij ter predvsem nogometnih klubov je izdal odlok o vrnitvi športnikov v ekipnih panogah na individualne treninge, poročajo italijanski mediji.

Začasni odlok bo veljal do 17. maja, na kar bo po analizi podatkov o okužbah sledilo bodisi dodatno sproščanje ali pa zaostrovanje ukrepov v boju s covidom-19. Spadafora je odločitev že poslal vsem regijam v elektronskem dopisu.

Spadafora je v soboto delovno skupino prosil, da "preuči možnost, da bi smernice, ki reprezentantom v individualnih športnih s ponedeljkom dovoljujejo treninge, veljale tudi za ekipne športe." Nova pravila, ki rekreativnim športnikom dovoljujejo tek v parku, so sprožila proteste nogometnih klubov, ki so čakali na dovoljenje za trening.

Jasmin Kurtić igra v serie A kot član Parme. Jasmin Kurtić igra v serie A kot član Parme. Foto: Getty Images

Regija Emilija-Romanja je prejšnji teden razveljavila odlok in tako prvoligašem Bologni, Parmi, za katero igra tudi Slovenec Jasmin Kurtić, Sassuolu in SPAL-u dovolila, da s ponedeljkom v klubih začnejo z individualnimi treningi.

Prav tako je dovoljenje za trening v soboto od regije Kampanija dobil Napoli, Cagliari, za katerega igra tudi Slovenec Valter Birsa, pa od Sardinije. Pokrajina Lacij pa je treninge dovolila Laziu in Romi, ki vadbo začenjata sredi tedna.

Seria A, kjer je 16 nogometašev prebolelo novi koronavirus, upa, da bo v juniju za zaprtimi vrati lahko izpeljala še preostalih 12 krogov letošnjega prvenstva.

Vendar pa se pojavljajo tudi nasprotovanja nadaljevanju prvenstva, saj naj bi ostajalo visoko tveganje prenosa morebitnih okužb.

Serie A, logo Sportal Italijanski prvoligaši napovedali tožbo San Siro Inter Sportal Italijanski nogometni klubi bi lahko začeli trenirati 18. maja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin